από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποιεί για πολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους από τη νίκη του Τραμπ

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ

Δευτέρα, 14 Νοέμβριος 2016

Οι χρηματοπιστωτικές αγορές προεξοφλούν μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές την περασμένη εβδομάδα, αλλά ο αμερικανικός προστατευτισμός και οι εγχώριοι πολιτικοί κίνδυνοι θα μπορούσαν να πλήξουν την Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο.

Οι αμερικανικές και οι ευρωπαϊκές μετοχές καταγράφουν άνοδο ενώ οι τιμές των ομολόγων υποχωρούν καθώς οι επενδυτές αναμένουν η κυβέρνηση του Τραμπ να μειώσει φόρους και να αυξήσει τις δαπάνες, ενισχύοντας την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, ο Κονστάνσιο τόνισε ότι η δέσμευση του Τραμπ να θέσει «Πρώτα την Αμερική» θα μπορούσε να πλήξει τις εξαγωγές της Ευρώπης και των αναδυόμενων αγορών και να τροφοδοτήσει τους «πολιτικούς κινδύνους», σε μια πιθανή αναφορά στην άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και των εθνικιστικών κομμάτων στις χώρες της ευρωζώνης.

«Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν εξάγουμε βιαστικά, θετικά συμπεράσματα από αυτές τις εξελίξεις στην αγορά διότι ίσως δεν υποδηλώνουν απαραίτητα ότι η παγκόσμια οικονομία θα έχει μια επιταχυνόμενη ανάκαμψη με υψηλότερη ανάπτυξη», ανέφερε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ σε εκδήλωση στη Φρανκφούρτη.

«Μέχρι στιγμής, αυτές οι εξελίξεις δείχνουν προς μια αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ, αλλά στο πλαίσιο της πολιτικής «Πρώτα η Αμερική».

 

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή