από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Παραμένει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis - Προκαλεί το τουρκικό ΥΠ.ΕΞ με χάρτη για έρευνες στην Κάρπαθο (ΧΑΡΤΗΣ)

Παραμένει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis - Προκαλεί το τουρκικό ΥΠ.ΕΞ με χάρτη για έρευνες στην Κάρπαθο (ΧΑΡΤΗΣ)
Τρίτη, 11 Αύγουστος 2020

Στο «κόκκινο» ξανά η ένταση με την Τουρκία καθώς από χθες, το Oruc Reis πλέει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η ένταση το πρωί της Δευτέρας ανέβηκε απότομα με την έκδοση της navtex για τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών σε περιοχή που περιλαμβάνει και την ελληνική υφακοκριπίδα.

Και το απόγευμα, το Oruc Reis έφθασε στην περιοχή και μπήκε εντός της ελληνικής υφακοκρηπίδας. Μάλιστα έριξε καλώδια αλλά, εκτιμάται ότι δεν διεξήγαγε έρευνες καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο λόγω του θορύβου των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται στην περιοχή.

Το Oruc Reis το οποίο πλέει με μικρή ταχύτητα και διήνυσε κάποια απόσταση εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας (πλέει σε διεθνή ύδατα άνωθεν της ελληνικής υφαλκρηπίδας) συνοδεύεται από πλοία του τουρκικού στόλου, ενώ τις κινήσεις τους παρακολουθούν από την πρώτη στιγμή πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού που βρέθηκαν αμέσως στην περιοχή, βρίσκονται σε πλήρη διάταξη σε καίριες θέσεις και παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας τις κινήσεις του Ορούτς Ρέις εκπέμποντας κάθε 15 λεπτά μήνυμα μέσω ασύρματου ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρίσκεται παρανόμως εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και καλώντας το να αποχωρήσει από αυτή.

Σε ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και ο στρατός ξηράς. 

Σημειώνεται ότι ο πομπός του Ορούτς Ρέις, είχε κλείσει αργά χθες το βράδυ, στις 23:57 ώρα Ελλάδος και γύρω στις 2:00 τα ξημερώματα έδωσε ξανά στίγμα.

Προκλητική στάση ΥΠ.ΕΞ Τουρκίας με χάρτη για έρευνες στην Κάρπαθο

Την ίδια ώρα, το ΥΠ.ΕΞ Τουρκίας είχε ακόμη πιο προκλητικό τόνο, αυξάνοντας την ένταση μεταξύ των δύο πλευρών. Σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «τουρκική κυριαρχία» στην Μεσόγειο, αναφέροντας πως η Ελλάδα είναι αυτή που ανεβάζει τους τόνους.

«Η πλευρά που αυξάνει την ένταση στη Μεσόγειο δεν είναι η Τουρκία, αλλά η Ελλάδα. Δεν εναπόκειται σε κανέναν να προσπαθήσει να αποκλείσει τη χώρα μας από τη Μεσόγειο, η οποία βρίσκεται υπό τουρκική κυριαρχία εδώ και αιώνες. Η Ελλάδα έχει δείξει ότι δεν είναι ειλικρινής σχετικά με τον διάλογο με την πειρατική συμφωνία που συνήψε με την Αίγυπτο στις 6 Αυγούστου 2020. Με αυτήν τη συμφωνία, παραβιάστηκε η υφαλοκρηπίδα της χώρας μας και της Λιβύης στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε το τουρκικό ΥΠΕΞ, που αργά τη νύχτα, αξιωματούχος της, παρουσίασε χάρτη στον οποίο φαίνεται πως η Αγκυρα θέλει να κάνει έρευνες στα θαλάσσια ύδατα σε απόσταση αναπνοής από την Ανατολική Κρήτη, την Κάρπαθο, την Ρόδο και το Καστελόριζο!

 

Μάλιστα, ο Κ. Ερσιγιές, ανέφερε πως η Ελλάδα «διεκδικεί 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας περιοχής δικαιοδοσίας λόγω αυτού του μικρού νησιού (Καστελόριζο) και επιχειρεί να σταματήσει το Oruc Reis και να μπλοκάρει την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτός ο μινιμαλιστικός ισχυρισμός δεν είναι συμβατός με το διεθνές δίκαιο», δείχνοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις της Αγκυρας, που χθες επιδόθηκε σε εμφανή προπαγανδιστική διάθεση, παρουσιάζοντας το Oruc Reis με συνοδεία πέντε πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή