από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Αυτά είναι τα νέα σκληρά μέτρα για τον κορωνοϊό που εξετάζουν στο Μαξίμου

Το Μέγαρο Μαξίμου

Το Μέγαρο Μαξίμου

Τρίτη, 15 Σεπτέμβριος 2020

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για την πορεία του κορωνοϊού στην χώρα. Παράλληλα η έκρηξη κρουσμάτων στη Γαλλία ή το νέο lockdown στο Ισραήλ, έχει θορυβήσει την κυβέρνηση, η οποία αναζητά μέτρα κατά της διασποράς του κορονοϊού, για να μην βρεθεί προ εκπλήξεως.

Σύμφωνα με πληροφορίες και με βάση τα όσα είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων να καταρτίσει έναν κατάλογο μέτρων, ο οποίος προβλέπει κλιμάκωση ανάλογα με την κατάσταση που επικρατεί πρώτα σε τοπικό κι ύστερα σε εθνικό επίπεδο.

Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν εντός της ημέρας και θ’ ανακοινωθούν στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Τα μέτρα στην Αττική

Ο μεάλος φόβος της κυβέρνησης παραμένει η Αττική, καθώς ο μισός σχεδόν πληθυσμός της Ελλάδας βρίσκεται στον νομό, ενώ καθημερινά εξακολουθούν να καταγράφονται περισσότερα από τα μισά ημερήσια κρούσματα.

Στο τραπέζι έπεσε και το σενάριο ενός τοπικού ή ακόμη και γενικευμένου lockdown, αλλά φαίνεται πως η κυβέρνηση θα αποφύγει τα δύσκολα, τόσο για την οικονομία όσο και για… το πολιτικό κόστος.

Τα διάφορα περιοριστικού και προληπτικού χαρακτήρα μέτρα που έχουν προταθεί είναι:

  • Kυλιόμενο ωράριο σε δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις
  • Συρρίκνωση του ανώτατου αριθμού των παριστάμενων σε κοινωνικές εκδηλώσεις
  • Περιορισμός των πελατών στα τραπέζια ή ακόμη και η περαιτέρω συρρίκνωση του ωραρίου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

«Ακούμε κι εμπιστευόμαστε τους ειδικούς κι είμαστε έτοιμοι να λάβουμε οποιοδήποτε μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να διατηρηθεί η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα που σταθερά παρουσιάζει η χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επιβεβαιώνοντας αυτό που ισχύει από την αρχή της υγειονομικής κρίσης: ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι δυναμικό και προσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες και πάντοτε με τις εισηγήσεις των ειδικών επί της υγείας.

Το σενάριο για χρήση μάσκας παντού

Πάντως, στο τραπέζι εξακολουθούν να βρίσκονται μέτρα που έχουν ούτως ή άλλως συζητηθεί, όπως η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους στην Αττική.

Το μέτρο, όμως, παρουσιάζει επίσης δυσκολίες στην εφαρμογή του και γι’ αυτό φαίνεται πως δύσκολα θα ισχύσει.

Πολύ αυστηρά μέτρα θα ισχύσουν σε οργανωμένες δομές (γηροκομεία, κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών κτλ.).

Επιπλέον, εκτός της Αττικής, τα μέτρα θα έχουν εφαρμογή και σε άλλες περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο (π.χ. Πέλλα).

 

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή