από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Πως απετράπη η πολεμική σύρραξη στο Ιράν - Το «μυστικό μήνυμα» Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Δευτέρα, 13 Ιανουάριος 2020

Για «μυστικό μήνυμα» των ΗΠΑ  στο Ιράν λίγες ώρες μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού, Κασέμ Σουλεϊμανί, κάνουν λόγο δύο από τις «κορυφαίες» αμερικανικές εφημερίδες Wall Street Journal και New York Times. Το μήνυμα αυτό απέτρεψε την πολεμική σύρραξη.

Σύμφωνα με τα ρεπορταζ των εφημερίδων, οι ΗΠΑ, μέσω Ελβετών διαμεσολαβητών κατέστησαν ξεκάθαρο στην Τεχεράνη να μην «απαντήσει» δυναμικά στην αμερικανική επίθεση και τη δολοφονία του Σολεϊμανί «ώστε ο κ. Τραμπ να μην αισθάνεται υποχρεωμένος να προχωρήσει ακόμη περισσότερο (σε επιθέσεις)».

Το απορυπτογραφημένο μήνυμα των ΗΠΑ στην Τεχεράνη με τίτλο «Μην κλιμακώσετε» εστάλη με φαξ μέσω της ελβετικής πρεσβείας στο Ιράν – έναν από τους ελάχιστους διαύλους απευθείας και αξιόπιστης επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών από την Ιρανική Επανάσταση το 1979, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, αφού το Ιράν έλαβε το μήνυμα από τις ΗΠΑ, έπληξε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ, χωρίς όμως θύματα (αν και οι Φρουροί της Επανάστασης διατείνονται ότι σκότωσαν 80 Αμερικανούς στρατιώτες) και απάντησε στην Ουάσινγκτον ότι «ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω αντίποινα για την ώρα». 

Η απάντηση της Τεχεράνης προωθήθηκε στον Λευκό Οίκο μέσα σε 5 λεπτά και ήταν αυτή που έπεισε τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ να «υποχωρήσει» και να μην απαντήσει και αυτός με την σειρά του με νέες επιθέσεις. 

Ετσι, παρά το κλίμα πολέμου που καλλιεργήθηκε κυρίως από τα ιρανικά ΜΜΕ με αφορμή τον θάνατο του «μάρτυρα» Σουλεϊμανί , οι δύο πλευρές φαίνεται πως, προς το παρόν τουλάχιστον, απέχουν από περαιτέρω εχθροπραξίες και η ένταση βαίνει προς φανερή αποκλιμάκωση.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή