από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Εμπόδιο για τις επενδύσεις από το Ισραήλ στην Ελλάδα οι ακροδεξιοί υπουργοί του Μητσοτάκη (Κι ένα συστημένο υστερόγραφο για τον Άδωνι)

Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης

Άδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης

Εδώ και αρκετό καιρό έχουμε υποσχεθεί να αποκαλύψουμε πως ο Άδωνις Γεωργιάδης, από «κόκκινο πανί» για την εβραϊκή κοινότητα και για τους Ισραηλινούς κατάφερε να μπαινοβγαίνει στην Πρεσβεία του Ισραήλ
Πέμπτη, 11 Ιούλιος 2019

Την τελευταία δεκαετία – μετά το βαθύ ρήγμα στις σχέσεις της Ιερουσαλήμ με την Άγκυρα – οι σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ όχι μόνο έκαναν άλματα βελτίωσης, αλλά προσέλαβαν χαρακτηριστικά στρατηγικού χαρακτήρα συμμαχικού πλέγματος σε σειρά από τομείς, όπως η Ενέργεια, το Εμπόριο, ο Τουρισμός και η Άμυνα. Στο επίκεντρο της οικοδόμησης και της ολοκλήρωσης του άξονα Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ βρίσκεται πάντοτε η προοπτική ανακήρυξης ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται για ένα διαδικαστικό πλαίσιο που σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος και που συνδυάζεται με την οχύρωση της ακεραιότητας της ελληνικής και της κυπριακής επικράτειας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. 

Όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις, από εκείνη του Γιώργου Παπανδρέου μέχρι την τελευταία, του Αλέξη Τσίπρα, έβαλαν το λιθαράκι τους για την σταθεροποίηση και ενίσχυση του στρατηγικού χαρακτήρα άξονα Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. 

Πέραν των τομέων της Ενέργειας και της Άμυνας που διεθνοποιούν τα χαρακτηριστικά της σχέσης της Ελλάδας με το Ισραήλ και δεδομένης της σφοδρής οικονομικής κρίσης και κρίσης χρέους που έπληξε την Ελλάδα την περασμένη δεκαετία, ένα από τα κεντρικά ζητούμενα της ελληνικής, αλλά και της ισραηλινής πλευράς από το 2009 μέχρι σήμερα είναι η έλευση ισραηλινών επενδύσεων στην Ελλάδα. Ο Τουρισμός, η Ενέργεια, η Καινοτομία και η Αγροτική οικονομία και ανάπτυξη αποτελούν βασικούς τομείς οι οποίοι προσελκύουν το ενδιαφέρον ισραηλινών εταιρειών στη χώρα μας. 

Ενώ λοιπόν τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν σημαντικά βήματα για την προσέλκυση επενδύσεων στους παραπάνω τομείς, ενώ η Ελλάδα περιμένει πολλά από το Ισραήλ στον τομέα των επενδύσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εξελέγη πρωθυπουργός έχοντας νωρίτερα κάνει σημαία τις «επενδύσεις» και τιην αναπτυξιακή δυναμική που μπορούν αυτές να δώσουν στην ελληνική οικονομία, έκανε το μεγάλο λάθος: Όρισε υπουργό αρμόδιο για τις επενδύσεις τον Άδωνι Γεωργιάδη και για την αγροτική πολιτική τον Μάκη Βορίδη

Ειδικά ο τομέας των επενδύσεων στον αγροτικό τομέα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των Ισραηλινών. Να σημειωθεί πως όταν το Ισραήλ στο παρελθόν είχε βρεθεί στα πρόθυρα χρεοκοπίας, έχοντας να αντιμετωπίσει την δικο του θηριώδες χρέος, ανέκαμψε με αιχμή του δόρατος την καινοτομία, κυρίως στον αγροτικό τομέα, εξάγοντας τεχνολογίες. Δεδομένου πως η Ελλάδα είναι μία χώρα με πάνω από 11 φορές μεγαλύτερη έκταση από το Ισραήλ, ισραηλινοί επενδυτές τη θεωρούν «χρυσή ευκαιρία». 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λοιπόν τοποθέτησε στη θέση του υπουργού Αγροτικής Οικονομίας των Μάκη Βορίδη και σε εκείνη των επενδύσεων τον Άδωνι Γεωργιάδη. Πρόκειται για δύο πρόσωπα που αποτελούν «κόκκινο πανί» για ένα μεγάλο τμήμα του πολιτικού, επιχειρηματικού και δημοσιογραφικού κόσμου στο Ισραήλ. Επιβεβαιώθηκε αυτό από το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Jerusalem Post» το οποίο μεταφέρει τη θέση ανώτερης διπλωματικής πηγής η οποία επισημαίνει οτι «το Ισραήλ δεν θα συνεργαστεί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας Μάκη Βορίδη, λόγω του αντισημιτικού παρελθόντος του». Στο ίδιο ρεπορτάζ ο Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτηρίζεται «αντισημίτης», ενώ η εφημερίδα υπενθυμίζει το ντροπιαστικό παρελθόν του στο πλευρό του ακροδεξιού αντισημίτη, Κωνσταντίνου Πλεύρη. 

Αντιλαμβάνεται λοιπόν ο καθένας πως τα δύο αυτά πρόσωπα αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες και σοβαρά εμπόδια για την ανάπτυξη μεγάλων επενδύσεων από το Ισραήλ, επενδύσεων που μπορούν να δώσουν ανάσα στην ελληνική οικονομία σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας, από τα νησιά μέχρι τις αγροτικές περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Ισραηλινοί αξιωματούχοι είναι ξεκάθαροι: «Δεν πρόκειται να συνεργαστούμε με αυτούς στα υπουργεία». Φαίνεται πως για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον δήθεν εγγυητή της προσέλευσης επενδύσεων, όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα. Φαίνεται ότι τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν τον ενδιαφέρουν παρά μόνο τα συμφέροντα συγκεκριμένων επιχειρηματιών, είτε κουμπάρων της οικογένειάς του, είτε εκείνων με τους οποίους έσπευσε να συναντηθεί – με εντολή του ίδιου του πρωθυπουργού – ο Άδωνις Γεωργιάδης τις πρώτες 24 ώρες από την ανάληψη των καθηκόντων του. Φαίνεται ότι τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον ενδιαφέρουν τα ντιλς που έδωσε σε ραβασάκια σε κάποιους από τους υπουργούς του.

ΥΓ: Εδώ και αρκετό καιρό έχουμε υποσχεθεί να αποκαλύψουμε πως ο Άδωνις Γεωργιάδης, από «κόκκινο πανί» για την εβραϊκή κοινότητα και για τους Ισραηλινούς κατάφερε να μπαινοβγαίνει στην Πρεσβεία του Ισραήλ, αλλά και στην Πρεσβευτική κατοικία. Το καλό πράγμα αργεί να γίνει και σύντομα θα διαβάσουν όλοι για τον υπουργό που «κλαψούριζε» έξω από τις πόρτες οικονομικών παραγόντων της χώρας, αλλά και συζύγων ισχυρών πολιτικών προσώπων, ώστε να του ανοίξουν τις πόρτες της Ισραηλινής Πρεσβείας για να εισέλθει πραγματοποιώντας άλλη μία από τις γνωστές θεαματικές κυβιστήσεις. 

 

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή