από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Αυξήθηκε το 2016 ο αριθμός των δημοσιογράφων που είναι φυλακισμένοι

Φιμωμένη δημοσιογραφία

Φιμωμένη δημοσιογραφία

Τι καταγγέλλει η οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) στην ετήσια έκθεσή της.
Τρίτη, 13 Δεκέμβριος 2016

Αύξηση σημείωσε ο αριθμός των δημοσιογράφων που κρατούνται ή είναι φυλακισμένοι σε όλο τον κόσμο, κάτι που οφείλεται κυρίως στην κατάσταση στην Τουρκία, όπου περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι και άνθρωποι που εργάζονται στα μέσα ενημέρωσης βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη φυλακή, καταγγέλλει η οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) στην ετήσια έκθεσή της.

«Αυτή τη στιγμή, 348 δημοσιογράφοι (περιλαμβανομένων μπλόγκερ και freelancers) είναι φυλακισμένοι σε όλο τον κόσμο, γεγονός που αποτελεί αύξηση 6% σε σχέση με το 2015. Ο αριθμός των επαγγελματιών δημοσιογράφων που κρατούνται αυξήθηκε κατά 22%» και «τετραπλασιάστηκε στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο», αναφέρει στην έκθεσή της η μη κυβερνητική οργάνωση.

Εξάλλου ο αριθμός των γυναικών δημοσιογράφων που είναι φυλακισμένες αυξήθηκε από 5 το 2015 σε 22 φέτος, «γεγονός που μαρτυρά ότι ολοένα και περισσότερες γυναίκες ασχολούνται με το επάγγελμα, αλλά κυρίως την καταστροφή που σημειώνεται στην Τουρκία, όπου το ένα τρίτο των γυναικών δημοσιογράφων βρίσκεται υπό κράτηση», υπογραμμίζουν οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα.

«Δίπλα στην Ευρώπη ένα πραγματικό κυνήγι μαγισσών έχει ρίξει στη φυλακή δεκάδες δημοσιογράφους και έχει καταστήσει την Τουρκία τη μεγαλύτερη φυλακή για το επάγγελμα. Σε ένα χρόνο το καθεστώς του (Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν έχει εξαφανίσει κάθε πλουραλισμό στα μέσα ενημέρωσης μπροστά σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που αντιδρά πολύ μετριοπαθώς στο θέμα», καταγγέλλει ο Κριστόφ Ντελούαρ γενικός γραμματέας των RSF.

Εκτός από την Τουρκία, στην Κίνα, το Ιράν και την Αίγυπτο συγκεντρώνονται περισσότερα από τα δύο τρίτα των φυλακισμένων δημοσιογράφων, επισημαίνει η ΜΚΟ, η οποία ζητεί τον διορισμό ειδικού εκπροσώπου για την ασφάλεια των δημοσιογράφων που να εξαρτάται άμεσα από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

Από την άλλη, μείωση έχει σημειώσει ο αριθμός των δημοσιογράφων που κρατούνται όμηροι σε σχέση με το 2015: 52 δημοσιογράφοι, κυρίως τοπικοί, κρατούνται όμηροι σε όλο τον κόσμο, έναντι 61 πέρυσι.

Φέτος οι όμηροι βρίσκονται κυρίως στη Μέση Ανατολή, τη Συρία, την Υεμένη και το Ιράκ. Στη Συρία και το Ιράκ μόνο το Ισλαμικό Κράτος κρατά ομήρους 21 δημοσιογράφους.

 

 

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή