από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Οι αποκαλύψεις του Πέτρου Κωστόπουλου για όλους και για όλα

Ο Πέτρος Κωστόπουλος

Ο Πέτρος Κωστόπουλος

Ο Πέτρος Κωστόπουλος μιλάει για όλους και για όλα
Σάββατο, 04 Ιούνιος 2016

Ο Πέτρος Κωστόπουλος σε συνέντευξή του μίλησε για όλα. Τα λάθη, τα πάθη, τη καριέρα, την οικογένεια και το διαζύγιό του.

 

Ποιος σας έκανε τον άντρα που είστε σήμερα;

Ο πατέρας μου. Και η ίδια η ζωή. Ο πατέρας είναι εκείνος που μιλά πιο πολύ στο παιδί. Η μάνα τού δίνει αρχές και ο πατέρας πρότυπο. Απ’ εκεί και πέρα όμως το ποιος είμαι και πώς είμαι σήμερα με έκανε η ίδια η ζωή, οι επιλογές μου. Αισθητικές επιλογές, επιλογές γυναίκας, εργασιακές. Είμαι τυχερός γιατί διάλεξα μια δουλειά που μου ήταν πολύ ευχάριστη.

 

Είχατε όμως ξεκινήσει κάνοντας κάτι άλλο.

Είχα ξεκινήσει απ’ την πολιτική, ήμουν 5 χρόνια στέλεχος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν μου άρεσε και έφυγα. Πήγα εκεί που η ζωή ήταν πιο όμορφη, στα lifestyle περιοδικά. Η πολιτική ήταν μια βαρεμάρα ατελείωτη όπου οι άνθρωποι είναι καταδικασμένοι να μη διαλέγουν ούτε την παρέα τους. Εγώ έκανα παρέα με όποιον ήθελα, καβαλούσα όποια μηχανή ήθελα, τσακωνόμουν και δεν μου έδινε κανένας σημασία.

 

Στα 62 σας, κάνοντας την αυτοκριτική σας, τι λάθη εντοπίζετε;

Όλοι κάνουμε λάθη. Το χειρότερο είναι που έβαλα όλη μου την ενέργεια και περιουσία, τα λεφτά μου και ό,τι πέτυχα όλα αυτά τα χρόνια για να σώσω ένα μαγαζί. Δεν κατάλαβα ότι η κρίση είναι τόσο βαθιά και ότι θα τα χάσω όλα. Έπρεπε να το είχα κόψει νωρίτερα, να είχα σταματήσει πιο πριν. Η κρίση στον Τύπο στην Ελλάδα ήταν και είναι τρομακτική. Ιδιαίτερα στα περιοδικά γιατί αυτά δεν ζούνε από κρατική διαφήμιση ή από δάνεια περίεργου τύπου. Ζουν απ’ τη διαφήμιση της αγοράς. Όταν η κατανάλωση καταβαραθρώθηκε, η διαφήμιση σε 2,5 χρόνια έπεσε 85%. Τότε τελειώσαμε. Έπρεπε να έχω δει το έργο λίγο καλύτερα, να ήμουν περισσότερο προστατευτικός απέναντι στην οικογένειά μου.

 

Άλλα λάθη εντοπίζετε;

Τα άλλα είναι μα@@κίες που κάνουν όλοι οι άνθρωποι. Αυτό που σου λέω ήταν ένα μεγάλο λάθος που είχε συνέπειες στα παιδιά μου, στο σπίτι μου. Δεν ήταν απλώς ένα επαγγελματικό πρόβλημα. Και έπρεπε να κρύβομαι. Αφού σε κοιτάνε, κρύψου… Είναι μια ιστορία που την κάνουν οι άνθρωποι που έχουν φάει μεγάλο κυνηγητό. Όπως οι Εβραίοι ας πούμε. Οι άνθρωποι επειδή έχουν υποφέρει τους έχει μείνει να μην τους βλέπουν οι άλλοι. Κι εγώ αυτό έκανα για πολύ καιρό.fde

 

Σήμερα τι σας κάνει ευτυχισμένο;

Ευτυχία είναι τα παιδιά μου. Η κύρια πηγή είναι αυτή. Απ’ εκεί και έπειτα είναι στιγμές. Ευτυχισμένος θα είμαι και όταν νικήσει το βράδυ ο Ολυμπιακός. Ήμουν και ψες ευτυχισμένος που έφαγα σε μια ταβέρνα εκπληκτικά παϊδάκια. Είναι μικρές στιγμές. Η διαρκής ευτυχία είναι μόνο για τα ζώα. Επομένως, δεν υπάρχει άλλη εικόνα εκτός απ’ τα παιδιά μου που να με ευχαριστεί περισσότερο. Ούτε καν η Rihanna…

 

Υπήρξατε καλός πατέρας;

Νομίζω ναι, αυτό λέει τουλάχιστον η γυναίκα μου. Τώρα είμαι ακόμα καλύτερος πατέρας απ’ ό,τι πριν 18 χρόνια. Θα ήθελα να τα είχα δει περισσότερο γιατί μεγάλωσαν σφαίρα.

 

Σας στερήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια;

Λόγω δουλειάς, ναι, με είχαν στερηθεί πολύ και τα έβλεπα περισσότερο το Σαββατοκύριακο. Τώρα πια είμαι πιο αφοσιωμένος. Δεν έχω και τόσες δουλειές.

 

Ποια είναι η πιο σημαντική συμβουλή που τους δώσατε;

Το πρώτο να φύγουν γρήγορα απ’ το σπίτι, να απογαλακτιστούν. Δεύτερον να διαλέξουν να σπουδάσουν πράγματα τα οποία θα τους φανούνε χρήσιμα και θα τους δίνουν χαρά και όχι να διαλέξουν κάτι για να βγάλουν λεφτά μόνο. Σίγουρα η δουλειά γίνεται για να βγάλουμε λεφτά. Αλλά να μην είναι μόνο αυτό. Να χαίρονται που το κάνουν.

 

Εσείς το ζήσατε αυτό.

Το έζησα και είναι υπέροχο. Είμαι ευγνώμων που μου έτυχε. Το κυνήγησα κιόλας. Σήμερα δυστυχώς ζούμε σε μια κοινωνία που δεν έχει οξυγόνο, που βρίσκεις τοίχο δεξιά και αριστερά. Είμαι 60 χρόνων και θέλω να ξανακάνω πράγματα, να ξαναπροσπαθήσω, να ξαναχτίσω. Είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατο. Πρέπει να πολεμάς με τις σάρκες σου. Αλλά είναι και η νέα γενιά που με νοιάζει. Τα μικρά παιδιά πώς θα ζήσουν; Να είσαι 20 και, να θες να κάνεις κάτι και να μην μπορείς. Οπουδήποτε και να κοιτάξεις θα δεις ότι οι άνθρωποι είναι μπλοκαρισμένοι και σε επίπεδο μυαλού και σε επίπεδο οικονομίας. Γι’ αυτό είναι δυστυχία αυτό που ζούμε. Δεν υπάρχει δημιουργικότητα σε τίποτα.7d07b7095c442d097166356ba0ce157a

 

Παρόλα αυτά υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ;

Πάντα υπάρχει. Όλες οι κοινωνίες έχουν περάσει πολύ δύσκολα. Ευτυχώς δεν υπάρχουν αδιέξοδα που κρατάνε για πάντα. Υπάρχουν όμως αδιέξοδα που κρατάνε πολύ καιρό. Σε μας, στον Τύπο, η κρίση ξεκίνησε το ’08. Σταμάτησε η διαφήμιση και ο Καραμανλής έλεγε «τι καλά που είμαστε». Και αυτό συνεχίζει μέχρι σήμερα. Είναι ένας μαραθώνιος που δεν τελειώνει ποτέ. Σε εξαντλεί… Είναι τρελό.

 

Ως ο άνθρωπος που δημιούργησε τον ελληνικό περιοδικό Τύπο όπως τον ξέρουμε πώς τον βλέπετε σήμερα;

Δεν υπάρχουν περιοδικά σαν κι αυτά που έβγαιναν κάποτε. Τα περιοδικά δείχνουν τη φωτεινή πλευρά της ζωής. Αυτό συνέβαινε σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα. Έτσι είναι και το Lifestyle: πού τρώει, πού ντύνεται, πού ταξιδεύει κανείς. Τι να παρουσιάσεις σήμερα; Μόδα; Ή να γράψεις πού να βγεις να φας; Στην Ελλάδα οι άνθρωποι κοιτάνε πώς να φάνε φτηνά και όχι να φάνε καλά. Αν βρεις κάτι που συνδυάζει και τα δυο καλώς, αλλιώς… Τα ταξίδια; Ποιος να πάει και πώς; Αυτό απευθύνεται σε ένα 5% του πληθυσμού. Απ’ την άλλη δεν υπάρχει διαφήμιση για να στηρίζει τα περιοδικά ή την τηλεόραση. Εφόσον δεν υπάρχει οικονομία, δεν υπάρχει ούτε διαφήμιση και κατά συνέπεια ούτε Τύπος. Υπάρχει μόνο πολιτικός Τύπος και αυτός σε συρρίκνωση.

 

Το Down Town και την επιστροφή του στα ελληνικά περίπτερα πώς την είδατε;

Πολλά απ’ τα παιδιά που δουλεύουν εκεί δούλευαν μαζί μου. Έκαναν το όνειρό τους και πήραν το περιοδικό.

 

Δεν σας πείραξε που ένας τίτλος ταυτισμένος μαζί σας, βγαίνει από άλλους;

Ταυτισμένα μαζί μου ήταν χιλιάδες πράγματα, πράγματα που αγάπησα πολύ περισσότερο από ένα περιοδικό. Ούτε ήταν το καλύτερο περιοδικό που είχα. Δεν είναι όμως κάτι που με αφορά. Πάντως δεν είναι κάτι που θα ξανάκανα. Κανένα περιοδικό δεν θα έκανα με τις συνθήκες που ζούμε τώρα.petros-kostopoulos-650-2

 

Εάν δηλαδή ερχόταν ένας χρηματοδότης και σας έλεγε πως έχετε ένα μεγάλο budget στη διάθεσή σας να κάνετε ό,τι περιοδικό θέλετε…

Θα ήταν σαν να τον έκλεβα. Άσε που είναι passé να κάνεις περιοδικά σήμερα. Γενικά, βαριέμαι τους άντρες που προσπαθούν μια ζωή να ξανακάνουν αυτό που κάνανε. Να είναι εγκλωβισμένοι σε μια παλιά επιτυχία τους. Προχώρα παρακάτω φίλε μου. Πέφτεις, σηκώνεσαι και προχωρείς. Και αν μου έδινε λεφτά θα άνοιγα εστιατόρια. Είναι ένας τομέας που πάει καλά. Ή μάλλον πάει λιγότερο κακά απ’ ό,τι τα υπόλοιπα.

 

Εξακολουθείτε να μαγειρεύετε;

Συνέχεια. Τελευταία συνταγή που έφτιαξα ήταν ένα ριζότο με μανιτάρια. Ήμασταν 5-6 άντρες στο σπίτι για να δούμε την εκπομπή μου. Βασικά δωροδοκώ ανθρώπους με φαγητό και ποτό για να αναγκαστούν να δουν το «Βράδυ» μου (γέλια). Ντρέπομαι να την βλέπω μόνος μου. Δεν μου αρέσω. Όταν είμαι στο στούντιο το απολαμβάνω. Όταν με βλέπω αργότερα δεν με αντέχω. Όλα μου φταίνε. Γενικά το έχω αυτό. Ποτέ δεν έβγαλα το τέλειο περιοδικό. Έλεγα ότι αυτό το τεύχος είναι καλύτερο απ’ το προηγούμενο αλλά θα μπορούσε να ήταν αλλιώς εκείνη η σελίδα, εκείνη η φωτογραφία. Είμαι αρρωστημένα τελειομανής. Ποτέ δεν ευχαριστιέμαι. Εκτός απ’ τον έρωτα…

 

Ο έρωτας υπήρξε σαρωτικός στη ζωή σας;

Ναι. Μου αρέσει να ερωτεύομαι. Από μικρό παιδί αυτό έκανα και μου έκανε καλό. Και ευτυχώς οι γυναίκες στη ζωή μου, μου φέρθηκαν καλά.

 

Και εσείς σε αυτές;

Ελπίζω να ήμουν το ίδιο καλός. Ευτυχώς δεν μένω στην ώρα του χωρισμού που είναι το άσχημο. Δεν μένω σ’ αυτό…

 

Ακόμα και στη φάση του διαζυγίου το καταφέρατε αυτό;

Ένα διαζύγιο μετά από τόσα χρόνια είναι ένας ακρωτηριασμός. Και επειδή είναι μια σχέση που πάει χρόνια πίσω δεν μπορείς να μιλάς για τον άλλον άνθρωπο με κακία. Θέλει αξιοπρέπεια ο χωρισμός. Βλέπω ανθρώπους να χωρίζουν και στεναχωριέμαι. Λυπάμαι που αφήνουν το… κοινό να μπει ανάμεσά τους. Εμείς δεν το κάναμε ποτέ. Και για την αξιοπρέπεια των δυο μας και για τα παιδιά.

 

Πηγή: Omikron

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή