από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Reuters: Αυτή είναι η πρόταση για την Ελλάδα που θα περάσει στο Eurogroup

Κριστίν Λαγκάρντ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Κριστίν Λαγκάρντ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Σύμφωνα με το Reuters, ενδεικτικό της βούλησης του ΔΝΤ για συμφωνία είναι πως η κ. Λαγκάρντ θα παρευρεθεί στο Eurogroup της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο
Τρίτη, 13 Ιούνιος 2017

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ είναι πιθανό να καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό για την Ελλάδα την Πέμπτη, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση δόσεων και μεταθέτοντας το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους αργότερα, σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται αξιωματούχους με γνώση επί του θέματος.

Το Reuters αναφέρει ότι την περασμένη εβδομάδα, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ πρότεινε ένα σχέδιο βάσει του οποίου το Ταμείο θα ενταχθεί τώρα στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς η Αθήνα υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί, ωστόσο δεν θα εκταμιεύσει χρήματα μέχρι να αποσαφηνιστεί από την Ευρωζώνη η ελάφρυνση χρέους που θα προσφερθεί στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Reuters, ενδεικτικό της βούλησης του ΔΝΤ για συμφωνία είναι πως η κ. Λαγκάρντ θα παρευρεθεί στο Eurogroup της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο.

«Όλοι πιστεύουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταλήξουμε στη λύση που περιέγραψε η κ. Λαγκάρντ» δήλωσε αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με το Reuters.

Δεύτερος αξιωματούχος τόνισε επίσης ότι αναμένει μια λύση η οποία θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στην κατεύθυνση που περιέγραψε η κ. Λαγκάρντ. Όπως πρόσθεσε, «θα εκταμιευθούν χρήματα από το ΔΝΤ μόλις υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια για το χρέος, αλλά το χρονοδιάγραμμα μένει να επιβεβαιωθεί».

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δήλωσαν ότι εφόσον επιτευχθεί ο συμβιβασμός, η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει 7,4 με 8 δισ. ευρώ από τον ESM για να καλύψει τις υποχρεώσεις της τον επόμενο μήνα.

Σε μια προσπάθεια να καλυφθεί το κενό ανάμεσα στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, όπως αναφέρει το Reuters, η Γαλλία έχει προτείνει να συνδεθεί η ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο δήλωσαν ότι η ιδέα αυτή θα εξεταστεί περαιτέρω, ωστόσο πρόσθεσαν πως οι πιθανότητες να προχωρήσει είναι μάλλον χαμηλές.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή