από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Ο Μώραλης, ο διαγωνισμός για τον «στοιχειωμένο Πύργο του Πειραιά» και τα μυστήρια με τον έναν και μοναδικό «πανέτοιμο» επενδυτή

Ο Γιάννης Μώραλης

Ο Γιάννης Μώραλης

Παρασκευή, 12 Ιούλιος 2019

Μπορεί για δεκαετίες - για την ακρίβεια επί 45 χρόνια - να ήταν αναξιοποίητος, αλλά αποφασίστηκε ξαφνικά να αξιοποιηθεί, με τρόπο, ωστόσο, που δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα και σκιές, λόγω της... ταχύτητας, των μικρών χρονοδιαγραμμάτων και των... ειδικών συνθυκών. Ο λόγος για τον γνωστό «Πύργο του Πειραιά». Εδώ και λίγο καιρό «ανέβηκε» προκήρυξη στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για τον διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό με στόχο την αξιοποίηση του Εμποροναυτιλιακού Κέντρου Πειραιά, δηλαδή του Πύργου του Πειραιά, που αφορά στον ανασχεδιασμό, την κατασκευή και την πλήρη αποπεράτωση του κτηρίου και του περιβάλλοντος χώρου, ενώ προβλέπεται η χρηματοδότηση, η διαχείριση και η εκμετάλλευση της λειτουργίας του εν λόγω ακινήτου, έναντι οικονομικού ανταλλάγματος τουλάχιστον 900 χιλιάδων ευρώ ετησίως για 99 έτη.

Και κάπου εδώ αρχίζουν τα περίεργα.

Ο μοναδικός… σαν από πάντα προετοιμασμένος ενδιαφερόμενος 

Για το συγκεκριμένο έργο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εμφανιστεί μόνο ένας ενδιαφερόμενος (!), ο οποίος, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ήταν έτοιμος ώστε να υποβάλει την προσφορά του σε χρονικό διάστημα μόλις 20 ημερών. 

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι το γεγονός πως το αναξιοποίητο επί 45 χρόνια κτίριο – σύμβολο του Πειραιά κατέστη αντικείμενο «αξιοποίησης» λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές του περασμένου Μαΐου, ενώ η προσοχή της κοινής γνώμης ήταν στραμμένη στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο διαγωνισμός ανακοινώθηκε από το Δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη στις 3/5/2019 και δημοσιεύθηκε στο TED (Ευρωπαϊκή Εφημερίδα Δημοσίων Συμβάσεων) στις 7/5/2019, ενώ τα τεύχη δημοσιεύθηκαν πολύ αργότερα (και όχι στο σύνολο τους) στο site του Δήμου Πειραιά. Για τη λήψη όλων των εγγράφων και πρόσβαση στο data room απαιτείτο αίτηση στο δήμο με καταληκτική ημερομηνία υποβολής: Τετάρτη 12/6/2019. Ως εκ τούτου οι υποψήφιοι είχαν λίγες μόνο ημέρες (20 ημέρες) ώστε να προετοιμαστούν, ενώ έπρεπε να έχουν την απαιτούμενη εμπειρία ως εξής: 

• Όσον αφορά στην Οικονομική Επάρκεια, οι υποψήφιοι έπρεπε να καταδείξουν ότι την τελευταία τριετία διαθέτουν επαρκή ίδια κεφάλαια για την κάλυψη του 50% Δεσμευτικού Προϋπολογισμού Επένδυσης (που ορίζεται από την Διακήρυξή στο ποσό των 30 mil € x 50% = 15 mil €).

• Επίσης θα έπρεπε να διαθέτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πιστοληπτική ικανότητα, καθώς αποτελούσε κριτήριο της αξιολόγησης.

• Εντός 5ετίας θα έπρεπε να έχουν ολοκληρώσει ή υπογράψει και εκτελούν, σύμβαση διάρκειας τουλάχιστον 3 ετών, με τα ακόλουθα αντικείμενα:

 1. Ανάπτυξη και εκμετάλλευση ακινήτων

2. Διαχείριση και λειτουργία εγκαταστάσεων, και

3. Λειτουργία ή/και συντήρηση κέντρου αντίστοιχου μεγέθους και προδιαγραφών (περίπου 27.000 τ.μ.)

Το ετήσιο αντάλλαγμα προς το Δήμο Πειραιά θα είναι τουλάχιστον 900.000 €, πλέον ΦΠΑ, σταθερό για 3 έτη και στη συνέχεια θα γίνεται αναπροσαρμογή της τάξης 2% ετησίως προς τα πάνω, ενώ με την υπογραφή της σύμβασης καταβάλλεται άμεσα από τον Ανάδοχο στο Δήμο Πειραιά άπαξ ποσό 20% της σύμβασης.

Τα πολύ σοβαρά ερωτήματα

Όπως διαβάσατε παραπάνω ενδιαφέρον εκδήλωσε μόνο μία εταιρεία. Η εταιρεία αυτή έπρεπε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα των 20 ημερών, να είναι έτοιμη ώστε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό, καταθέτοντας έναν ογκοδέστατο φάκελο προσφοράς. Καταλαβαίνει ο καθένας ότι το χρονοδιάγραμμα υπήρξε πολύ μιρκό. Κι, όμως, η εταιρεία που συμμετείχε ήταν έτοιμη. 

Κι εδώ πρέπει να τεθούν κάποια πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Μώραλη.

Τι συνέβη κύριε Μώραλη και εμφανίστηκε μόνο ένας ενδιαφερόμενος για το συγκεκριμένο έργο στον Δήμο Πειραιά; Μπορούμε να θέσουμε κι αλλιώς το ερώτημα: Μήπως το ξαφνικό ενδιαφέρον για αξιοποίηση του Πύργου του Πειραιά από τη δημοτική αρχή τελικά συνδέεται με την παρουσία τους ενός και μοναδικού ενδιαφερόμενου, της μοναδικής και μίας ενδιαφερόμενης εταιρείας; Και τελικά, ποια είναι αυτή η εταιρεία που είναι η μοναδική η οποία ενδιαφέρθηκε για αυτό το έργο για το οποίο λογικά θα έπρεπε να έχει υπάρξει συνωστισμός εταιρειών; Ποιος είναι ο ενδιαφερόμενος, ο οποίος κατάφερε και προετοιμάστηκε σε χρονικό διάστημα μόλις 20 ημερών; 

Τα ερωτήματα γίνονται ακόμη πιο σοβαρά αρκεί να σταθεί κάποιος στα όσα δήλωσε ο ίδιος ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, τον περασμένο Μάιο, ο οποίος έκανε λόγο για το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο του Δήμου του Πειραιά. Από το 1973 που κατασκευάστηκε, ο Πύργος του Πειραιά έμεινε αναξιοποίητος και κανένας δεν διαφωνεί πως πράγματι πρέπει να αξιοποιηθεί το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και των αναπτυξιακών προοπτικών της.

Ωστόσο το ξαναγράφουμε: Προκαλεί τεράστια εντύπωση το γεγονός πως για αυτό το "περιουσιακό στοιχείο" εμφανίστηκε μόνο ένας ενδιαφερόμενος. Κι εδώ προκύπτουν κι άλλα ερωτήματα. Πως είναι δυνατόν το "μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο του Πειραιά" να μην έχει προκαλέσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον; Πως είναι δυνατόν ένα αναξιοποίητο επί 45 χρόνια περιουσιακό στοιχείο να αποτελεί αντικείμενο ενός διαγωνισμό με fast track διαδικασία; Διότι τελικά θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι "ο διαγωνισμός ήταν κομμένος και ραμμένος στα μέτρα συγκεκριμένης εταιρείας" ή θα μπορούσε να κάνει λόγο για "διαγωνισμό - παρωδία"; Τα γράφουμε κομψά μέχρι να λάβουμε απαντήσεις. Διότι οι κακές γλώσσες λένε ή μπορεί να ισχυριστούν διάφορα, καθώς εταιρείες που αυτονόητα θα είχαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό δεν είχαν, όπως κρίνεται εκ του αποτελέσματος, τη δυνατότητα λόγω του περιορισμένου χρονικού διαστήματος ώστε να προετοιμάσουν το φάκελο της προσφοράς. Φαίνεται, όμως, ότι ο χρόνος ήταν αρκετός για τον έναν και μοναδικό ενδιαφερόμενο. 

Και ξαναρωτάμε: Ποιος είναι αυτός ο ένας και μοναδικός ενδιαφερόμενος για αυτό το τεράστιο έργο; 

Για να καταλάβει, ωστόσο ο αναγνώστης από που προκύπτουν τα ερωτήματα θα πρέπει να διαβάσει τι έπρεπε να πράξουν οι υποψήφιοι μέσα σε χρονικό διάστημα 20 ημερών ώστε να έχουν έτοιμους τους φακέλους.

 Σε διάστημα μόλις 20 ημερών, οι υποψήφιοι έπρεπε να συντάξουν και να εκδώσουν:

• Masterplan - Μέγεθος δόμησης, διάταξη εγκαταστάσεων και διαμόρφωση χώρων.

• Τεχνική έκθεση (εκτίμηση παρούσας κατάστασης, SWOT analysis, αναφορά στρατηγικών και ειδικών στόχων, εκτίμηση παραμέτρων επιτυχίας του έργου, περιγραφή προτεινόμενων λειτουργιών, περιγραφή εργασιών, υλικών έργων υποδομής και ενεργειακής αναβάθμισης).

• Χρονοδιάγραμμα (masterplan programme) – Ανάλυση των Ετησίων Ανταλλαγμάτων σε μετρητά, Δεσμευτικού Προϋπολογισμού Κόστους Επενδύσεων και εγγύηση Καλής Εκτέλεσης.

• Business plan & εκτίμηση ετήσιων χρηματοροών.

• Πίνακα δεσμευτικού προϋπολογισμού κόστους επενδύσεων (Δεσμευτικός Προϋπολογισμός Επένδυσης >30 mil €).

• Κόστος μελετών, αδειών, project management.

• Κατασκευαστικό κόστος, επιμερισμένο για κάθε κατασκευή.

• Κόστος εξοπλισμού.

• Εκτιμώμενο κεφάλαιο κίνησης για την κατασκευαστική περίοδο.

• Χρηματοοικονομικό κόστος.

• Λοιπά έξοδα.

• Λεπτομερή Χρηματοροή / Χρονοδιάγραμμα χρηματοροής και ανάλυση μηχανισμών αντιμετώπισης κινδύνων.

• Παρουσίαση project management.

• Χρηματοοικονομικό μοντέλο που θα περιλαμβάνει όλες τις χρηματοροές.

 Η αξιολόγηση θα γινόταν με σειρά μαθηματικών τύπων, οι οποίοι συνοψίζονται ως εξής:

• Οικονομική Αξιολόγηση (Ανταλλάγματα, δεσμευτική επένδυση, Εγγυήσεις Καλής Εκτέλεσης)– 80 %

• Σχέδιο ανάπτυξης – 10 %

• Τεχνική προσφορά (Προμελέτη, Βιοκλιματική πιστοποίηση, Χρονοδίαγραμμα, Προτεινόμενες λύσεις – 10 %

Εμείς περιμένουμε απαντήσεις από τον Δήμαρχο Πειραιά. Μέχρι τότε το ρεπορτάζ συνεχίζεται. 

 

 

 

 

 

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή