από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Συγκλονίζουν τα στοιχεία για το «φρουτοβασίλειο» που πρέπει να συντρίψει η κυβέρνηση

Φρουτοβασίλειο

Φρουτοβασίλειο

Κυριακή, 30 Σεπτέμβριος 2018

Η Ελλάδα βγήκε από το μνημόνιο, χάρη στους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού, χάρη στις προσπάθειες και στον συγκλονιστικό αγώνα που έδωσε η κυβέρηση Τσίπρα κόντρα σε θεούς και δαίμονες εντός κι εκτός συνόρων. 

Μέσα σε αυτή την πραγματικότητα η κυβέρνηση έχει ένα ακόμη χρέος. Να συντρίψει εκείνες τις παθογένειες που οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Το "τέρας" πρέπει να ξεδοντιαστεί για να μην θεριέψει πάλι και καταπιεί τη χώρα. Τα σκάνδαλα πρέπει να έρθουν στο φως. Οι υπεύθυνοι πρέπει να μπουν στη φυλακή. Επιβάλλεται να παταχθεί η φοροδιαφυγή. Επιβάλλεται το δημόσιο να συγκεντρώνει το μάξιμουμ των εσόδων που μπορεί να συγκεντρώσει. Στόχος είναι η οικονομική ανεξαρτησία, αυτή ακριβώς που επικαλείται στο εξωτερικό ο Αλέξης Τσίπρας, πως ξανακέρδισε η Ελλάδα. Η κοινωνία πρέπει να νιώσει πως οι θυσίες της έπιασαν τόπο, πως δεν θα περάσει η πατρίδα μας ξανά τέτοια περιπέτεια. 

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συντρίψει τα μεγάλα και μικρά "βασίλεια" της διαπλοκής, της διαφθοράς και του παράνομου πλουτισμού. Όσο και αν αποδίδει η πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα, κάποια από αυτά τα βασίλεια υπάρχουν, λειτουργούν και απειλούν την κοινωνία, την οικονομία και την ελληνική οικογένεια. 

Ένα από αυτά είναι το... "φρουτοβασίλειο". Ναι, το βασίλειο του παράνομου τζόγου που πετά κεφάλια σαν την λερναία ύδρα.

Ο παράνομος τζόγος υπολογίζεται σήμερα στα επίπεδα των 6 -7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για ένα τεράστιο νούμερο και καταλαβαίνει ο κάθε ένας πως το "φρουτοβασίλειο" προκαλεί σημαντικές απώλειες στα κρατικά έσοδα ενώ ταυτόχρονα εκθέτει τους παίκτες σε σημαντικούς κινδύνους. Και όλα αυτά παρά τη σημαντική προσπάθεια που καταβάλλεται από το Κράτος και τις αρχές για την καταπολέμηση της μάστιγας του παράνομου τζόγου, τόσο στο επίγειο, όσο και το online περιβάλλον. 

Τι κάνει το κράτος

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν αυξηθεί σημαντικά οι επιχειρήσεις κατά παράνομων καταστημάτων και έχουν κατασχεθεί περισσότερες από 20.000 παράνομες μηχανές. Σε ότι αφορά, ωστόσο, στο online περιβάλλον η κατάσταση είναι «χαοτική» και η ρυθμιστική αρχή, ΕΕΕΠ, το τελευταίο μόνο διάστημα έχει αυξήσει κατακόρυφα τον αριθμό των εταιριών που συμπεριλαμβάνονται στη λεγόμενη black list. Η Μαύρη Λίστα περιλαμβάνει περίπου 1100 στοιχηματικά sites που προσφέρουν υπηρεσίες παράνομα. 

Στον αντίποδα στη νόμιμη αγορά τυχερών παιχνιδιών ο OΠΑΠ κατέχει το 75%. Οι δε φόροι που πληρώνει υπολογίζονται σε 400 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Ωστόσο, από την παράνομη αγορά υπάρχει απώλεια φορολογικών εσόδων 200-300 εκατ. ευρώ ετησίως για το ελληνικό δημόσιο. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ακόμη χειρότερη, καθώς δεν υπολογίζονται τα παιχνίδια που παίζουν οι Έλληνες στο εξωτερικό και κυρίως στα γειτονικά Σκόπια, με τα χρηματικά ποσά να υπολογίζονται σε 1,5-2 δισ. ευρώ ετησίως.

Τι έχει κάνει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει δείξει τεράστιο ζήλο αναφορικά με την καταπολέμηση της μάστιγας που ονομάζεται «παράνομος τζόγος». Ας μην ξεχνάμε πως η κυβέρνηση Τσίπρα έφερε το νομοσχέδιο για το νόμιμο δίκτυο VLTs στην Ελλάδα, το οποίο εφαρμόζει πλήρως τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και δημιουργεί ασπίδα προστασίας κατά του παράνομου τζόγου. 

Τα οφέλη είναι: 

-   Έσοδα της τάξης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ σε βάθος τετραετίας για το Ελληνικό Δημόσιο, όταν το έργο θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη

-   5.000 νέες θέσεις απασχόλησης

-   Ανάσα στην ευρύτερη αγορά ακινήτων

-   Προστασία από την έκθεση στον παράνομο τζόγο.

Την ίδια στιγμή οι ελληνικές αρχές πραγματοποιούν καθημερινά συντριπτικά χτυπήματα κατά του παράνομου τζόγου με διαρκείς εφόδους σε παράνομα καζίνο, συλλήψεις και κατασχέσεις.

Όμως, χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη εντατικοποίηση και αυτό είναι πλέον το χρέος δύο προσώπων - κλειδιών, της νέας υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Όλγας Γεροβασίλη και του νέου υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου. Πρόκειται για ένα τεράστιο στοίχημα που τα δύο αυτά πρόσωπα της κυβέρνησης πρέπει να βάλουν και να κερδίσουν χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς εκπτώσεις, με μηδενική ανοχή.

Στον δρόμο προς την επίτευξη του στόχου οι δύο υπουργοί πρέπει να συνυπολογίσουν κι εκείνους που βάζουν ή θέλουν να βάλουν τρικλοποδιές στο δύσκολο έργο. 

Όπως έχουμε αναδείξει σε παλαιότερο ρεπορτάζ, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, ΔΕΝ εργάζονται ΟΛΟΙ στην Ελληνική Αστυνομία με τον απαιτούμενο ζήλο για την καταπολέμηση του παράνομου τζόγου, παρά τις εντολές που έχουν μέχρι σήμερα λάβει και εξακολουθούν και λαμβάνουν από την πολιτική και τη φυσική ηγεσία και τα ανώτατα κλιμάκια της κυβέρνησης.

Θα θυμίσουμε τι γράφαμε πριν από λίγο καιρό:

"Σε κάποιες διευθύνσεις της ΕΛ.ΑΣ. η… απόδοση δεν είναι εκείνη που θα συμβάδιζε με το αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για συντριβή του παράνομου τζόγου, ούτε βέβαια με τη πολιτική βούληση της κυβέρνησης να τον πατάξει. Τα μειωμένα αποτελέσματα συγκεκριμένων τμημάτων των ελληνικών αρχών στη μάχη που δίεξάγεται από την Πολιτεία κατά του παράνομου τζόγου γεννούν ερωτηματικά. Θέλουν όλοι να καταπολεμηθεί ο παράνομος τζόγος; Υπάρχουν σχέσεις ανάμεσα σε πρόσωπα του υποκόσμου και σε αστυνομικούς; Υπάρχουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν στο έργο συγκεκριμένων αστυνομικών; Υπάρχουν οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα και πολιτικοί βραχίονες που χρησιμοποιούν τα δίκτυα του παράνομου τζόγου ως οχήματα αποσταθεροποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου; 

Επειδή λέγονται και ακούγονται πολλά για απροθυμία κάποιων, για δίκτυα παράνομου τζόγου που δρουν σε καθεστώς προστασίας, ακόμη και για κρούσματα διαφθοράς, πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Από την πολιτική και τη φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. μέχρι τους απλούς αστυνομικούς". 

Η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ειδικά, πρέπει να παρακολουθήσουν στενά το ζήτημα και να αποκαλύψουν εκείνους που ναρκοθετούν την προσπάθεια που καταβάλλεται για την καταπολέμηση του παράνομου τζόγου. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να εργαστούν ακόμη πιο πολύ οι αρχές μέχρι την τελική νίκη κατά του παράνομου τζόγου που αποτελεί τον No1 κίνδυνο για την ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικογένεια.

Τώρα που η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια, τώρα είναι η κατάληλη στιγμή για την οριστική και ολοκληρωτική συντριβή του καρκινώματος που λέγεται "παράνομος τζόγος".  

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή