από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Ο «κόκκινος» Γιώργος Περιστέρης που τον παρουσιάζουν ως «γαλάζιο εργολάβο» και «νέο Κόκκαλη»

Ο Γιώργος Περιστέρης

Ο Γιώργος Περιστέρης

Τετάρτη, 08 Ιούλιος 2020

Αν και μέχρι σήμερα είχε επιλέξει να κρατά χαμηλούς τόνους, ο «μαζικός» τρόπος που κινείται έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον, έντονη παραφιλολογία και, προς το παρόν στο παρασκήνιο, αντιδράσεις. 

Ο λόγος για τον ηγέτη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργο Περιστέρη, το «μετρ» όπως λένε και γράφουν των απευθείας αναθέσεων ή, σύμφωνα με τις κακές γλώσσες, τον προνομιακό εργολάβο της κυβέρνησης ή άλλως, όπως γράφτηκε εσχάτως στον Τύπο τον «νέο Κόκκαλη». 

Είναι, όμως, τα πράγματα όπως λέγονται και φαίνονται; Τελικά ο Γιώργος Περιστέρης, ο συνομιλητής των πρωθυπουργών, ο ισχυρός παίχτης της ενέργειας, ο διεκδικητής της ΔΕΠΑ, ο «καζινάρχης», θα γίνει και ο «γαλάζιος» εργολάβος; Είναι ο άνθρωπος που θα γίνει ο «νέος Κόκκαλης» με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Πρόκειται για ερωτήματα που τίθενται όλο και πιο συχνά. 

Γράφουμε τα παραπάνω διότι το ρεπορτάζ και η εμπειρία των τελευταίων ετών «μαρτυρούν» την ιδιαίτερα στενή φιλική σχέση του Γιώργου Περιστέρη με έναν πρωτοκλασάτο υπουργό της κυβέρνησης Τσίπρα, αλλά και ένα πολιτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που φιλοδοξεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ακούγεται και ότι θα είναι ο νέος γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ακούει στο όνομα Χρήστος Σπίρτζης

Τι σχέση έχει, όμως, ο Χρήστος Σπίρτζης με τις δραστηριότητες του Γιώργου Περιστέρη και πως είναι δυνατόν να συμβαδίζουν όσα λέγονται για τη σχέση τους με όσα ακούγονται περί γερού μπασίματος του τελευταίου στις δουλειές επί Μητσοτάκη ή για «ειδική σχέση με το σημερινό Μέγαρο Μαξίμου»; 

Ας τα δούμε όλα ένα – ένα

Με τη ΝΔ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Αυτές τις ημέρες έκλεισε ένας χρόνος από την έναρξη της νέας διακυβέρνησης υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα συγκεκριμένα ΜΜΕ, τα οποία συσχετίζονται με τη Νέα Δημοκρατία και συμπτωματικά έχουν γεμίσει με διαφήμιση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, του επιχειρηματικού κολοσσού του Γιώργου Περιστέρη δηλαδή, επιχειρούσαν διαρκώς (και συνεχίζουν να επιχειρούν) να συσκοτίσουν την κατάσταση γύρω από τον χώρο τον κατασκευών. 

Τα συγκεκριμένα ΜΜΕ εκτός, για παράδειγμα, από την αποθέωση της Νέας Δημοκρατίας ανέλαβαν εργολαβικά να δημιουργήσουν την εντύπωση πως η υφιστάμενη πολιτική κατάσταση ή άλλως οι σημερινοί ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου έχουν ιδιαίτερες προτιμήσεις στον κατασκευαστικό τομέα. Θέλησαν να δημιουργήσουν δηλαδή την εντύπωση πως με κάποιους εργολάβους το Μέγαρο Μαξίμου συνομιλεί τακτικά και περίπου προωθεί τις δουλειές τους. Ως «προνομιακός» εργολάβος λοιπόν, από μερίδα του Τύπου, παρουσιάζεται ο Γιώργος Περιστέρης.

Τα ΜΜΕ που σήμερα έχουν μπουκώσει με διαφήμιση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αποκρύπτουν την ειδική σχέση που είχε ο Γιώργος Περιστέρης με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα με τον Χρήστο Σπίρτζη. Όπως λέγεται ο Γιώργος Περιστέρης είναι ο άνθρωπος που μπαινόβγαινε στο υπουργείο Υποδομών επί ΣΥΡΙΖΑ, όταν αρμόδιος υπουργός ήταν ο Χρήστος Σπίρτζης.

Τι άλλο λέγεται; Ότι ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ήταν τακτικός συνομιλητής της κυβέρνησης επί ΣΥΡΙΖΑ. Και ενώ φαίνεται πως ισχύει κάτι τέτοιο σήμερα κάποιοι επιχειρούν να παρουσιάσουν ότι ο Γιώργος Περιστέρης είναι κάτι σαν «άνθρωπος» του Μαξίμου στη συγκυρία της διακυβέρνησης της χώρας από τον Μητσοτάκη. 

Κάπως έτσι δικαιώνονται όλοι εκείνοι οι οποίοι υποστηρίζουν η «χαμηλοβλεπούσα», όπως χαρακτηρίζουν δημοσιεύματα τον Γιώργο Περιστέρη λόγω των χαμηλών τόνων που τηρεί, είναι παντός καιρού. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι βοά η πιάτσα για τη στενή σχέση που είχε και με τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο φέρεται να ήταν τακτικός συνομιλητής. Και όλα αυτά συμβαίνουν παρά τη μερισματική πολιτική που είχε ακολουθήσει, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, έχοντας πετύχει εξαιρετικά μεγάλα ομολογιακά και πολύ μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου χωρίς ποτέ να έχει διανείμει μέρισμα, όπως επίσης παρά τα όσα λέγονται για τον τρόπο που πετάει έξω τους συνεταίρους του μένοντας μόνος στο παιχνίδι ή παρά τις υποθέσεις για τις οποίες βοά η πιάτσα (Ε65, Κλώκοβα, Ιονία Οδός, Καστέλι κλπ). 

Περίεργα πράγματα…

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή