από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Τεράστια απειλή για τη χώρα και την οικονομία το τέρας του παράνομου τζόγου

Παράνομος τζόγος

Παράνομος τζόγος

Ξεπερνά το 1,5 δισ. € ο τζίρος που πραγματοποιούν 2.700 ιστοσελίδες που βρίσκονται στη μαύρη λίστα της Επιτροπής Ελέγχου Παιγνίων
Τρίτη, 23 Οκτώβριος 2018

Σε περίπου 750.000.000 ευρώ ανήλθαν το 2017 τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη φορολόγηση των νόμιμων εταιριών τυχερών παιγνίων, την ίδια ώρα που ο παράνομος τζόγος εξακολουθεί να είναι μάστιγα, ζει και βασιλεύει! Υπολογίζεται πως ο ετήσιος τζίρος του παράνομου τζόγου μόνο στην Ελλάδα ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ οι ιστοσελίδες όπου τα παράνομα διαδικτυακά πονταρίσματα πάνε κι έρχονται είναι χιλιάδες. 

Οπως τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου στη διάρκεια επιστημονικής εκδήλωσης που διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη ο δικηγορικός σύλλογος της πόλης και η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος με θέμα «Ποινική αντιμετώπιση των τυχερών παιγνίων», η θεματολογία της εκδήλωσης είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. 

Ο κ. Καλογήρου αναφέρθηκε στη νομοθετική πρωτοβουλία που ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών και αφορά την τροποποίηση του νόμου 4002/11 προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας της αγοράς τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου.

Ανοίγει ο δρόμος για αδειοδότηση

Στο ρυθμιστικό έργο της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) αναφέρθηκε ο πρόεδρός της Ευάγγελος Καραγρηγορίου. Είπε ότι εντός του 2019 θα ολοκληρωθεί το νομοθετικό έργο που θα ανοίξει τον δρόμο για την επίσημη αδειοδότηση των εταιριών που δραστηριοποιούνται στην αγορά των διαδικτυακών τυχερών παιγνίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, κατά την τριετία 2013-2016 εντοπίστηκαν 600 ιστότοποι παράνομου στοιχήματος, ενώ σήμερα στη «μαύρη λίστα» της Ανεξάρτητης διοικητικής Αρχής βρίσκονται 2.700 διαδικτυακοί τόποι. Κάποιοι εξ αυτών, δημιουργώντας νέα ή παρεμφερή σελίδα, συνέχισαν τη δράση τους χωρίς να χάνουν το πελατολόγιό τους, εξήγησε η εισαγγελέας Εφετών Βιργινία Σακελλαροπούλου. Για το νομικό σκέλος, την ποινική αντιμετώπιση των παράνομων τυχερών παιχνιδιών και τις «βαριές καμπάνες» μίλησαν ο αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Γεώργιος Νούλης και η δικηγόρος Γεωργία Ζώη.

Υπέρ των διορθωτικών παρεμβάσεων, με εξορθολογισμό των ποινών και ταυτόχρονη αυστηροποίηση των διοικητικών κυρώσεων, τάχθηκε ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

Δημοκρατία

 

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή