από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Παγκόσμια κατακραυγή για τις τουρκικές εμπρηστικές κινήσεις - Με κλειστούς πομπούς πλέει το Oruc Reis

Oruc Reis

Oruc Reis

Τετάρτη, 14 Οκτώβριος 2020

Με κλειστούς πομπούς το Oruc Reis και την Τουρκία, να προκαλεί για άλλη μία φορά αντιδράσεις με τις έρευνες εντός της ελληνικής ΑΟΖ.

Οι αντιδράσεις έρχονται από Ελλάδα, ΗΠΑ και ΕΕ, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Ευρωπαίους διπλωμάτες να αναφέρουν σε έντονο τόνο πως είναι ενοχλημένες από τη νέα αυτή κίνηση της Αγκυρας.

Η Γερμανία δείχνει κατά της Τουρκίας

Η επίσκεψη Μάας στην Ελλάδα και την Κύπρο ήταν ιδιαίτερης σημασίας, από την στιγμή μάλιστα που ο Γερμανός ΥΠΕΞ αποφάσισε να ακυρώσει το ταξίδι που επρόκειτο να κάνει μετά και στην Αγκυρα.

Ο Μάας επισήμανε πως πλέον είναι στο χέρι της Αγκυρας να δημιουργήσει τις συνθήκες για διάλογο, καθώς με την τελευταία «εξόρμηση» του Oruc Reis δημιούργησε νέα ένταση στην περιοχή.

«Είναι πλέον υπόθεση της Τουρκίας να δημιουργήσει εκείνες τις συνθήκες και την ατμόσφαιρα για να υπάρχει εν τέλει η δυνατότητα διεξαγωγής των διερευνητικών συνομιλιών χωρίς περαιτέρω προκλήσεις» δήλωσε από την Λευκωσία και είναι χαρακτηριστική η ενόχληση από πλευράς Γερμανίας, καθώς ο ΥΠΕΞ της χώρας σημείωσε πως για να γίνει εποικοδομητική συζήτηση, θα πρέπει « επιτέλους να συμβάλει σε αυτό η Τουρκία».

Την ίδια ημέρα, στο δείπνο με τον Νίκο Δένδια, τόνισε εκ νέου πως η Γερμανία είναι «εξαιρετικά ενοχλημένη» από τις προκλήσεις της Αγκυρας.

Ο Μάας αναφέρθηκε και στο άνοιγμα της παραλίας στα Βαρώσια, σχολιάζοντας πως ήταν μία «περιττή και προκλητική» κίνηση από πλευράς Αγκυρας «που έρχεται σε αντίφαση με τις τρέχουσες προσπάθειες για εκτόνωση και εμείς ερμηνεύουμε ακριβώς έτσι αυτό το βήμα».

Νέα αντίδραση Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Η Τουρκία εκτός των χωρών της ΕΕ, βρίσκει απέναντί της και τις ΗΠΑ, καθώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για πολλοστή φορά ζήτησε από την Αγκυρα να μην προκαλεί και να ξεκινήσει τις επαφές με την Ελλάδα.

«Εξαναγκασμός, απειλές, εκφοβισμός και στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα αμβλύνουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την εσκεμμένη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα», τόνισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορταγκους.

 

Οργή στην Αγκυρα

η Τουρκία δείχνει να είναι εντελώς απομονωμένη διπλωματικά, ενώ δεν κρύβεται ο εκνευρισμός της σε κυβερνητικά στελέχη.

Αυτό αποδεικνύεται και από το επεισόδιο Τσαβούσογλου - Λίντε, με αφορμή δηλώσεις της τελευταίας για τις δραστηριότητες της Τουρκίας.

Η Λίντε έθεσε το ζήτημα της τουρκικής στάσης σε Συρία και κυπριακή ΑΟΖ, ζητώντας από τον Τσαβούσογλου να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα από τη Συρία και η Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Τούρκου ΥΠΕΞ, ο οποίος της απάντησε σε έντονο ύφος: «Ποια είστε εσείς που τα λέτε αυτά; Ποιος σας έδωσε εντολή να τα πείτε αυτά; Τα κάνετε για να υποστηρίξετε το PKK. Γιατί δεν μιλάτε για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στους υδρογονάνθρακες;»

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή