από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Σαρωτική νίκη Βούτσιτς στη Σερβία εν μέσω πανδημίας και μποϊκοτάζ από την αντιπολίτευση

Νίκη του Βούτσιτς

Νίκη του Βούτσιτς

Δευτέρα, 22 Ιούνιος 2020

Μία «ιστορική» νίκη, όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος, σημείωσε ο αρχηγός του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, οι οποίες διεξήχθησαν εν μέσω των ανησυχιών για την πανδημία του κορωνοϊού και μποϊκοτάζ από μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης.

Ο ίδιος Αλ. Βούτσιτς δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι το κόμμα του κέρδισε ποσοστό μεγαλύτερο του 60% ή περί τις 190 έδρες από τις συνολικά 250 του κοινοβουλίου, αναφέρει το euronews. «Είναι πρωτοφανές το εκλογικό αποτέλεσμα, που εκφράζει εμπιστοσύνη στην πολιτική που ασκήθηκε την προηγούμενη τετραετία αλλά και αποτελεί μεγάλη υποχρέωση για το μέλλον», τόνισε.

Σύμφωνα με την εταιρία δημοσκοπήσεων CESID, βάσει δείγματος από ολόκληρη την επικράτεια που αντιπροσωπεύει το 89% των ψήφων, το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα του Βούτσιτς συγκεντρώνει το 62,6% των ψήφων.

Δεύτερο έρχεται το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPS) του οποίου ηγείται ο ΥΠΕΞ Ίβιτσα Ντάτσιτς με 10,8%, ενώ ακολουθεί η Σερβική Πατριωτική Ένωση (SPAS) του υδατοσφαιριστή Αλεξάνταρ Σάπιτς με 4,2%.

Κανένα άλλο κόμμα δεν αναμένεται να ξεπεράσει το όριο του 3% που απαιτείται για την είσοδο στη Βουλή.

Πολλοί από τους πολιτικούς αντιπάλους του προέδρου δεν συμμετείχαν στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, καθώς προτίμησαν να μποϊκοτάρουν την αναμέτρηση, κατηγορώντας το κυβερνών κόμμα SNS ότι παραποιεί τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού προς όφελος του Βούτσιτς και της παράταξής του.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι το σερβικό κοινοβούλιο δεν θα έχει επί της ουσίας αντιπολίτευση.

Η συμμετοχή στις χθεσινές εκλογές ανήλθε στο 47,7% κατά ανεπίσημα στοιχεία μη κυβερνητικών οργανώσεων, μειωμένη κατά 8% συγκριτικά με τις βουλευτικές εκλογές του 2016.

Η αποχή αποδίδεται στη μη συμμετοχή στις εκλογές κομμάτων της αντιπολίτευσης που κατηγορούν για απολυταρχισμό τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς και καταγγέλλουν απουσία δημοκρατικών συνθηκών για τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών.

Οι χθεσινές εκλογές στη Σερβία ήτα οι πρώτες που διεξάγονται στην Ευρώπη μετά την επέλαση του νέου κορωνοϊού στη Γηραιά Ήπειρο.  Αρχικά είχαν προγραμματιστεί για τον Απρίλιο, αλλά αναβλήθηκαν. Στη χώρα εξακολουθούν να καταγράφονται δεκάδες νέα κρούσματα, αφότου χαλάρωσαν εντελώς οι αυστηροί κανόνες περιορισμού των μετακινήσεων.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή