από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Για ποιούς έρχεται ηλεκτρονική κάρτα εργασίας και ψηφιακό ωράριο

Για ποιούς έρχεται ηλεκτρονική κάρτα εργασίας και ψηφιακό ωράριο
Τρίτη, 19 Νοέμβριος 2019

Το νέο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη ΙΙ», δηλαδή την αναβάθμιση και ολοκλήρωση του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη», αναμένεται να νομοθετηθεί σύντομα στη Βουλή. Το νέο σύστημα ανακοινώθηκε στο 2ο Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία.

Στο συνέδριο που διοργανώνει το Ελληνικό Ινστιτούτο για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία (ΕΛΙΝΥΑΕ), ο ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ξεκαθάρισε πως με το νομοσχέδιο για την «Εργάνη ΙΙ» έρχονται η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας και το ψηφιακό ωράριο στον ιδιωτικό τομέα.

Ο ίδιος, περιγράφοντας τους άξονες του νέου συστήματος, εξήγησε πως η νέα «Εργάνη» θα είναι διασυνδεδεμένη με τον ΕΦΚΑ, δηλαδή την ΑΠΔ, και την ΑΑΔΕ, δηλαδή το Τaxis, ώστε να διασταυρώνονται κρίσιμα δεδομένα και στοιχεία. Αναλυτικά οι άξονες προτεραιότητας του νέου συστήματος είναι:

α) Ενοποίηση των επιμέρους λειτουργιών, καθώς και  ενσωμάτωση νέων ψηφιακών λειτουργιών, όπως το ψηφιακό ωράριο και η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας.

β) Κωδικοποίηση και απλοποίηση του σχετικού νομοθετικού και κανονιστικού περιεχομένου

γ) Ενίσχυση των επιχειρησιακών και αναλυτικών δυνατοτήτων του, για την  παροχή ολοκληρωμένης πληροφόρησης στους κοινωνικούς εταίρους, τα ερευνητικά κέντρα και την πολιτεία

δ) Βελτίωση της διαλειτουργικότητάς του με άλλες κρίσιμες βάσεις δεδομένων της πολιτείας, ιδίως δε του ΕΦΚΑ και της ΑΑΔΕ για τη ριζική αντιμετώπιση παθογενών συμπεριφορών όπως η αδήλωτη, η υποδηλωμένη και η ανασφάλιστη εργασία, η αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η μείωση του κόστους συμμόρφωσης των εργοδοτών.

 

Πού και πώς θα εφαρμοσθεί η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας

Ο κ. Βρούτσης αποκάλυψε πως στις αρχές του 2020 θα ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία η εφαρμογή του νέου, αυστηρού ευρωπαϊκού πλαισίου για τις καρκινογόνες ουσίες, ενώ χαρακτήρισε σημαντική πρόκληση τον βαθμό συμμόρφωσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων προς τους κανόνες υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

Ζητούμενο είναι επίσης η πλήρης συμμόρφωση της ίδιας της δημόσιας διοίκησης και των φορέων της, ιδίως σε πεδία υψηλής επικινδυνότητας όπως οι εργασίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα νοσοκομεία κ.λπ.

Άλλη σημαντική πρόκληση είναι η μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη του συνόλου των εργαζομένων με υπηρεσίες προστασίας και πρόληψης, ιδίως δε αυτών που ασχολούνται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης ή περιστασιακές εργασίες.

«Για όλους αυτούς τους λόγους, προχωρούμε άμεσα στην τροποποίηση/συμπλήρωση του κώδικα νόμων για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία και την γενικότερη ενίσχυση και συστηματοποίηση των παρεμβάσεών μας σε αυτό το χώρο δημόσιας πολιτικής. Επανεξετάζουμε την τρέχουσα Εθνική Στρατηγική και διαμορφώνουμε τη νέα Στρατηγική 2021 -2026, σε εναρμόνιση με τις κατευθυντήριες γραμμές του αντίστοιχου ευρωπαϊκού πλαισίου, αλλά και τις εθνικές προτεραιότητες. Πάντοτε σε στενή συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, εργαζόμενους και εργοδότες, ιδίως μέσω του επίσημου και εμβληματικού θεσμικού τους  οργάνου, το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ).Το αμέσως επόμενο διάστημα, μάλιστα, θα προχωρήσουμε στη σύναψη προγραμματικής συμφωνίας με το Ινστιτούτο, εξειδικεύοντας τη συνεργασία μας σε πεδία, όπως η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, ο προσδιορισμός επιβλαβών παραγόντων, οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, η ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων για τις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ, κ.λπ.» τόνισε ο κ. Βρούτσης.

Με πληροφορίες από το ethnos.gr

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή