από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Το σχέδιο της Τουρκίας για την Μεσόγειο: «Με μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρακολουθούμε Μεσόγειο, Λιβύη και Αιγαίο»

Ο Ταγίπ Ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν

Σάββατο, 06 Ιούνιος 2020

Όπως αναφέρει το Γραφείο Πληροφοριών της Κύπρου (PIO) η τουρκική Milliyet, δημοσιεύει το σχέδιο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στο οποίο αποκαλύπτεται ότι οι Τούρκοι χρησιμοποιούν αεροσκάφη εναέριου εφοδιασμού για να μπορούν να προστατεύσουν αεροπορικώς τις δυνάμεις που μάχονται εναντίον του Χαφτάρ.

Συγκεκριμένα: Με τίτλο «Μεσόγειος, Λιβύη και εναέριος ανεφοδιασμός», ο αρθρογράφος της Milliyet Abdullah Karakuş γράφει:

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει χωρίς συμβιβασμούς τα δικαιώματά της, τα ενδιαφέροντά της και τα συμφέροντά της σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Αυτό ήταν το τελευταίο μήνυμα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Γιατί αυτό το μήνυμα υπογραμμίστηκε; Επειδή άρχισε μια κινητικότητα στην περιοχή, κυρίως στη Λιβύη, Μεσόγειο και Συρία. Η Τουρκία ενώ είναι υπέρ της ειρήνης και της κατάπαυσης του πυρός, δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα. Ο Χαφτάρ χάνει σε αρκετά σημεία. Αλλά συνεχίζεται η στήριξή του από δυνάμεις του εξωτερικού.

Χθες ο πρωθυπουργός της Λιβύης Σάρατζ ήταν φιλοξενούμενος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Τουρκία παρακολουθεί δι’ αέρος όλες τις κινήσεις στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες που κατέχω, γύρω στα 20 την ημέρα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) και μη επανδρωμένα αεροσκάφη με οπλισμό (UCAV) βρίσκονται στον αέρα. Ειδικότερα, οι περιοχές της Λιβύης, της Μεσογείου και της Συρίας παρακολουθούνται στενά. Ακόμη και το Αιγαίο.

Τα UAV [İHA] και UCAV [SİHA] επιδεικνύουν μεγάλη επιτυχία στη Λιβύη. Τα αεροπλάνα μας στην Μεσόγειο κάνουν περιπολίες και τον εχθρό τρομάζουν. Τα υποβρύχια μας είναι επίσης στην Μεσόγειο. Πραγματοποιείται εναέριος ανεφοδιασμός καυσίμων στα F-16 για να μπορούν να εκτελούν περισσότερες περιπολίες. Έτσι δεν προκύπτει πρόβλημα καυσίμων και βεληνεκούς. Δηλαδή, με τον εναέριο εφοδιασμό κατά τις μεσογειακές νύχτες, θα γίνουν ζεστότερες. Με τα F-16, που είναι μαχητικά αεροσκάφη με υψηλές δυνατότητες για μανούβρες και με βεληνεκές για βομβαρδισμούς είναι πιθανόν να εκτελούνται υπερπόντιες πτήσεις με άνεση. Δίνονται και θα δοθούν οι απαραίτητες απαντήσεις σε όσους πλησιάζουν εχθρικά. (…) Ο Χαφτάρ άρχισε να υποχωρεί. Η Τρίπολη έχει τεθεί υπό έλεγχο πάλι. Αλλά είναι πολύ σημαντική η στάση της Ρωσίας στη Λιβύη. Παρατηρείται ότι στις προσεχείς μέρες θα έχει περισσότερη κινητικότητα. (…)»

 

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή