από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Προκαλεί ο τουρκικός Τύπος παρουσιάζοντας σενάρια που «Η Ελλάδα επιδιώκει τον πόλεμο»

Προκαλεί ο τουρκικός Τύπος παρουσιάζοντας σενάρια που «Η Ελλάδα επιδιώκει τον πόλεμο»
Πέμπτη, 18 Ιούνιος 2020

Έντονη δυσφορία φαίνεται πως προξένησε η στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισραήλ, αλλά και η σημερινή επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Αίγυπτο, κάτι που αποτυπώνεται έντονα στα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων, που φοβούνται την ακύρωση των επεκτατικών σχεδίων της Άγκυρας που εντάσσονται στο γνωστό δόγμα «γαλάζια πατρίδα» και τινάζει στον αέρα τις προγραμματισμένες γεωτρήσεις σε θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο και Νότια της Κρήτης, που ανήκουν στην ελληνική ΑΟΖ.

Κάθε απόπειρα πρόκλησης της Άγκυρας στην ελληνική ΑΟΖ θα αντιμετωπιστεί ακόμη και από στρατιωτική δύναμη ταχείας επέμβασης Ελλάδας και Ισραήλ, ενώ μια πιθανή συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ θα άλλαζε τις ισορροπίες στο γεωπολιτικό παιχνίδι της ΝΑ Μεσογείου, καθώς θα ακύρωνε de facto το ούτως ή άλλως παράνομο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης

Επιπλέον, ενεργοποιούνται και ευρωπαϊκές δυνάμεις, προκειμένου να βάλουν φρένο στα επεκτατικά της σχέδια. Υπενθυμίζεται ότι οι Γάλλοι έθεσαν προ των ευθυνών της, τη διοίκηση του ΝΑΤΟ απαιτώντας κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας που έφτασε σε σημείο να παρενοχλεί και γαλλικά πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο.

Οι Γάλλοι έθεσαν επίσης θέμα και για τις συμφωνίες εξοπλιστικών, ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία που παραβιάζουν κατάφωρα τον καταστατικό χάρτη της συμμαχίας.

 

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες να βρίσκονται σε παραλήρημα προπαγάνδας και να επιχειρούν να αντιστρέψουν την πραγματικότητα.

«Η Ελλάδα επιδιώκει τον πόλεμο» είναι ο προκλητικός και εκτός τόπου και χρόνου τίτλος της «Yeni Safak», που έχει ρόλο οργάνου του καθεστώτος Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε ένα σενάριο 4 φάσεων που φέρεται να εξετάζει η Αθήνα, προκειμένου να αντιμετωπίσει ένα πιθανό ερευνητικό πλοίο της Τουρκίας ανοιχτά της Κρήτης και της Ρόδου.

Προφανώς η υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων εκλαμβάνεται από την Άγκυρα ως πρόκληση.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή