από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία θα άξιζαν να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημείωσε αναφερόμενη στις δύο βαλκανικές χώρες ότι «θα άξιζε να μην αλλάζαμε τους κανόνες στη μέση της πορείας»
Τετάρτη, 27 Νοέμβριος 2019

«Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία θα άξιζαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε σήμερα η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Στρασβούργο.

Η ίδια επεσήμανε αναφερόμενη στις δύο βαλκανικές χώρες ότι «θα άξιζε να μην αλλάζαμε τους κανόνες στη μέση της πορείας».

Υπενθυμίζεται ότι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μπλόκαρε στην προηγούμενη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ, εξαιτίας της Γαλλίας η οποία ζητεί να μεταρρυθμιστεί η διαδικασία ένταξης πριν να συνεχιστεί η διεύρυνση.

Για να αποφασιστεί κάτι τέτοιο απαιτείται ομοφωνία μεταξύ των χωρών μελών.

Στο τραπέζι η αναθεώρηση της ενταξιακής διαδικασίας

Η φον ντερ Λάιεν πάντως εξέφρασε την ικανοποίηση της επειδή «μπήκε στο τραπέζι» η αναθεώρηση της ενταξιακής διαδικασίας.

Πέραν της Γαλλίας, άλλες έξι χώρες (Αυστρία, Σλοβενία, Σλοβακία, Τσεχία, Πολωνία και Ιταλία) δηλώνουν «έτοιμες να δεσμευτούν κατά εποικοδομητικό τρόπο για να βελτιωθεί η διαδικασία» διεύρυνσης της ΕΕ.

«Είναι προς το στρατηγικό συμφέρον μας η σύνδεσή μας με τα Δυτικά Βαλκάνια», πρόσθεσε η νέα πρόεδρος της Κομισιόν που θα αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Δεκεμβρίου.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή