από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Η ελληνική κυβέρνηση ξεμπλοκάρει την επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός»

Σκουριές Χαλκιδικής

Σκουριές Χαλκιδικής

Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, δίνουν το πράσινο φως το ξεπάγωμα της επένδυσης της «Ελληνικός Χρυσός». Πρόκειται για μία εξέλιξη, η οποία προκαλεί μεγάλη ανακούφιση, σε κύκλους της αγοράς, αλλά προβληματισμούς.
Πέμπτη, 24 Νοέμβριος 2016

Η επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» αποτελεί ένα σίριαλ που κρατάει χρόνια. Εδώ και πάνω από δέκα χρόνια βρίσκεται στα σκαριά, αλλά απασχόλησε την κοινή γνώμη από την εποχή της κυβέρνησης Σαμαρά με φόντο πάντοτε την σφοδρή αντιπαράθεση σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Και η αλήθεια είναι ότι πολλοί ήταν εκείνοι, από την πλευρά της σημερινής αντιπολίτευσης, από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι πόνταραν, μετά τον Γενάρη του 2015, στο "πάγωμα" της επένδυσης προκειμένου να χρεώσουν στη σημερινή κυβέρνηση ακαμψία, τουλάχιστον, ατολμία ή άρνηση προσέλκυσης νέων επενδύσεων στη χώρα μας. Επενδύσεων που θα προσελκύσουν βραχυμεσοπρόθεσμα και άλλους επενδυτές στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η χώρα στο πεδίο της νέας αναπτυξιακής πορείας που θέλει και πρέπει να χαράξει. 

Παρά τα προβλήματα του παρελθόντος ή παρά τα μηνύματα που είχε εκπέμψει ο ΣΥΡΙΖΑ από την εποχή που βρισκόταν στην αντιπολίτευση φαίνεται ότι η "χρυσή τομή" βρέθηκε. Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, δίνουν το πράσινο φως το ξεπάγωμα της επένδυσης της «Ελληνικός Χρυσός». Πρόκειται για μία εξέλιξη, η οποία προκαλεί μεγάλη ανακούφιση, σε κύκλους της αγοράς, αλλά προβληματισμούς. 

Όπως λένε κύκλοι της αγοράς, αναμφίβολα πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα της κυβέρνησης που θα δώσει ανάσα και μια υπόσχεση στις ξένες επενδύσεις. Και επισημαίνουν την πρόθεση της εταιρείας, να λειτουργήσει ως "πρέσβης" για τη χώρα στο εξωτερικό, σε μία περίοδο, που όπως επισημαίνουν είναι η αναγκαία η "ύπαρξη φωτός στο κατά τα άλλα σκοτεινό τούνελ της ελληνικής επιχειρηματικότητας".

Το ερώτημα, όμως, τώρα είναι το εξής: Για ποιον λόγο γίνεται σήμερα ντόρος για ένα θέμα, κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στην παρούσα φάση, το οποίο είχε δρομολογηθεί από τον προηγούμενο υπουργό, από τον προκάτοχο του κ. Σταθάκη, κ. Σκουρλέτη; Λένε οι ίδιοι κύκλοι της αγοράς ότι πρόκειται για "Ένα ώριμο ζήτημα το οποίο θα έπρεπε να έχει πάρει το δρόμο του από καιρό". Ποια είναι η αλήθεια; Τι περιμένει η "Ελληνικός Χρυσός" και τι κάνει η ελληνική κυβέρνηση; Ακόμη και τώρα, δόθηκε η έγκριση για έναρξη των εργασιών σε μία μόνο από τις πολλές δευτερεύουσες άδειες που έχει καταθέσει η εταιρεία, το οποίο είναι σαφέστατα κάτι θετικό, όπως επισημαίνουν, αλλά επί της ουσίας θα πρέπει να γίνουν επιπρόσθετα βήματα ώστε να εγκριθεί το σύνολο των αδειών και όχι απλά μέρος αυτών.

Από το 2004, η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» και από 2012 μαζί με την Eldorado Gold προσπαθούν ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες και οι αδειοδοτήσεις για την έναρξη των εργασιών βρίσκοντας πάντοτε προσκόμματα κατά κανόνα τεχνικής φύσεως, όπως τελευταία με την μέθοδο flash smelting που έχει επιλέγει, γνωστή στα ελληνικά ως μέθοδος ακαριαίας τήξης.

Σύμφωνα με απολύτως ενημερωμένους ανθρώπους της αγοράς, σε παρόμοιες περιπτώσεις όπως σε αυτή θα ήταν καλό να ορίζεται τεχνική επιτροπή για να λύνονται τα τεχνικής φύσης ζητήματα, ώστε να μην παγώνουν επενδύσεις πολλών εκκατομυρίων για τυπικές διαδικασίες επιτροπών. Το μεγάλο ζήτημα που τίθεται αυτή τη στιγμή και αφορά την ουσιαστική ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα είναι να υπάρχουν επιτυχημένα επιχειρηματικά επενδυτικά case studies – παραδείγματα προς μίμηση προς άλλους επενδυτές. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους της αγοράς, η μεγάλη ανάσα που θα έδιναν παρόμοιες επενδύσεις στην ελληνική αγορά, θα αποτελούσε όαση όχι μόνο για τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και για το σύνολο της πολύπαθης ελληνικής οικονομίας.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή