από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Η μεγάλη ικανοποίηση του Νίκου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες και η αισιοδοξία για το μέλλον της ελληνικής τηλεόρασης (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Νίκος Παππάς

Ο Νίκος Παππάς

Παρασκευή, 12 Ιανουάριος 2018 10:16

Ικανοποίηση και αισιοδοξία για το μέλλον της τηλεόρασης εξέφρασε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς μιλώντας στην ΕΡΤ. "Επιβεβαιώθηκε ότι αυτό που λέγαμε ότι υπάρχει όριο στο πόσα κανάλια μπορεί να σηκώσει η αγορά. Είχαμε 7 διαθέσιμες άδειες και 6 αιτήσεις οπότε πήγε περίπατο η παραφιλολογία για άπειρο αριθμό αδειών.

Στο τηλεοπτικό τοπίο που παραλάβαμε είχαμε τη ΝΕΡΙΤ υπενθύμισε ο κ. Παππάς προσθέτοντας ότι το μοναδικό κανάλι η ΕΡΤ που είχε άδεια έκλεισε βιαίως και όλα τα υπόλοιπα κανάλια λειτουργούσαν παράνομα  Τα κανάλια δεν είχαν τις άδειες που έπρεπε κατά το Σύνταγμα και η ρυθμιστική αρχή δεν είχε νόμιμη σύνθεση και για τα δύο αυτά έχει αποφανθεί το συνταγματικό δικαστήριο. Ήμασταν μπροστά σε ένα νομικό αδιέξοδο το οποίο κληθήκαμε να επιλύσουμε.

Η αγορά θα πάει περίπου στα 2,5 με 3 δις στη δεκαετία. Όταν το κράτος λέει ότι θέλει 250 εκ. για τη χρήση των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων αντιστοιχεί στο 10%. Δεν είναι παράλογο ποσό. Γίναμε δέκτες μιας επιχειρηματολογίας που δεν ευσταθεί όπως αποδείχθηκε για τον αριθμό των αδειών γι’ αυτό και είχαμε 6 αντί για 7 αιτήσεις για άδεια. Η αγορά είναι συγκεκριμένη επανέλαβε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

Ειδικότερα για την έβδομη άδεια που μένει «ορφανή» ο κ. Παππάς είπε ότι θα επαναπροκηρυχθεί όταν θα εμφανιστεί απτό ενδιαφέρον από μια εταιρεία. Αν δεν υπάρξει μεταπίπτει στην κατηγορία των θεματικών κατηγοριών. Σύντομα θα δημοπρατηθούν και οι θεματικές άδειες.

Μιλώντας για την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών τόνισε ότι υπάρχουν 1000 ραδιοφωνικοί σταθμοί λειτουργούν στην Ελλάδα, τη στιγμή που σε όλη την Ευρώπη είναι 12.000. Άδειες θα δοθούν για τα ψηφιακά ραδιόφωνα και θα είναι μια σταδιακή διαδικασία τόνισε ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής διαβεβαιώνοντας ότι οι σταθμοί που έχουν ξεχωριστό κοινωνικό έργο και παράγουν πρόγραμμα δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα.

Η μετάβαση στο ψηφιακό ραδιόφωνο δεν θα έχει τη μορφή "σοκ και δέος" αλλά θα γίνει σταδιακά.Υπογράμμισε ωστόσο ότι δεν υπάρχει δυνατότητα εξαίρεσης εκ του προοιμίου για τα δημοτικά ραδιόφωνα.

"Στόχος μας να υπάρξουν κανόνες στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Κάποιοι έστηναν κεραίες με ευθύνη και των πολιτικών ηγεσιών" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.

Σε ερώτηση για το Mega εξήγησε ότι πρόκειται για μια επιχειρηματική η απόφαση και αυτό έχει ειπωθεί και από τους μετόχους. Έχει θύματα τους εργαζόμενους. Θα ενεργοποιήσουμε τις απαραίτητες ρυθμίσεις για να προστατέψουμε τους εργαζόμενους.

avgi.gr

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ

 

 

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή