από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Κατηγορία: OIKONOMIA

Η Moody's βλέπει ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα

Moody' s

Moody' s

Δευτέρα, 30 Ιούλιος 2018

Ισχυρή ανάπτυξη που θα φτάσει το 2,2% βλέπει ο Οίκος αξιολόγησης Moody's, για την ελληνική Οικονομία. Οι αναλυτές, προχώρησαν και σε νέα αναβάθμιση των προοπτικών για τις ελληνικές τράπεζες σε θετικές από σταθερές. Το “Outlook” του ελληνικού τραπεζικού συστήματος βελτιώθηκε, καθώς μετά τις θετικές εξελίξεις, εκτιμάται ότι τα ρίσκα χρηματοδότησης και ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών θα βελτιωθούν σημαντικά τους επόμενους 12-18 μήνες.

Ο οίκος βλέπει συνέχιση της ανοδικής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας η οποία αναμένεται να διατηρηθεί. Αυτό προσθέτουν οι έμπειροι αναλυτές, θα εξαρτηθεί από τη στάση της κυβέρνησης και την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Στόχος των μεταρρυθμίσεων είναι η περαιτέρω αύξηση των ξένων άμεσων επενδύσεων. Συγκεκριμένα, ο οίκος προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% φέτος και 2,2% το 2019, που αναμένεται να βασιστεί στην ισχυρή αύξηση των εξαγωγών και στον κλάδο των υπηρεσιών (τουρισμός).

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, ότι «τα προβληματικά δάνεια σταδιακά θα μειωθούν από τα πολύ υψηλά επίπεδα καθώς οι ελληνικές τράπεζες ευνοούνται από τους βελτιωμένους νόμους για την ανάκτηση δανείων». Αυτό έχει ιδιαίτερη αξία, δεδομένου ότι οι περισσότερες τράπεζες αναμένεται να συνεχίσουν να είναι οριακά κερδοφόρες ως το 2019 καθώς η πίστωση και τα λειτουργικά κόστη παραμένουν χαμηλά.

Η ανακοίνωση της Moody's

Η Moody's Investors Service έχει αλλάξει τις προοπτικές της για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε θετικό από σταθερό με τις προσδοκίες ότι η χρηματοδότηση των τραπεζών και ο κίνδυνος των περιουσιακών στοιχείων θα βελτιωθούν τους επόμενους 12 έως 18 μήνες, εν μέσω ενός βελτιωτικού, αλλά ακόμα απαιτητικού, επιχειρησιακού περιβάλλοντος.

Η Moody's αναμένει από την ελληνική οικονομία να διατηρήσει την θετική της δυναμική κατά την περίοδο προοπτικής, εξαρτώμενη από την κυβέρνηση που παραμένει προσηλωμένη στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις. Ο οργανισμός αξιολόγησης προβάλλει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2% φέτος και 2,2% το 2019, υποστηριζόμενη από την έντονη αύξηση των εξαγωγών και των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού.

"Τα δάνεια με προβλήματα θα μειωθούν σταδιακά από πολύ υψηλά επίπεδα καθώς οι ελληνικές τράπεζες επωφελούνται από βελτιωμένους νόμους για την ανάκτηση δανείων", δήλωσε ο Νοντάς Νικολαΐδης, Αντιπρόεδρος και Senior Credit Officer της Moody's. Η Moody's αναμένει ότι τα προβληματικά δάνεια θα παραμείνουν αυξημένα, αλλά οι τράπεζες θα εκπληρώσουν πιθανώς τους στόχους που έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) σε περίπου 35% των ακαθάριστων δανείων μέχρι το τέλος του 2019.

Ο οίκος, εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν άνετα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 (CET1) για το σύστημα περίπου 15,8% τον Μάρτιο του 2018, αν και οι σημαντικές αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις συνεχίζουν να υπονομεύουν την ποιότητα αυτού του κεφαλαίου .

Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση των κεντρικών τραπεζών και την παροχή βοήθειας σε περίπτωση έκτακτης ρευστότητας (ELA) μειώνεται, ενώ ο ELA ενδέχεται να εξαλειφθεί τους επόμενους μήνες, καθώς οι τράπεζες ανακτούν την πρόσβαση στις διατραπεζικές αγορές επαναγοράς και οι αγορές καλυμμένων ομολόγων και οι καταθέσεις αυξάνονται σταδιακά.

Οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες είναι πιθανό να παραμείνουν οριακά κερδοφόρες μέχρι το 2019, καθώς τα πιστωτικά και λειτουργικά έξοδα παραμένουν χαμηλά. Εντούτοις, τα καθαρά περιθώρια επιτοκίων θα παραμείνουν υπό πίεση, καθώς οι τράπεζες συνεχίζουν να παρακρατούν και να μειώνουν τα υπόλοιπα δανείων τους μέσω διαγραφών και πωλήσεων NPE.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή