από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Η πανδημία έτοιμη να «πνίξει» την Αττική - Οι «Άθλιοι» και τα στοιχεία που προκαλούν τρόμο στην κυβέρνηση

Η πανδημία έτοιμη να «πνίξει» την Αττική - Οι «Άθλιοι» και τα στοιχεία που προκαλούν τρόμο στην κυβέρνηση
Τρίτη, 08 Σεπτέμβριος 2020

Είναι αδιαμφισβήτητο πλέον ότι επίκεντρο της επιδημίας έχει γίνει η Αττική, καθώς δύο στα τρία κρούσματα εντοπίζονται στο λεκανοπέδιο, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ της Δευτέρας.

Συγκεκριμένα, από τα 156 κρούσματα που ανακοινώθηκαν, τα 101 εντοπίζονται στην πρωτεύουσα, εκ των οποίων 12 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ 3 κρούσματα συνδέονται με συρροή.

Η Αθήνα, δεν έχει και την πολυτέλεια για αποστάσει, αφού ΜΜΜ, τράπεζες και υπηρεσίες, ακόμα και στα… πεζοδρόμια, οι πάνω από 4.000.000 εκατομμύρια κάτοικοι με έναν γρήγορο, αγχώδη τρόπο ζωής δημιουργούν ένα περιβάλλον ιδανικό για τη διασπορά του ιού την ώρα που στην εξίσωση ετιμάζονται να μπούν τα σχολεία.

Θα πρέπει επιπλέον να λάβουμε σοβαρά υπόψη τους «Άθλιους» της πρωτεύσουσας, ανθρώπους άστεγους, που συνωστίζονται σε συσσίτια και η υγεία τους είναι ήδη επιβαρυμένη. Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν πρέπει να λάβουν ειδική προστασία από την πολιτεία και να μην τους ζητηθεί ξανά να… «μείνουν σπίτι».

Επιπλέον, σε κίνδυνο βρίσκονται οι αιτούντες άσυλο που ζουν σε δομές φιλοξενίας σε όλη τη χώρα. Στη Μόρια, όπου την προηγούμενη εβδομάδα εντοπίστηκε ένας Σομαλός με κορονοϊό, τα κρούσματα πλέον ανέρχονται σε 17. Ο ΕΟΔΥ συνεχίζει να διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους και δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες ο αριθμός των κρουσμάτων να αυξηθεί. Την ίδια ώρα, σε καραντίνα τέθηκαν οι δομές φιλοξενίας σε Σχιστό, Μαλακάσα και Ελαιώνα έπειτα από έκτακτη σύσκεψη του ΕΟΔΥ. Παραμένει άγνωστο αν εντοπίστηκαν κρούσματα στις δομές αυτές ή αν το μέτρο αυτό εφαρμόστηκε «προληπτικά» για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού. Από τα 142 εγχώρια κρούσματα που αναφέρθηκαν σήμερα από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τα 101 εντοπίστηκαν στην Αττική, αριθμός που κρατά το λεκανοπέδιο στο… κόκκινο σε ό,τι αφορά τις λοιμώξεις Covid-19.

Στην Αττική μέσα στις πρώτες επτά ημέρες του Σεπτεμβρίου έχουν επιβεβαιωθεί 608 κρούσματα κορονοϊού. Σήμερα μάλιστα καταγράφηκε διπλάσιος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με την Κυριακή, επιβεβαιώθηκαν 51 κρούσματα, χθες 101. Από την άλλη, μέσα σε ένα μήνα τετραπλασιάστηκαν οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ. Σύμφωνα με την ενημέρωση της Δευτέρας, 42 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 10 (23.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Την ίδια ώρα, ανεβαίνει και ο δείκτης της μέσης ηλικίας των νοσούντων με κορονοϊό στα 39 έτη. Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι άρχισαν να μεταδίδουν τον ιό και πάλι στους πενηντάρηδες και εξηντάρηδες, οι οποίοι διατρέχουν και μεγαλύτερο κίνδυνο να χρειαστούν νοσηλεία. Εύλογα, λοιπόν, δημιουργούνται φόβοι για σημαντική επιφόρτιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Τα χειρότερα, ωστόσο, αναμένονται τον χειμώνα, με την επιστημονική κοινότητα να εκφράζει φόβους για «κοκτέιλ» κορονοϊού και γρίπης, με τον Νοέμβριο και τον Οκτώβριο θα θεωρούνται οι πιο κρίσιμοι μήνες.

Αυτό το φθινόπωρο, όμως, για πρώτη φορά θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την εποχική γρίπη εν μέσω μιας άλλης πανδημίας, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερκορεσμό τα ήδη επιβαρυμένα τμήματα επειγόντων περιστατικών και ΜΕΘ και να μας φέρει μπροστά σε πολύ άσχημες εικόνες.

 

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή