από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

20 χρόνια χωρίς τον μεγάλο ηγέτη, 20 χρόνια χωρίς το «Μοναχικό λιοντάρι της Ευρώπης» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Ανδρέας Παπανδρέου

Ο Ανδρέας Παπανδρέου

Δεν ξεχνάμε το τρίπτυχο: «Εθνική Ανεξαρτησία - Λαϊκή Κυριαρχία - Κοινωνική Απελευθέρωση»
Πέμπτη, 23 Ιούνιος 2016

Σαν σήμερα, στις 23 Ιουνίου 1996 "έφυγε" ο ιδρυτής του ΠΑΚ και του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου. 

Το Periodista.gr παρουσιάζει έξι βίντεο με αποσπάσματα από ομιλίες του μεγάλου ηγέτη, στη Λάρισα το 1974, στην Κρήτη το 1977, στην Βουλή το 1982 κατά τη συζήτηση για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης και στην Αθήνα το 1985 και το βίντεο με τον ίδιο να ανακοινώνει, στις 27 Ιουνίου του 1995, το τέλος μίας Ευρώπης την οποία οραματίστηκε. Ήταν η Ευρώπη των λαών, ενώ την ίδια στιγμή ο διεθνής Τύπος τον αποκαλούσε ως το «Μοναχικό λιοντάρι της Ευρώπης», αλλά και ως «Τελευταίο μεγάλο ηγέτη και οραματιστή της Ευρώπης».

«Είδα πράγματι το διευθυντήριο να λειτουργεί», είχε πει τότε ο Ανδρέας και συνέχιζε «Οι συνάδελφοι πρωθυπουργοί, μου έλεγαν σε ιδιωτικές συζητήσεις, τι καλά που τα είπες, έχεις δίκιο, κανείς όμως δεν είχε την δυνατότητα να υποστηρίξει τις θέσεις μου μέσα στην αίθουσα, όπου παίρνονταν οι αποφάσεις».

«Τι είναι η Ενωμένη Ευρώπη; Ποιος την κυβερνά; Τι ρόλο παίζουμε πλέον εμείς, οι κυβερνήσεις, οι εθνικές κυβερνήσεις; Αυτά είναι ερωτήματα πολύ βασικά», είχε προσθέσει ο Ανδρέας Παπανδρέου, για να συμπυκνώσει «Βρίσκω ότι πάμε σε ένα είδος συρρίκνωσης της εθνικής δύναμης, αλλά όχι στο βωμό μιας συλλογικής δημοκρατικής διαδικασίας. Στο βωμό των κρίσεων και των συμφερόντων, σας λέω ρητά. Δεν θέλω να αποκαλύψω ονόματα για το ποιοι μίλησαν και τι είπαν. Σας λέω όμως ότι εδώ υπάρχει σαφές σχέδιο για την μηδενοποίηση των εθνικών κυβερνήσεων, οι οποίες δε θα μπορούν να παίξουν δημοκρατικά αποτελεσματικό ρόλο, αλλά θα υπόκεινται στις κατευθύνσεις που δίνει το διευθυντήριο».

Δεν ξεχνάμε το τρίπτυχο: «Εθνική Ανεξαρτησία - Λαϊκή Κυριαρχία - Κοινωνική Απελευθέρωση».

 

Δείτε τα βίντεο: 

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή