από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Κομισιόν για την Ελλάδα: Ύφεση 9% φέτος - Κακές οι προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2021

Κομισιόν

Κομισιόν

Τρίτη, 07 Ιούλιος 2020

Aναθεώρησε την πρόβλεψής της για την ύφεση που θα καταγράψει η Ελλάδα φέτος, αλλά και την ανάπτυξη που θα εμφανίσει το 2021, η Κομισιόν.

Η νέα πρόβλεψη είναι πως, η χώρα μας θα εμφανίσει ύφεση 9% φέτος και ανάπτυξη 6% το 2021, έναντι της ύφεσης 9,7% που προέβλεπε στην εαρινή της έκθεση για φέτος και ανάπτυξης 7,9% το επόμενο έτος. Το ποσοστό είναι το τέταρτο χειρότερο στην Ευρώπη. Σε χειρότερη θέση είναι Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία (με ποσοστά 10 έως 11,2%) και η Πορτογαλία με 9,8%.

Σύμφωνα με τη θερινή της έκθεση η Κομισιόν, το ΑΕΠ της Ελλάδας υποχώρησε κατά 1,6% σε τριμηνιαία βάση το α’ τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αντανακλώντας την έναρξη των μέτρων περιορισμού στα τέλος Μαρτίου.

Στη μείωση του ΑΕΠ οδήγησαν η πτώση των επενδύσεων και οι χαμηλότερες εξαγωγές, ενώ οι κρατικές δαπάνες και η ιδιωτική κατανάλωση συνέβαλαν θετικά. Η οικονομική δραστηριότητα μειώθηκε πρώτα στον τομέα των υπηρεσιών και σε μικρότερο βαθμό στη βιομηχανία και στον αγροτικό τομέα, ενώ οι κατασκευές αποτέλεσαν «μαξιλάρι» για την πτώση, πιθανότατα λόγω της μείωσης του ΦΠΑ στον κλάδο τον Ιανουάριο.

Η πλήρης οικονομική επίπτωση των μέτρων περιορισμού, κατά την Κομισιόν, αναμένεται πως θα αποτυπωθεί το β’ τρίμηνο, με ισχυρή πτώση στην εγχώρια ζήτηση και τις εξαγωγές. Καθώς τα μέτρα τήρησης κοινωνικών αποστάσεων χαλαρώνουν σταδιακά, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να αρχίσει να ανακάμπτει, οδηγώντας σε μερική ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης.

Η ταχεία εφαρμογή δημοσιονομικών μέτρων ύψους περίπου 9,5% του ΑΕΠ για να αντισταθμιστεί η οικονομική επίπτωση της πανδημίας θα αποτελέσει «μαξιλάρι» για την εγχώρια ζήτηση ως έναν βαθμό, σύμφωνα με την Κομισιόν, ενώ αναμένεται πως θα βοηθήσει ώστε να αποτραπούν οι επιπτώσεις υστέρησης στην αγορά εργασίας καθώς και οι ευρείες πτωχεύσεις.

Το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί κατά 9% το 2020 και να αυξηθεί κατά 6% το 2021. Η ανάκαμψη των εξαγωγών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προοπτική των βασικών εμπορικών εταίρων της Ελλάδας, σημειώνει η Κομισιόν στη θερινή της έκθεση. Ειδικότερα, ο τουρισμός και οι μεταφορές αναμένεται να υποστούν βαρύ πλήγμα από την κρίση. Η συγκέντρωση του τουρισμού τους θερινούς μήνες καθιστά την Ελλάδα ιδιαίτερα ευάλωτη στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και στις αλλαγές που έχει επιφέρει η Covid-19 στην ταξιδιωτική συμπεριφορά, εξηγεί η Κομισιόν.

Μετά την εισαγωγή των μέτρων περιορισμού, οι μετακινήσεις στην αγορά εργασίας ουσιαστικά σταμάτησαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, κάτι που αποδίδεται και στα μέτρα για την προστασία της απασχόλησης και των διαθέσιμων εισοδημάτων. Πάντως, η οικονομική ύφεση εξακολουθεί να αναμένεται πως θα οδηγήσει σε μια σχετικά βραχύβια αύξηση της ανεργίας.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,6% (σε ετήσια βάση) το α’ τρίμηνο, αλλά μειώθηκαν κατά 0,8% και κατά 0,6% (σε ετήσια βάση) τον Απρίλιο και τον Μάιο. Το επίπεδο τιμών αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω το υπόλοιπο το έτους και θα αρχίσει να αυξάνεται το 2021, μαζί με την οικονομική ανάκαμψη.

Η Κομισιόν υπογραμμίζει πως η πρόβλεψή της υπόκειται σε ένα εξαιρετικό επίπεδο αβεβαιότητας, ιδιαίτερα λόγω της μεγάλης έκθεσης σε κινδύνους αναφορικά με τα ταξίδια και την επίπτωση στον τουριστικό κλάδο της Ελλάδας. Τα ανοδικά ρίσκα σχετίζονται με μια πιο ευνοϊκή προοπτική για την εγχώρια ζήτηση, στην περίπτωση που υπάρξει ταχύτερη βελτίωση του κλίματος.

Παράλληλα ξεκινούν οι εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις με τους δανειστές με κύριο θέμα το πτωχευτικό δίκαιο και την προστασία της πρώτης κατοικίας και τα «κόκκινα στεγαστικά» δάνεια.

Επιπλέον ξεκίνησε η διαπραγμάτευση για την 7η μεταμνημονιακή αξιολόγησης της Οικονομίας η οποία θα γίνει σε στάδια. Η τελική ετυμηγορία εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη στις 20 Σεπτεμβρίου και θα στηρίζεται στα προαπαιτούμενα που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Αυγούστου.

Ψηλά στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης είναι το πτωχευτικό δίκαιο για τα κόκκινα δάνεια που αποτελεί το βασικότερο σημείο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως και το τέλος του μήνα. Επίσης στα προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται η μείωση των οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες, η ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, η ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και σε πολλά πεδία παρεμβάσεων στις αγορές.

Επιπλέον αναμένεται η καθοριστική θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ταμείο Ανάκαμψης, που το πλαίσιο είναι ακόμη αντικείμενο πολιτικής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στους αρχηγούς των κρατών μελών της ΕΕ. Να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν πρόκειται η Ελλάδα να δεχθεί ειδικούς όρους πέραν των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το επόμενο ορόσημο είναι η Σύνοδος Κορυφής της 17ης Ιουλίου με τους ηγέτες της ΕΕ να επιχειρούν να βρουν μία συμβιβαστική λύση.

Η ελληνική πλευρά παράλληλα ετοιμάζει δική της πρόταση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει προαναγγείλει ότι μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθεί στο γραφείο του το πρώτο πόρισμα των «σοφών» υπό τον Χρ. Πισσαρίδη.

Η πρόταση θα αφορά στο δεκαετές σχέδιο ανάπτυξης το οποίο θα ενσωματωθεί στο 4ετές (ή 2ετές σύμφωνα με πιέσεις κρατών – μελών της ΕΕ) σχέδιο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων των 32 δισ. ευρώ που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους θεσμούς.

Επιπρόσθετα στο Eurogroup της Πέμπτης αναμένεται να υπάρξει μία αποτίμηση των προτάσεων της Κομισιόν για το αποκαλούμενο «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο», αλλά και για το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ θα πραγματοποιηθεί και η εκλογή του νέου προέδρου του Eurogroup στην θέση του Μ. Σεντένο που αποχωρεί.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή