από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Φάμελλος: Η καταστροφολογία Χατζηδάκη κρύβει το πραγματικό σχέδιο της ΝΔ για την ΔΕΗ

Ο Σωκράτης Φάμελλος

Ο Σωκράτης Φάμελλος

«Οφείλει κάποιος να το πει στον κ. Χατζηδάκη ότι δεν πρέπει να παίζονται παιχνίδια γύρω από την ΔΕΗ και την επάρκεια ηλεκτροδότησης της χώρας μας μόνο και μόνο για να καλυφθεί ένα δικό του σχέδιο ιδιωτικοποίησης»
Δευτέρα, 05 Αύγουστος 2019

Αντί να λέει ότι «την βγάζει-δεν την βγάζει η ΔΕΗ» ο κ. Χατζηδάκης οφείλει να πει τι θα κάνει ο ίδιος, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος για την συζήτηση της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της προσαρμογής στα θέματα κλιματικής αλλαγής και έχει προετοιμάσει τα βραχυπρόθεσμα χρηματοδοτικά «όπλα» της Επιχείρησης, ας πουν και από την ΝΔ ξεκάθαρα ποιο είναι το σχέδιό τους, είπε ο τομεάρχης Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.

«Η συζήτηση για την ΔΕΗ είναι πάρα πολύ σοβαρή και έχουμε ζητήσει να γίνει με σοβαρότητα και δημόσια, αλλά η Νέα Δημοκρατία ακόμη δεν έχει αποκαλύψει το σχέδιό της και θεωρώ ότι παλινδρομεί, πελαγοδρομεί μεταξύ σκέψεων που όλες καλύπτονται πίσω από την σχεδόν καθημερινή καταστροφολογική παρουσία του Κ. Χατζηδάκη στα ΜΜΕ … παρουσιάζει ότι “την βγάζει-δεν την βγάζει η ΔΕΗ”, “αν πέσει η ΔΕΗ θα πέσει όλη η χώρα”, κτλ.», είπε ο κ. Φάμελλος, αλλά «δεν συζητάμε το πώς θα πέσει η ΔΕΗ, αλλά ποια είναι η δική του ευθύνη να την κρατήσει όρθια. Και δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο πολιτικός προϊστάμενος της ΔΕΗ την φθείρει κάθε μέρα, κινδυνολογώντας και καταστροφολογώντας για το μέλλον της, αντί να πει τι θα κάνει ο ίδιος και τι πρέπει να γίνει για την ΔΕΗ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά τον ίδιο είναι έτοιμος «για μία συζήτηση που θα συνεχίσει τον δρόμο της ΔΕΗ προς την αυριανή ημέρα» και περιέχει δύο βασικά θέματα:

• στήριξη της παραγωγικής ανασυγκρότησης, γιατί η ενέργεια είναι και κοινωνικό και παραγωγικό αγαθό

•  το πώς θα προσαρμοστεί η ΔΕΗ στην μεγάλη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, γιατί το μεγαλύτερο λογιστικό πρόβλημα της ΔΕΗ, της ζημίας της προηγούμενης χρήσης, είναι το κόστος άνθρακα

«Εκεί πρέπει να στοχεύσουμε για να λυθεί το πρόβλημα, όχι στο ποιο κομμάτι θα πουλήσουμε για να πάρουμε για ένα χρόνο έσοδα … από την πλευρά του κ. Χατζηδάκη, αντίθετα, βλέπουμε μία καταστροφολογική, κινδυνολογική στάση, που μπορεί να δημιουργεί κινδύνους και στα παιχνίδια που γίνονται πίσω από την πλάτη του, στο Χρηματιστήριο. Δεν νοείται άγνοια ούτε αυτού του περιβάλλοντος ούτε του σημαντικού εθνικού ρόλου που έχει η ΔΕΗ για την χώρα μας», όπως υπογράμμισε.

Θύμισε επίσης ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε προετοιμάσει βραχυπρόθεσμα οικονομικά εργαλεία χρηματοδότησης της λειτουργίας της ΔΕΗ:

•  εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας την Άνοιξη, για καταβολή περίπου 200 εκατ. ευρώ από τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (τα χρωστούσαν μέχρι το 2011 οι προηγούμενες κυβερνήσεις, μπορεί να γίνει μία ρύθμιση και να καλυφθεί)

•  σχέδιο νομικής και δικαστικής συνδρομής για είσπραξη από μεγαλοοφειλέτες (εδώ και δύο χρόνια έχουν αποκαλυφθεί με δική μας πρωτοβουλία και ελέγχους ποιοι είχαν ψευδεπίγραφα χρησιμοποιήσει το κοινωνικό τιμολόγιο ή έκαναν αλλαγές παρόχου και έκλεισαν μεγάλα συμβόλαια με αλλαγή ΑΦΜ … χωρίς να αποπληρώσουν οφειλές προς την ΔΕΗ)

•  εταιρεία που έχει ήδη εγκατασταθεί και διαχειρίζεται ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΔΕΗ

•  πρόγραμμα επανασύνδεσης για τακτοποίηση οφειλών και επανασύνδεση, τόσο για νοικοκυριά όσο και για επιχειρήσεις

«Οικονομικά εργαλεία βραχυπρόθεσμα υπάρχουν, αλλά εμείς περιμένουμε να ακούσουμε την πρόταση Χατζηδάκη για τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα της ΔΕΗ. Εμείς είχαμε ξεκινήσει σχέδιο επενδύσεων στις ΑΠΕ, λύσαμε πολλά θεσμικά ζητήματα για να μπορέσουν να γίνουν … πώς θα συμβαδίζουν με τα θέματα του κλίματος. Δεν έχω ακούσει από τον κ. Χατζηδάκη καμία πρόταση σε αυτή την κατεύθυνση, παρά μόνο συνεχή κινδυνολογία που υποδηλώνει είτε άγνοια είτε κάτι άλλο που θέλουν να καλύψουν. Μπορεί να είναι απλά η ιδιωτικοποίηση των δικτύων και της περιουσίας της ΔΕΗ. Αλλά ακόμη κι αν είναι αυτό, νομίζω οφείλει κάποιος να το πει στον κ. Χατζηδάκη -και το λέμε κι εμείς δημόσια- ότι δεν πρέπει να παίζονται παιχνίδια γύρω από την ΔΕΗ και την επάρκεια ηλεκτροδότησης της χώρας μας μόνο και μόνο για να καλυφθεί ένα δικό του σχέδιο ιδιωτικοποίησης. Ας πουν ξεκάθαρα ποιο είναι το σχέδιό τους κι εμείς με όρους κοινής ωφέλειας, δημόσιας περιουσίας, προοπτικής εργασίας και παραγωγής στην Ελλάδα, θα κάνουμε την συζήτηση», κατέληξε ο κ. Φάμελλος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή