από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Αποκαλύψεις «φωτιά» από το CNN για τις τηλεφωνικές συνομιλίες του Τραμπ με τον Ερντογάν

Τραμπ και Ερντογάν

Τραμπ και Ερντογάν

Τρίτη, 30 Ιούνιος 2020

Σημαντικές αποκαλύψεις για τον πρόεδρο των ΗΠΑ έκανε ο δημοσιογράφος Καρλ Μπερνστάιν του CNN, σύμφωνα με τον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν τόσο απροετοίμαστος για τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ηγέτες της Ρωσίας και της Τουρκίας που αρκετές φορές απείλησε την εθνική ασφάλεια της χώρας, ενώ… καυχιόταν για τα επιτεύγματά του.

Ο Καρλ Μπερνστάιν επιπλέον ανέφερε ότι ο Τραμπ δεν διάβασε σχεδόν ποτέ το ενημερωτικό υλικό που είχαν προετοιμάσει οι μυστικές υπηρεσίες και συχνά δεχόταν μη προγραμματισμένες κλήσεις από ξένους ηγέτες, αφήνοντας άναυδους του συμβούλους εθνικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με δύο ανώνυμες πηγές, η συχνότητα των τηλεφωνημάτων και η συμπεριφορά του Τραμπ τις οδήγησε να πιστέψουν ότι ο πρόεδρος ήταν «παραληρηματικός» και ότι πίστευε ότι μπορούσε να γοητεύσει ή να εκφοβίσει άλλους ηγέτες να κάνουν αυτό που ήθελε.

Σημαντική ήταν και η αποκάλυψη ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε καλέσει τον Τραμπ τουλάχιστον δύο φορές σε μία εβδομάδα, και υπήρχαν σαφείς εντολές να μεταφέρονται απευθείας στον Τραμπ. Πηγές ανέφεραν ότι ο Τραμπ δεν ήταν σχεδόν ποτέ προετοιμασμένος και ήταν ευάλωτος σε εκμετάλλευση.

Παράλληλα, σε τακτικές κλήσεις με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Τραμπ «μιλούσε ως επί το πλείστον για τον εαυτό του», ανέφερε ο Μπερνστάιν, ενώ «επιδίωκε τον θαυμασμό και την αποδοχή του Πούτιν».

«Οι κλήσεις ανάγκασαν πρώην ανώτερους συνεργάτες του Τραμπ -συμπεριλαμβανομένων των συμβούλων εθνικής ασφάλειας Χ.Ρ Μακμάστερ, και Τζον Μπόλτον, του υπουργού Άμυνας Τζέιμς Μάτις, του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, καθώς και αξιωματούχων πληροφοριών – να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ο Πρόεδρος ήταν συχνά “παραληρηματικός”, όπως το έθεσαν δύο πηγές, στις σχέσεις του με τους ξένους ηγέτες», έγραψε ο Μπερνστάιν στην έκθεση του CNN.

Οι επικοινωνίες με τον Ερντογάν

Ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ ανησυχούσαν ιδιαίτερα για το πόσο συχνά ο Ερντογάν τηλεφωνούσε και πόσο εύκολα ξεπέρναγε τα συνήθη πρωτόκολλα και διαδικασίες του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας για να φτάσει στον Τραμπ.

Σύμφωνα με το CNN, o πρόεδρος της Τουρκίας μάλιστα φέρεται να έβρισκε τον Τραμπ ακόμα και όταν εκείνος ήταν στο γήπεδο του γκολφ και ο Αμερικανός πρόεδρος σταματούσε το παιχνίδι για να κάνει μακρές συνομιλίες μαζί του,ενώ ο Ερντογάν θα ζητούσε από τον Τραμπ πολιτικές παραχωρήσεις και χάρες.

Ο Τραμπ, είχε ελάχιστες γνώσεις αναφορικά με την κρίση στην Συρία και την ιστορία στην περιοχή, που ο Ερντογάν ήταν σε θέση να τον εκμεταλλευτεί εύκολα. Ο Ερντογάν του τα πήρε όλα, αναφέρει ο Μπερνστάιν.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι κλήσεις με τον Ερντογάν ήταν ένας σημαντικός λόγος για την εντολή του Τραμπ να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία.

Να σημειωθεί ότι οι NYT ανέφεραν τον Οκτώβριο του 2019, ότι η απόφαση του Τραμπ να αποσύρει στρατεύματα από τη χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο επί σχεδόν μια δεκαετία ήρθε «παρορμητικά» μετά από ένα τηλεφώνημα με τον Ερντογάν.

Η απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων επέτρεψε στην Τουρκία να επιτεθεί στους Κούρδους, ενώ όπως αναφέρει το Business Insider, οι αμερικανικές δυνάμεις ενήργησαν «αποτρεπτικά» για την Τουρκία ώστε να μην επιτεθεί στους Κούρδους οι οποίοι είχαν βοηθήσει τις ΗΠΑ να πολεμήσουν ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και ήταν εκτός των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.

Η απάντηση

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Μάθιους, όπως ήταν αναμενόμενο απάντησε στην έκθεση του δημοσιογράφου του CNN: «Ο Πρόεδρος Τραμπ είναι διαπραγματευτής παγκόσμιας κλάσης που προωθεί με συνέπεια τα συμφέροντα της Αμερικής στην παγκόσμια σκηνή. Από τη διαπραγμάτευση της πρώτης φάσης της Κίνας και της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής μέχρι το να συνεισφέρουν περισσότερα οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, και νικώντας το ISIS, ο Πρόεδρος Τραμπ έχει δείξει την ικανότητά του να προωθεί τα στρατηγικά συμφέροντα της Αμερικής.

«Ψυχρός Πόλεμος»

Σχετικά με τις επικοινωνίες Τραμπ με τον Πούτιν, αξιωματούχος δήλωσε στο CNN: «ο Τραμπ δίνει το πλεονέκτημα που κερδήθηκε σκληρά στον Ψυχρό Πόλεμο. Έχει δώσει στη Ρωσία μία σανίδα σωτηρίας -γιατί δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι μία παρακμάζουσα δύναμη. Παίζει με κάτι που δεν καταλαβαίνει και τους δίνει δύναμη που θα χρησιμοποιούσαν επιθετικά».

Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή, η φύση των κλήσεων μεταξύ του Τραμπ και του Πούτιν ήταν σαν να ακούγονται «δύο άντρες σε ατμόλουτρο».

Ο Μπερνστάιν επιβεβαιώνει πολλές από τις περιγραφές που κυκλοφόρησαν πρόσφατα στο βιβλίο του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον σχετικά με την περίοδο που βρισκόταν στη διοίκηση του Τραμπ, αν και καλύπτουν μια πολύ μεγαλύτερη περίοδο από την θητεία του στον Λευκό Οίκο.

Οι περιγραφές αυτές έρχονται εν μέσω μίας συνεχιζόμενης ανησυχίας σχετικά με αναφορές ότι ο Λευκός Οίκος γνώριζε στις αρχές του 2019 ότι η Ρωσία είχε προσφέρει μυστικά ποσά στους Ταλιμπάν για να σκοτώσουν Αμερικανούς. Το Associated Press ανέφερε τη Δευτέρα ότι η διαβαθμισμένη πληροφορία συμπεριλήφθηκε στην καθημερινή ενημέρωση του Trump τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια του χρόνου. Οι New York Times σημείωσαν επίσης αυτήν την εβδομάδα ότι ο Τραμπ είχε ενημερωθεί για το θέμα στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει ακόμη εγκρίνει καμία ενέργεια εναντίον της Ρωσίας για τις παραπάνω αναφορές, ενώ ο Τζον Ράτκλιφ, νέος διευθυντής των Υπηρεσιών Πληροφοριών, δήλωσε: «Εξακολουθούμε να διερευνούμε την υποτιθέμενη νοημοσύνη που αναφέρεται σε πρόσφατες αναφορές των μέσων ενημέρωσης και θα ενημερώσουμε τον πρόεδρο και τους ηγέτες του Κογκρέσου την κατάλληλη στιγμή».

 

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή