από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Η Νότια Κορέα ρίχνει φως στην υπόθεση με την υγεία του Κιμ Γιονγκ Ουν - Τι πραγματικά συμβαίνει

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν

Δευτέρα, 27 Απρίλιος 2020

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας «είναι ζωντανός και καλά στην υγεία του», ισχυρίστηκε από τις οθόνες του CNN ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Νοτιοκορεάτη προέδρου Μου Τζε-Ιν, περιορίζοντας τις φήμες ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας είναι νεκρός ή ότι βρίσκεται σε κώμα.

«Η θέση της κυβέρνησής μας είναι πάγια. Ο Κιν Γιονγκ-Ουν είναι ζωντανός και με καλή υγεία», τόνισε ο ειδικός σύμβουλος του προέδρου της Νότιας Κορέας για θέματα εθνικής ασφάλειας Μουν Τσουνγκ-Ιν  από τις οθόνες του CNN, υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα με τις αρχές της Νότιας Κορέας ο Κιμ Γιονγκ-Ουν είναι από τις 13 Απριλίου στο Γουοτσάν, ένα παραθαλάσσιο φέρετρο στο βορειοανατολικό τμήμα της Βόρειας Κορέας, στην οποία δεν έχει παρατηρηθεί καμία ύποπτη κίνηση που να δείχνει την απώλεια του Κιν Γιονγ-Ουν.

Ο Μουν Τσουνγκ-Ιν θεωρείται αξιόπιστη πηγή, γιατί αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς συμβούλους του προέδρου της Νότιας Κορέας για θέματα εξωτερικής πολιτικής και αποτελεί εδώ και χρόνια έναν από τους πιο γνωστούς αξιωματούχους της χώρας.

Το Σάββατο είχε δημοσιευτεί φωτογραφία του ειδικού τρένου του Κιμ Γιονγκ-Ουν που ήταν σταθμευμένο στον σιδηροδρομικό σταθμό του Γουοτσάν, περίπου 150 χιλιόμετρα από την Πιονγκγιάνγκ, ενώ μέσα ενημέρωσης από το Χονγκ Κονγκ και την Ιαπωνία επέμεναν ότι ο Κιμ Γιονγκ-Ουν ήταν νεκρός ή σε κώμα, ενώ ανάλογα σενάρια ανέπτυξαν και ορισμένες μυστικές υπηρεσίες. Ο πρόεδρος Τραμπ είχε διαψεύσει την είδηση, υποστηρίζοντας ότι τα δημοσιεύματα για την υγεία του ηγέτη της Βόρειας Κορέας αποτελούν «fake news του CNN».

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο Κιμ Γιονγκ-Ουν βρίσκεται σε καραντίνα, χωρίς όμως να μπορούν να διευκρινίσουν εάν αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας ή έχει λάβει προληπτικά μέτρα εναντίον του κορωνοϊού.

H Κιμ Γιονγκ-Ουν έχει να εμφανιστεί δημοσίως από τις 11 Απριλίου, γεγονός που ενίσχυσε τις υποψίες ότι κάτι συμβαίνει με την υγεία του, παρόλο που και στο παρελθόν έχει λείψει από τη δημόσια ζωή για αρκετά μεγάλα διαστήματα.

Η απουσία του όμως από την επέτειο της «Ημέρα του Ήλιου» στις 15 Απριλίου, προς τιμή της γέννησης του «αιώνιου προέδρου» Κιμ Ιλ-Σουνγκ και παππού του Κιμ Γιονγκ-Ουν, τροφοδότησε ακόμη περισσότερο τις φήμες για την υγεία του ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

Να σημειωθεί ότι τα σενάρια οργίασαν το σαββατοκύριακο όταν σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης του Χονγκ Κονγκ ο Κιμ Γιονγκ Ουν ήταν νεκρός, ενώ άλλες πληροφορίες έλεγαν ότι βρίσκεται σε κώμα. Το θρίλερ με την υγεία συνεχίστηκε με τις πληροφορίες που έρχονταν στην δημοσιότητα να μην δίνουν μια ξεκάθαρη εικόνα για το τι συμβαίνει.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή