από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Ηχηρή παρέμβαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης για τη μάστιγα του παράνομου τζόγου

Ο Μιχάλης Καλογήρου

Ο Μιχάλης Καλογήρου

Δευτέρα, 22 Οκτώβριος 2018

Όπως τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου στη διάρκεια επιστημονικής εκδήλωσης που διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη ο Δικηγορικός Σύλλογος της πόλης και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος με θέμα την «Ποινική αντιμετώπιση των τυχερών παιγνίων», η θεματολογία της εκδήλωσης είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Ο κ. Καλογήρου αναφέρθηκε στη νομοθετική πρωτοβουλία που ανέλαβε το Υπουργείο Οικονομικών και αφορά στην τροποποίηση του Νόμου 4002/11, προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας της αγοράς τυχερών παιγνίων μέσω Διαδικτύου.

Χαρακτήρισε, δε, «πιο επίκαιρη από ποτέ» τη θεματολογία της εκδήλωσης, διότι άπτεται θεμάτων τεχνολογίας και συνδέεται με την καταγραφείσα από την επιστημονική κοινότητα  εξάρτηση των παικτών από τα τυχερά παίγνια, που «προσομοιάζει με την εξάρτηση από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά»

Ανοίγει ο δρόμος για επίσημη αδειοδότηση

Στο ρυθμιστικό έργο της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ευάγγελος Καραγρηγορίου. Είπε ότι εντός του 2019 θα ολοκληρωθεί το νομοθετικό έργο που θα ανοίξει το δρόμο για την επίσημη αδειοδότηση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά των διαδικτυακών τυχερών παιγνίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε κατά την τριετία 2013-2016 εντοπίστηκαν 600 ιστότοποι παράνομου στοιχήματος, ενώ σήμερα στη «μαύρη λίστα» της Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής βρίσκονται 2.700 διαδικτυακοί τόποι. Κάποιες εξ’ αυτών, δημιουργώντας νέα ή παρεμφερή σελίδα, συνέχισαν τη δράση τους χωρίς να χάνουν το πελατολόγιό τους, εξήγησε η εισαγγελέας Εφετών Βιργινία Σακελλαροπούλου.

Για το νομικό σκέλος, την ποινική αντιμετώπιση των παράνομων τυχερών παιχνιδιών και τις «βαριές καμπάνες», μίλησαν ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Γεώργιος Νούλης και η δικηγόρος Γεωργία Ζώη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «δημοκρατία» υπέρ των διορθωτικών παρεμβάσεων, με εξορθολογισμό των ποινών και ταυτόχρονη αυστηροποίηση των διοικητικών κυρώσεων, τάχθηκε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

Το ρυθμιστικό έργο της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) ανέλυσε ο πρόεδρός της Ευάγγελος Καραγρηγορίου, ο οποίος επισήμανε ότι η νόμιμη αγορά βρίσκεται την τελευταία 2ετία σε φάση μετασχηματισμού. «Πολλά έχουν επιτευχθεί και πολλά πρέπει ακόμη να γίνουν προς τη θωράκιση και ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για την καταστολή του παράνομου τζόγου», τόνισε. Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά το περυσινό έτος αντλήθηκαν φόροι 750 εκατ. ευρώ από τη νόμιμη αγορά, ενώ «καίριο πλήγμα στον παράνομο τζόγο» επιτεύχθηκε μέσω της λειτουργίας των ηλεκτρονικών μηχανημάτων τύπου VideoLottery Terminal (VLT), το δικαίωμα εκμετάλλευσης των οποίων έχει παραχωρηθεί στην ΟΠΑΠ ΑΕ που μετά την τροποποίηση της σχετικής σύμβασης προβλέπεται να λειτουργήσει 25.000 παιγνιομηχανές στην επικράτεια. Ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ εξέφρασε την εκτίμηση ότι εντός του 2019 θα ολοκληρωθεί το νομοθετικό έργο που θα ανοίξει το δρόμο για την επίσημη αδειοδότηση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά των διαδικτυακών τυχερών παιγνίων, η οποία κατακτά ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο από την αντίστοιχη επίγεια αγορά. Ο κ. Καραγρηγορίου σημείωσε ότι κατά την 3ετία 2013-2016 εντοπίστηκαν μόλις 600 ιστότοποι παράνομου στοιχήματος, ενώ σήμερα στη «μαύρη λίστα» της Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής βρίσκονται 2.700 διαδικτυακοί τόποι. 

Κάποιες εξ αυτών κατάφεραν, δημιουργώντας νέα ή παρεμφερή σελίδα και προσθέτοντας για παράδειγμα έναν αριθμό, να συνεχίζουν τη δράση τους χωρίς να χάνουν το πελατολόγιό τους, όπως εξήγησε η εισαγγελέας Εφετών Αθηνών Βιργινία Σακελλαροπούλου. Εξέφρασε, δε, την άποψη ότι, ανεξάρτητα από τις νομοθετικές ρυθμίσεις, η πάταξη του διαδικτυακού τζόγου απαιτεί εμπειρία, γνώση και στελέχωση των διωκτικών Αρχών. Με την ιδιότητα -εξάλλου- της εισαγγελέως που δίκασε κατά την τελευταία 5ετία υποθέσεις στημένων  ποδοσφαιρικών αγώνων για στοιχηματικούς λόγους, η κα. Σακελλαροπούλου εξέφρασε την εκτίμηση ότι «όλο και πιο συχνά υποθέσεις με ανάλογο αντικείμενο θα απασχολούν τα δικαστήρια»

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή