από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Η πρόταση ΣΟΚ του Μαρινάκη για την... απόλυση 350 εργαζόμενων

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης

Τρίτη, 06 Μάρτιος 2018

Κρίσιμες είναι οι ώρες για το μέλλον του πάλαι ποτέ μεγαλύτερου τηλεοπτικού σταθμού της χώρας του Mega Channel. Το γεγονός ότι το κανάλι κατέβασε ρολά στο παρα πέντε της διαδικασίας αδειδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε απόγνωση στους 400 και πλέον εργαζόμενους του, οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις με κάθε τρόπο. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είναι εκείνοι, οι οποίοι τα δύο τελευταία χρόνια έδωσαν κυριολεκτικά μάχη ώστε το κανάλι να μην κλείσει για να ενημερωθούν πριν από λίγο καιρό πως ο τηλεοπτικός σταθμός δεν θα διεκδικήσει τηλεοπτική άδεια εθνικής εμβέλειας, γεγονός που ισοδυναμούσε με "ξαφνικό θάνατο". 

Τα προηγούμενα 24ωρα η Alter Ego, η εταιρεία του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, που είναι ο μεγαλομέτοχος στο Mega Channel, κατέθεσε πρόταση για την μετεξέλιξη του τηλεοπτικού σταθμού από ενημερωτικό σε θεματικό. Η εταιρεία του κ. Μαρινάκη έστειλε την Παρασκευή επιστολή στο Διοικητικό συμβούλιο του Μεγάλου Καναλιού ζητώντας να ζητηθεί από το ΕΣΡ η αλλαγή της φυσιογνωμίας του καναλιού σε μη ενημερωτικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μαρινάκης φέρεται να είναι διατεθειμένος να αναλάβει την ευθύνη διαχείρισης και εξυγίανσης του καναλιού. Όπως αναφέρουν άλλες πληροφορίες, σύμφωνη προς αυτή την εξέλιξη είναι και η πλευρά Βαρδινογιάννη (Άλλες βέβαια πληροφορίες κάνουν λόγο για αποστασιοποίηση της πλευράς Βαρδινογιάννη). Ένα από τα επιχειρήματα δε είναι πως με την μετεξέλιξη του σταθμού εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα των πιστωτών και των εργαζομένων.

Η Τηλέτυπος Α.Ε. από την πλευρά της πετάει την μπάλα στον Βαγγέλη Μαρινάκη με δισέλιδη απάντηση που έστειλε στην Alter Ego. 

Όπως σημειώνει η Τηλέτυπος, θα υποβληθεί αίτημα στο ΕΣΡ για αλλαγή της φυσιογνωμίας του σταθμού - όπως πρότεινε η ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ - προκειμένου να λάβει μέρος στο διαγωνισμό των θεματικών αδειών. Ωστόσο, αναφέρει: «Η επιστολή σας (σ.σ. του Βαγγέλη Μαρινάκη) σηματοδοτεί την ανάληψη ευθύνης από την ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ ΑΕ της διαχείρισης και εξυγίανσης της εταιρείας και του τηλεοπτικού σταθμού του «Mega»».

Μια στιγμή όμως. Ποια ακριβώς συμφέροντα των εργαζομένων εξυπηρετούνται καλύτερα; Ένας θεματικός σταθμός θα πρέπει, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα λέγονται, να απασχολεί τουλάχιστον 50 εργαζομένους (κάποιοι λένε ότι πιο ρεαλιστικό είναι να λειτουργεί με 100 ή 150 άτομα προσωπικό), ενώ ένας ενημερωτικός (όπως είναι σήμερα το Mega) θα πρέπει να απασχολεί τουλάχιστον 400.

Με λίγα λόγια η πρόταση της Alter Ego συμφερόντων Μαρινάκη ισοδυναμεί με την απόλυση 350 εργαζομένων από το Mega Channel. Μήπως τελικά και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο ποτέ το Mega Channel δεν κατέβηκε στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες; Και τώρα; Με την πρόταση περί μεταβολής της φυσιογνωμίας του καναλιού η πλευρά Μαρινάκη λέει ευγενικά στους 400 περίπου εργαζόμενους "ευχαριστούμε για τις υπηρεσίες σας"; Μάλλον αυτό συμβαίνει

Αφού ένας θεματικός σταθμός λειτουργεί με τουλάχιστον 50 άτομα, τότε καθίσταται αυτομάτως αντιληπτό ποια θα είναι η τύχη των υπολοίπων 350 εργαζόμενων. Και αυτό, προσπαθεί να μας πείσει η Alter Ego του Βαγγέλη Μαρινάκη πως είναι προς όφελος των εργαζόμενων και πως συνιστά σχέδιο εξυγίανσης.

Από συγκεκριμένους δε κύκλους παρουσιάζεται η συγκεκριμένη πρόταση ως "σχέδιο διάσωσης". Τα συμπεράσματα εναπόκεινται στην κρίση του κοινού.

 

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή