από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Επιβάλλονται κυρώσεις στην Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ενωση

Ο Ταγίπ Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν

Κυριακή, 02 Φεβρουάριος 2020

Άμεσες νομικές κυρώσεις αναμένεται να επιβληθούν στην Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ενωση,οι οποίες θα αφορούν την έκνομη δράση που αναπτύσσει η γείτων στην Ανατολική Μεσόγειο, και ειδικότερα στις θαλάσσιες ζώνες πέριξ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα, όσο θα κλιμακώνονται οι παράνομες ενέργειες των Τούρκων τόσο θα εμπλουτίζεται η λίστα με τις κυρώσεις.

Τις επόμενες ημέρες δρομολογείται πολιτική συμφωνία των κρατών-μελών, προκειμένου να ετοιμαστούν νομικές πράξεις, οι οποίες «θα αφορούν σε πρώτο χρόνο δύο υψηλόβαθμα επιχειρησιακά στελέχη» που διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας.

Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί σε συνεδρία της αρμόδιας ομάδας εργασίας, Relex, προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσα και εντός δύο περίπου εβδομάδων οι απαιτούμενες νομικές πράξεις, μέσω των οποίων θα επιβληθεί στα «δύο υψηλόβαθμα επιχειρησιακά στελέχη» πάγωμα περιουσιακών στοιχείων που πιθανώς διαθέτουν στην Ε.Ε. και απαγόρευση εισόδου σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια. 

Ωστόσο, οι δρομολογούμενες εξελίξεις θα είναι αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά πολύπλοκης διαδικασίας, κυρίως λόγω της κινητοποίησης της Αγκυρας και του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απείλησε με αντίμετρα, όπως τη διοχέτευση των προσφυγικών ροών στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Ως αποτέλεσμα των προειδοποιήσεων αυτών, ο κ. Ερντογάν και το τουρκικό ΥΠΕΞ εμφανίζονταν μάλιστα βέβαιοι ότι η λίστα κυρώσεων της Λευκωσίας «θα παραμείνει κενή» (μόνο ως empty annex). 

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή