από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Στο στόχαστρο η σκοτεινή περίοδος 2010-2013 των εταιρειών διαδικτυακού τζόγου

Τζόγος

Τζόγος

Τρίτη, 07 Φεβρουάριος 2017

Σταθερά προσανατολισμένη στη ρύθμιση του τοπίου του διαδικτυακού (όπως επίσης και του επίγειου) τζόγου βρίσκεται η κυβέρνηση και κατ΄επέκταση η Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων. Σε αυτό το πεδίο μεγάλες στοιχηματικές εταιρείες του τζόγου, εταιρείες offshore, με έδρα τη Μάλτα και άλλες, αξιώνουν μεγάλο μερίδιο της αγοράς, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι από τη δραστηριότητά τους το δημόσιο έχει χάσει μέχρι σήμερα τεράστια ποσά που θα έπρεπε να προέρχονται από τη φορολόγησή τους.

Όσο δεν ρυθμίζεται το περιβάλλον στο πεδίο του διαδικτυακού τζόγου το δημόσιο χάνει φόρους αφού από τις 24 εταιρείες του μεταβατικού καθεστώτος που λειτουργούν εισπράττει πενιχρό φόρο εισοδήματος. Και αυτό γιατί έχουν την έδρα τους στο εξωτερικό και φορολογούνται κατά δήλωσή τους ενώ ορισμένες από αυτές αποδεδειγμένα διοργανώνουν επίγειο παράνομο στοιχηματισμό.

Η νέα διοίκηση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, με επικεφαλής Ευάγγελο Καραγρηγορίου έχει ήδη βάλει στο μικροσκόπιο της εταιρείες εταιρείες αυτές. Σε αυτή τη βάση θα κάνει χρήση του άρθρου 48 του νόμου 4002 και έτσι θα συνταχθεί κατάλογος αδειοδοτημένων παρόχων (white list) για την ενημέρωση των παικτών.

Από τις μέχρι τώρα έρευνες της ΕΕΕΠ προκύπτει ότι ορισμένοι ιστότοποι αδειοδοτήθηκαν σε μεταγενέστερο χρόνο από τον προβλεπόμενο, κάποιοι άλλοι δεν έχουν άδεια για όλα τα παιχνίδια που προσφέρουν και βεβαίως υπάρχει και μια καραμπινάτη περίπτωση που εταιρεία έχει έδρα το Κουρασάο, που δεν είναι μέλος της ΕΕ, όπως απαιτεί ο νόμος.

Τι γίνεται, όμως, με τους φορολογικούς ελέγχους; 

Οι έλεγχοι που αφορούν στις 24 εταιρείες πρέπει να εντατικοποιηθούν. Ήδη το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ) ξεσκονίζει τα βιβλία 24 επιχειρήσεων του κλάδου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι έρευνα επεκτείνεται και σε μία ιδιαίτερα σκοτεινή περίοδο. Την χρονική περίοδο 2010-2013, εποχή που οι 24 εταιρείες διαδικτυακού τζόγου που φιλοδοξούν να κερδίσουν μεγάλο μερίδιο στην αγορά, έκαναν τεράστιους τζίρους, χωρίς να έχουν αποδώσει ούτε ένα ευρώ στο ελληνικό δημόσιο. Όλα αυτά τα χρόνια οι εταιρείες αυτές, όχι μόνο παραβίαζαν συστηματικά τα αποκλειστικά δικαιώματά του ΟΠΑΠ, προσφέροντας τόσο παίγνια αθλητικού στοιχηματισμού, όσο και άλλου είδους τυχερά παίγνια, βασισμένα σε γεννήτριες τυχαίων αριθμών, αλλά και ζημίωναν το ελληνικό δημόσιο, πέραν τον κινδύνων, που για την κάθε ελληνική οικογένεια εγκυμονούσε και εγκυμονεί η ανεξέλεγκτη λειτουργία τους. 

Οι 24 "μαλτέζικες" εταιρείες μπορεί να απέκτησαν προσωρινές άδειες, μπορεί κάποιες να απέκτησαν ελληνικό ΑΦΜ το 2013, αλλά η δραστηριότητά τους πρέπει να ελεγχθεί σε όλη τους την έκταση. Στην περίοδο 2010-2013 θα αναζητήσει κανείς τους μεγάλους τζίρους των δισεκατομμυρίων και τα τεράστια χαμένα έσοδα για το ελληνικό δημόσιο. Δείτε τώρα ένα παράδειγμα. Μία από τις φερόμενες άδειες φαίνεται ότι εκδόθηκε στις 27 Απριλίου 2010  ενώ η ίδια άδεια σε άλλους ιστοτόπους φαίνεται ότι εκδόθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2012, μετά δηλαδή την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου 4002/2011. Η συγκεκριμένη εταιρεία το 2011 και το 2012 έδειχνε να μην έχει καθόλου έσοδα από την παροχή στοιχήματος και τυχερών παιγνίων και έτσι προκύπτει εύλογα το ερώτημα πως είναι δυνατόν η εν λόγω εταιρεία να παρείχε πράγματι υπηρεσίες στην Ελλάδα κατά την 22α Αυγούστου 2011, όπως προϋπέθετε ο νόμος 4002/2011. Από τις δημοσιευμένες καταστάσεις τής εν λόγω εταιρείας προκύπτει ότι το έτος 2013 ο τζίρος της από στοίχημα και άλλα τυχερά παίγνια εκτοξεύθηκε στο ποσό των 1,02 δισ. ευρώ.

Μπορεί να φανταστεί λοιπόν ο κάθε ένας ποιοι είναι οι τζίροι των Offshore εταιρειών σε όλη τους την έκταση. Μπορεί να φανταστεί και το μεγάλο παιχνίδι που στήθηκε με ζημιωμένο το ελληνικό Δημόσιο. Το μεγάλο μυστικό βρίσκεται στην περίοδο 2010-2013.

Φαίνεται, σήμερα  ότι οι αρμόδιοι ήδη επεκτείνουν την έρευνά τους εκεί. Και όπως μαθαίνουμε αυτό θα συμβεί ταχύτατα. 

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή