από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Στοιχεία που σοκάρουν: Οι αριθμοί δείχνουν χάνεται η μάχη με τον κορωνοϊό στην Αττική

Αττική

Αττική

Πέμπτη, 24 Σεπτέμβριος 2020

Ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού στην Αττική οδηγεί κυβέρνηση και ειδικούς, στο να εξετάζουν καθημερινά νέα μέτρα, καθώς συνεχίζει να καταγράφει ημερησίως τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, που τις τελευταίες ημέρες φθάνει περίπου τα 200.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ έχουν διπλασιαστεί μέσα στον Σεπτέμβριο, φτάνοντας σε επίπεδα Απριλίου, κάτι που δημιουργεί έντονη ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας όσον αφορά τους θανάτους

Συγκεκριμένα:

Στις αρχές Σεπτεμβρίου οι διασωληνωμένοι ήταν 38, ενώ ο αριθμός αυτός διπλασιάστηκε, καθώς στις 21 Σεπτεμβρίου έφτασε τους 79.

Υπενθυμίζεται ότι ο μεγαλύτερος αριθμός διασωληνωμένων κατεγράφη στις 5 Απριλίου, όταν στις ΜΕΘ διασωληνωμένοι βρίσκονταν 93 άτομα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων έκτοτε άρχισε να πέφτει.

Χθες, η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου ανακοίνωσε εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ στην Αττική. Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε δήλωσή της, στην Αττική είναι διαθέσιμα 337 κρεβάτια ΜΕΘ σε κρατικά και στρατιωτικά νοσοκομεία. Από αυτά, 107 έχουν διατεθεί για τις ανάγκες των ασθενών με COVID-19, ενώ τις επόμενες ημέρες θα προστεθούν άλλα 42 σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Μέχρι χθες, 23 Σεπτεμβρίου, το 30% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική είναι ελεύθερες προς διάθεση, ειδικότερα δε από τις κλίνες ΜΕΘ-COVID είναι ελεύθερες το 40%.

Οι κλίνες ήταν και το αντικείμενο συζήτησης χθες στην σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Υγείας. Οι νοσοκομειακοί γιατροί σήμαναν συναγερμό για τη μείωση των κλινών ΜΕΘ για ασθενείς με κορωνοϊό και οι αρμόδιοι συγκάλεσαν σύσκεψη ώστε να δουν πως θα καλυφθούν οι ανάγκες και θα λυθεί ένα μείζων πρόβλημα της πανδημίας.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή