από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Τα επόμενα βήματα για Μαρινάκη, Κυριακού, Καλογρίτσα και Αλαφούζο

Οι νέοι καναλάρχες

Οι νέοι καναλάρχες

Πότε τελειώνει πραγματικά ο διαγωνισμός
Σάββατο, 03 Σεπτέμβριος 2016

Ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» των τεσσάρων νικητών της προχθεσινής διαδικασίας είναι το επόμενο βήμα που οδηγεί στο τέλος του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών.

Η Επιτροπή του Διαγωνισμού θα προχωρήσει άμεσα στη διενέργεια του ελέγχου της προέλευσης και του τρόπου απόκτησης των ποσών που διέθεσαν για την απόκτηση των τηλεοπτικών αδειών οι πλειοδότες, προκειμένου από προσωρινοί υπερθεματιστές να εξελιχθούν σε οριστικούς. Η Επιτροπή έχει την υποχρέωση να παραδώσει το πόρισμά της εντός 30 ημερών. Η συγκεκριμένη διαδικασία αποτελεί και την τελευταία -πιθανότατα- ελπίδα των επιλαχόντων, οι οποίοι ελπίζουν σε αποκλεισμό κάποιου εκ των προσωρινώς υπερθεματιστών προκειμένου να πάρουν τη θέση του.

Σε περίπτωση που οικονομική προσφορά οιουδήποτε εκ των προσωρινώς υπερθεματιστών δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από το «πόθεν έσχες» του, τη θέση του παίρνει ο αμέσως επόμενος πλειοδότης, σύμφωνα με τον πίνακα επιλαχόντων, ενώ θα ακολουθήσει και πάλι έλεγχος «πόθεν έσχες». Αυτοί που καραδοκούν είναι κυρίως ο α’ επιλαχών, Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος ποντάρει και στα ασφαλιστικά μέτρα κατά της υποψηφιότητας Καλογρίτσα. Για τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, που είναι ο β’ επιλαχών, τα πράγματα είναι ακόμα δυσκολότερα, καθώς θα πρέπει να ελπίζει και σε δεύτερο αποκλεισμό κάποιου εκ των κ.κ. Αλαφούζου, Κυριακού.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας του ελέγχου των «πόθεν έσχες» των πλειοδοτών, η Επιτροπή θα συντάξει πρακτικό με τους τελικούς πλειοδότες, το οποίο μόλις υπογραφεί θα σημάνει και την έναρξη της διαδικασίας τμηματικής καταβολής του τιμήματος από τους υπερθεματιστές. Το παράδοξο, αλλά απολύτως σύννομο με τους όρους της δημοπρασίας είναι ότι, όπως εξελίχθηκε ο διαγωνισμός, για το ίδιο αγαθό υπάρχουν επιλαχόντες οι οποίοι έμειναν χωρίς τηλεοπτική άδεια, αν και «χτύπησαν» με υψηλότερο ποσό από τους πλειοδότες.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο ΣΚΑΪ του κ. Αλαφούζου κηρύχθηκε προσωρινώς υπερθεματιστής με 43,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλοι υποψήφιοι, όπως ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha ή η εταιρεία του Ιβάν Σαββίδη, έμειναν χωρίς άδεια, αν και έφτασαν να προσφέρουν -σε άλλο γύρο της δημοπρασίας- λίγο πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ.

 

parapolitika.gr

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή