από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Παρέμβαση ΒΟΜΒΑ της Μέρκελ υπέρ της Ελλάδας - Τελειώνει τον Σόιμπλε, τι αποκαλύπτει η «Καθημερινή»

Μέρκελ και Σόιμπλε

Μέρκελ και Σόιμπλε

Τι αποκαλύπτει η εφημερίδα Καθημερινή
Τετάρτη, 01 Μάρτιος 2017

Έτοιμη να παρακάμψει τις αντιρρήσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και να διευκολύνει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, δίνοντας κάποια περιγραφή ελάφρυνσης του χρέους είναι η Άνγκελα Μέρκελ,σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας, την πρόθεσή της αυτή διεμήνυσε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στο Βερολίνο. 

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ είναι ένα εργαλείο νομισματικής πολιτικής και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιθυμεί ένταξη της Ελλάδας σε αυτό, εκτιμούν τραπεζικοί κύκλοι που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της νομισματικής πολιτικής, της εποπτείας των τραπεζών και της επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος.

 

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «η κ. Μέρκελ, παίρνοντας την πρωτοβουλία των κινήσεων του Βερολίνου, συναντήθηκε για το σκοπό αυτό με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, στον οποίον και διαμήνυσε τη βούλησή της να δοθεί στην Ελλάδα το κίνητρο του QE. Στο πλαίσιο αυτό η Γερμανίδα καγκελάριος προτίθεται, κατά τις πληροφορίες, να κινηθεί αψηφώντας τις αντιρρήσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ώστε να υπάρξει κάποια σαφέστερη περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους».

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης έλεγαν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος και ο υπουργός της επί των Οικονομικών έχουν εν τέλει διαφορετική ατζέντα σχετικά με το ελληνικό θέμα.

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωνε, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρη Παπαδημούλη, τα εξής: «Η δουλειά συνεχίζεται στο ελληνικό πρόγραμμα και όντως συμφωνούμε ότι είναι προς το κοινό μας συμφέρον να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν. Οι βασικές παράμετροι της συμφωνίας καθορίστηκαν ήδη στο προηγούμενο.

 

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή