από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Κατηγορία: MEDIA

«Απίστευτο, αλλά πιστέψτε το: έγινε...» - Η Kontranews έκανε τη μεγαλύτερη γκάφα στην ιστορία του Τύπου - Δεν υπάρχει προηγούμενο

Kontranews

Kontranews

Τετάρτη, 01 Ιούλιος 2020

Στην ιστορία του Τύπου υπάρχουν διάφορα παθήματα –και όχι μόνο αυτά που αποδίδονται στον «δαίμονα του τυπογραφείου». Έχουν κυκλοφορήσει εφημερίδες με λάθος ημερομηνία ή χωρίς ημερομηνία, άλλες δίχως την αναγραφή τής τιμής φύλλου, κάποιες με λανθασμένες παραπομπές (λόγου χάρη «διαβάστε στη σελίδα 11», αλλά το θέμα υπάρχει στη 15). Υπάρχουν εκδόσεις με ανακατεμένη την αρίθμηση των σελίδων, επειδή στο μοντάζ, στο «σταύρωμα» που λέμε στη δημοσιογραφική γλώσσα, το φιλμ της 3ης σελίδας, λόγου χάρη, κολλήθηκε στην 30η κάτι που διαπιστώθηκε μόνο όταν άρχισε να δουλεύει το πιεστήριο –δηλαδή στο ξεφύλλισμα η 30η να υπάρχει στη θέση τής 3ης και αντίστροφα.

Κάποτε (και είναι απόλυτα αληθινό αυτό) συλλογική αθλητική εφημερίδα κυκλοφόρησε με μια σελίδα της ολόλευκη. Γιατί; Επειδή την εποχή που οι εφημερίδες στοιχειοθετούνταν με μεταλλικά γράμματα, αράδα αράδα, στη μεταφορά τής τελευταίας χρονικά σελίδας από το τυπογραφείο στο πιεστήριο, που γινόταν με καροτσάκι λόγω του βάρους του μέταλλου, η σελίδα «χύθηκε» στο δρόμο όταν ανατράπηκε το καρότσι, σκόρπισαν οι αράδες, οι τίτλοι, τα κλισέ των φωτογραφιών και δεν υπήρχε χρόνος να ξαναστοιχειοθετηθούν τα κείμενα ή να συναρμολογηθούν οι αράδες μία μία. Έτσι, το φύλλο κυκλοφόρησε με ολόλευκη τη σελίδα στη θέση τής οποίας έπρεπε να  μπει η διαλυμένη!

Ένα απίθανο πάθημα

Γιατί τα γράφουμε αυτά; Επειδή σήμερα υπάρχει ένα ακόμα δημοσιογραφικό πάθημα που «γράφει ιστορία» –αν όχι το μεγαλύτερο στην ιστορία! Και επίσης, τα γράφουμε, επειδή χρειάζεται να ξέρουμε ότι «πάντα συμβαίνουν αυτά» για απίθανους, ανεξήγητους, αλλά όχι ανεπανάληπτους λόγους. Επί του προκειμένου:

Η Kontra έχει στην πρώτη σελίδα τής έκδοσης της Τετάρτης βασικό θέμα με τίτλο «Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση δολοφονίας του δημοσιογράφου Γκιόλια». Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο, «πρόσωπο υπεράνω υποψίας που υπηρετούσε σε νευραλγική κρατική υπηρεσία» κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος «με αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου». Το πρωτοσέλιδο παραπέμπει στην 3η σελίδα, όπου όμως υπάρχουν δυο άσχετες ειδήσεις και ένα επίσης άσχετο θέμα: Στη συνάντηση Τσίπρα με εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ. Αλλά το πρωτοσέλιδο θέμα απουσιάζει και από τις υπόλοιπες 15 σελίδες τής έκδοσης. Πρόκειται για πάθημα, για γκάφα, κάτι από αυτά που το δημοσιογραφικό κλισέ τα χαρακτηρίζει «απίστευτα». Απίστευτο, αλλά πιστέψτε το: έγινε!   

Το θέμα υπάρχει εκτενές, με τον ίδιο τίτλο και με ώρα ανάρτησης 13:22, στη διαδικτυακή σελίδα της εφημερίδας, όπου το ρεπορτάζ καταλήγει με παραπομπή στην αυριανή έκδοση, γράφοντας:  «Η KONTRA παρουσιάζει στο αυριανό φύλλο συγκλονιστικές αποκαλύψεις από την απόφαση - φωτιά του Αρείου Πάγου για τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια για να πληροφορηθεί ο κόσμος με ποιο τρόπο λειτουργούν οι νευραλγικές κρατικές υπηρεσίες».

ΠΗΓΗ: harddog-sport.com

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή