από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Σοβαρά ερωτήματα: Ο Μπουρλά πούλησε πακέτο μετοχών του μόλις ανακοινώθηκε το εμβόλιο

Ο Μπουρλά

Ο Μπουρλά

Πέμπτη, 12 Νοέμβριος 2020

Λίγο μετά τα πρώτα αποτελέσματα για το εμβόλιο των Pfizer kai BioNTech, που δημιούργησαν παγκόσμιο αίσθημα αισιοδοξίας, ο CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά έκλεισε ένα «χρυσό» deal, πουλώντας μετοχές της εταιρείας που διευθύνει την ημέρα που έγινε η παγκόσμια ανακοίνωση για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Αναμφίβολα πρόκειται για μία κίνηση που δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά. 

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Business Insider, αμέσως μετά τις ανακοινώσεις για την επιτυχία του εμβολίου σε ποσοστό 90%, ο Μπουρλά ρευστοποίησε πάνω από το 60% των μετοχών του. Η μετοχή της Pfizer, εκείνη την ώρα, είχε «σκαρφαλώσει» κατά 16% φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδά της, κοντά στα 42 δολάρια.

Σύμφωνα με το Business Insider, ο Άλμπερτ Μπουρλά πούλησε μετοχές αξίας 5,6 εκατ. δολαρίων, ωστόσο συνεχίζει να διατηρεί 81.812 μετοχές της εταιρείας του. Οι μετοχές που πούλησε ήταν περίπου το ένα τρίτο όσων κατέχει.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πρόκειται για «αυτοματοποιημένη πώληση», δηλαδή για χρηματιστηριακή πράξη, με βάση πάγια εντολή πώλησης, όταν η μετοχή αγγίξει συγκεκριμένα υψηλά επίπεδα. Με το που η μετοχή της Pfizer ξεπέρασε τα 40 δολάρια και άγγιξε τα 42, το αυτοματοποιημένο σύστημα ενεργοποίησε την εντολή πώλησης. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται παγκοσμίως και οποιοδήποτε ενδεχόμενο να κατηγορηθεί για εσωτερική πληροφόρηση και χειραγώγηση μετοχής.

Η ίδια η πώληση σε ορισμένους κύκλους προκαλεί ερωτηματικά, που τις επόμενες ώρες θα πρέπει να απαντηθούν πειστικά από την ίδια σην εταιρεία αλλά και από τον ίδιο τον κ. Μπουρλά.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή