από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

«Θα τον πυροβολήσω...» - Το κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ που έκανε βόλτα μπροστά στις κάμερες στη Βουλή με το όπλο του

Κουμπουροφόρος

Κουμπουροφόρος

Τρίτη, 13 Μάρτιος 2018

Το 1998, ένα από τα αγαπημένα θέματα των τηλεοπτικών καναλιών ήταν οι ληστείες και η στοχοποίηση των Αλβανών μεταναστών ως συλλήβδην κακοποιών στοιχείων, ένα φαινόμενο που διαρκεί ως τις μέρες μας, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Στις 15 Ιουλίου 1998, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, που τότε ήταν αξιωματική αντιπολίτευση, έπεσε θύμα ληστείας, καθώς κακοποιοί είχαν εισβάλλει στο σπίτι του. Ποια ήταν η αντίδραση του βουλευτή, που σήμερα βγαίνει καθημερινά σχεδόν σε τηλεοπτικά πάνελ εκπροσωπώντας το παλαιό κομματικό σύστημα, που υποτίθεται ότι άλλαξε άρδην μετά την κρίση; 

Ο κ. Γιακουμάτος όχι απλά προσήλθε στην αίθουσα του ελληνικού κοινοβουλίου οπλοφορώντας -ούτε ο πρώτος ήταν, ούτε ο τελευταίος- αλλά επιπλέον έκανε και τη σχετική επίδειξη στις τηλεοπτικές κάμερες με απειλητικές εκφράσεις κατά του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γιώργου Ρωμαίου: "Θα τον πλακώσω στο ξύλο, αν απειληθεί ξανά η οικογένεια μου". 

"Θα τον πυροβολήσω", δήλωσε λίγη ώρα αργότερα σε τηλεοπτική εκπομπή, ενώ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή καταγγέλλοντας τον υπουργό: "Σας καθιστώ άμεσα και έμμεσα υπεύθυνο. Την ανικανότητά σας δεν θα την πληρώσει η δική μου οικογένεια και τα ανήλικα παιδιά μου, ούτε κανενός άλλου Έλληνα. Θα σας καταστήσω ηθικό αυτουργό με όλα τα επακόλουθα πολιτικά, ηθικά και σωματικά". Και φυσικά υπενθύμισε ότι "στην Ιαπωνία υπάρχει και το χαρακίρι για τους αποτυχημένους υπουργούς".

Κι επειδή καλό είναι να θυμηθούμε όλη την ιστορία του πρώτου βουλευτή που περήφανα επέδειξε το κουμπούρι του εντός του ελληνικού κοινοβουλίου -η "Ελευθεροτυπία" είχε αποκαλέσει ειρωνικά το Γιακουμάτο ως "Γεράσιμο Τζον Γουέιν"- ν' αναφερθεί ότι ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ανέφερε μεν ότι "Δε θα πρέπει ένας πολιτικός, ένας βουλευτής, να στέλνει ένα τέτοιο μήνυμα στους πολίτες, ότι ο ίδιος θα αυτοδικήσει και μάλιστα εναντίον ανθρώπων, που είναι φανερό ότι δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση", ωστόσο δεν ελήφθησαν πειθαρχικά μέτρα εναντίον του Γιακουμάτου από το προεδρείο της Βουλής, επειδή "δεν προβλέπονταν από τον Κανονισμό", εφόσον το περιστατικό δεν συνέβη κατά τη διάρκεια συνεδρίασης. 

Εξάλλου, ο τότε εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, κράτησε μια αδικαιολόγητα χλιαρή στάση αποδοκιμάζοντας κατά το ήμισυ τη συμπεριφορά του βουλευτή: "Όσο ανθρώπινη και αν είναι η πικρία ενός ανθρώπου που πέφτει θύμα διάρρηξης, ωστόσο, οφείλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός να μη στείλει λάθος μήνυμα στην κοινωνία". Μόνο που εξίσου λάθος ήταν το μήνυμα που περνούσε στην κοινωνία και αυτή η μετριοπαθής ανακοίνωση, που επιχειρούσε να χαϊδέψει τ' αφτιά των "πικραμένων" πολιτών, που πέφτουν θύματα ληστείας. 

Την επόμενη μέρα, ο Γιακουμάτος κλήθηκε στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, όπου περιορίστηκε να ζητήσει απλά "συγγνώμη", δικαιολογώντας τον εαυτό του ότι βρισκόταν "εν βρασμώ ψυχής" και ότι εκείνη την ώρα σκεφτόταν τα παιδιά του. Μάλιστα, επιχείρησε να διαψεύσει ακόμη και τις τηλεοπτικές κάμερες, αναφέροντας ότι δεν έβγαλε ποτέ το πιστόλι του μέσα στο Κοινοβούλιο και ότι όλα όσα είπε ήταν στο πλαίσιο off the record συνομιλίας του με δημοσιογράφο.

Ο τότε πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, μέσω του γραφείου του κατέστησε σαφές ότι απαγορευόταν η οπλοφορία εντός του Κοινοβουλίου, ενώ έδωσε εντολή στους οπλοφορούντες βουλευτές να προσέρχονται μέσα στο κτίριο χωρίς τα όπλα τους. Το πόσο εφαρμόστηκε εκείνη η απόφαση στην πράξη το διαπιστώνουμε σήμερα, όπου οι βουλευτές θεωρούν καταχρηστική και επικίνδυνη για τη δημοκρατία την όποια απαγόρευση οπλοφορίας τους εντός του Κοινοβουλίου, λες και εκεί μέσα υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί να βγάλουν τα κουμπούρια. 

ΠΗΓΗ: ola-ta-kala.blogspot.gr

 

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή