από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Η Le Monde για τον ενθουσιασμό που προκάλεσε η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές

Le Monde

Le Monde

Τετάρτη, 26 Ιούλιος 2017

Με τις φράσεις «μια απόλυτη επιτυχία», «μια πλήρης επιτυχία», «στέρεες βάσεις», που απεικονίζουν τον ενθουσιασμό της ελληνικής κυβέρνησης, σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Λε Μοντ» αναφέρεται στη χθεσινή έκδοση του ελληνικού ομολόγου. «Η Ελλάδα επέτυχε την επιστροφή της στις αγορές» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος. Μετά από πολλές μέρες προετοιμασίας, η χώρα εξέδωσε πενταετή ομόλογα για 3 δισ. ευρώ με ένα επιτόκιο 4,625%.

«Είναι ένα καλό αποτέλεσμα, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες και τα δράματα που έχει περάσει η Αθήνα. Ήταν επίσης ένας μείζων στόχος της κυβέρνησης» υπογραμμίζει ο γνωστός Γάλλος οικονομολόγος Ερικ Ντορ ( Eric Dor).

Για να γίνει καλύτερα κατανοητό από τους αναγνώστες, το γιατί θεωρείται σημαντική η επιτυχία του ομολόγου, το δημοσίευμα κάνει μια σύντομη αναδρομή στις δυσκολίες που έχει περάσει η Ελλάδα, από το 2010, οπότε και αποκλείσθηκε από τις αγορές. Σημειώνει ότι το τελευταίο πρόγραμμα βοήθειας λήγει τον Αύγουστο του 2018, ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει να αρχίσει να δανείζεται από τις αγορές.

Γι' αυτό και η έκδοση της 25ης Ιουλίου ήταν ένα τεστ υψηλής σημασίας για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Το επιτόκιο 4,625% είναι κατώτερο αυτού των δύο εκδόσεων το 2014, πράγμα που αποτελεί ακόμα ένα θετικό στοιχείο για τον πρωθυπουργό. Αντίθετα προκάλεσε μια ζήτηση 6,5 δισ. από τους επενδυτές, που είναι μικρότερη από αυτήν το 2014 που έφθασε τα 20 δισ., σημειώνει η «Λε Μοντ».

 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή