από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Ευάγγελος Μυτιληναίος από τους Δελφούς: «Βγαίνουμε από τα μνημόνια - Διαφωνώ με τις απόψεις Βίζερ»

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος με τον Αλέξη Παπαχελά στους Δελφούς

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος με τον Αλέξη Παπαχελά στους Δελφούς

Σάββατο, 03 Μάρτιος 2018

Από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών κατέστη γνωστό πως η Μυτιληναίος κατέθεσε αίτηση στη ΡΑΕ για λήψη άδειας παραγωγής σταθμού συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο ισχύος 650 MW για το Ενεργειακό Κέντρο της εταιρείας στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας.

Το ύψος της επένδυσης θα φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ, ενώ ο σταθμός θα έχει αεριοστρόβιλο υπερσύγχρονης τεχνολογίας class, με θερμική απόδοση μεγαλύτερη από 63%. Η απόδοση αυτή καθιστά το νέο εργοστάσιο τον πλέον αποδοτικό  σταθμό συνδυασμένου κύκλου  στην Ευρώπη.

Το έργο θα κατασκευαστεί από τον τομέα έργων EPC - ΜΕΤΚΑ η οποία έχει αναλάβει δεκάδες ανάλογα έργα σε όλο τον κόσμο και εγγυάται την έγκαιρη και άρτια σε ποιότητα ταχεία κατασκευή της νέας μονάδας, η οποία θα είναι έτοιμη να λειτουργεί το 2020.

«Είμαι χαρούμενος όταν παίρνουμε αποφάσεις να επενδύσουμε. Σε όλα τα εργοστάσια που κάναμε, η πιο ευτυχισμένη στιγμή είναι η απόφαση. Μετά αρχίζουν οι δυσκολίες», τόνισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος από το Φόρουμ των Δελφών, και πρόσθεσε : «Η ελληνική αγορά χρειάζεται μονάδες. Η νέα μονάδα θα είναι η καλύτερη στην Ευρώπη, πολύ μεγάλης απόδοσης. Χαιρόμαστε που θα κάνουμε το ενεργειακό κέντρο στα Άσπρα Σπίτια. Θα είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα με το κτίσιμο της μονάδας. Αλλά δεν θα είναι λιγνίτης, θα είναι φυσικό αέριο».

Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έξοδο από το μνημόνιο, κρούοντας ωστόσο τον κώδωνα του κινδύνου ότι δεν πρέπει να επιστρέψουμε στις νοοτροπίες που μας έφεραν στην κρίση. Αναφέρθηκε επίσης στις βασικές προτεραιότητες που θα επικεντρωθεί ως πρόεδρος του ΣΕΒ.

Ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε πως απαιτείται πολιτική σταθερότητα και συναίνεση, καθώς αυτά κοιτάζει ένας επιχειρηματίας πριν κάνει μια επένδυση. Ο ίδιος είπε πως ενάς πρωθυπουργός θα πρέπει να επιδιώκει μίνιμουμ πολιτική συναίνεση και σταθερότητα, να δεσμεύεται και να πραγματοποιεί αυτά που λέει και να αντιμετωπίζει την επιχειρηματικότητα ως τον τρόπο της ευημερίας ενός τόπου. «Για να υπάρξει εργασία πρέπει να υπάρχουν επενδύσεις», είπε.

Αναφορικά με τις εξελίξεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ και τις αποφάσεις Τραμπ για τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο, ο κ .Μυτιληναίος είπε: «Είναι η χειρότερη εξέλιξη που θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα μας συνέβαινε. Αν ξεκινήσει εμπορικός πόλεμος δεν ξέρω πώς μπορεί να αποκλιμακωθεί. Είναι το χειρότερο σενάριο. Το διεθνές εμπόριο είναι μια κατάσταση που κερδίζουν όλοι (win win)».

Για τα δημοσιονομικά τόνισε πως «δεν είναι μείζον το δίλημμα προληπτική γραμμή ή buffer stock. Εδώ που φτάσαμε θα πρέπει να δούμε σοβαρά τι θα γίνει με το θέμα του χρέους», ενώ κατέθεσε τη διαφωνία του με τις θέσεις Βίζερ. «Οι αποφάσεις θα ληφθούν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο λαμβανομένων υπόψη και των συνθηκών. Να δούμε τι θα γίνει και στην Ιταλία. Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά και δικαιούται καλύτερης μεταχείρισης. Διαφωνώ με τις απόψεις Βίζερ», πρόσθεσε.

Σχετικά με το επενδυτικό περιβάλλον υποστήριξε πως ο πιο σημαντικός παράγοντας για τις επενδύσεις είναι η πολιτική σταθερότητα και η συναίνεση. «Πρέπει να φύγουμε ως χώρα από τα διεθνή πρωτοσέλιδα».

Οσον αφορά τη φορολογία υπογράμμισε ότι «σημασία έχει για τις επιχειρήσεις όχι μόνο ο φόρος εισοδήματος αλλά η συνολική επιβάρυνση από φόρους και εισφορές, και στην Ελλάδα η επιβάρυνση αυτή είναι πάρα πολύ μεγάλη».

Για την ανάληψη της προεδρίας στον ΣΕΒ, σημείωσε πως μπορεί η «Μυτιληναίος» να μεγάλωσε και να έχει επιτυχίες στο εξωτερικό, ωστόσο, όπως είπε, ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε κάτι πίσω στην πατρίδα. «Βάζω τον εαυτό μου στην υπηρεσία του ΣΕΒ και της ελληνικής οικονομίας», πρόσθεσε. «Ο νέος ΣΕΒ δίνει καθαρό σήμα στην αγορά υπέρ της επιχειρηματικότητας και της βιομηχανίας».

Ακόμη, πρόσθεσε πως «από τις προτεραιότητες του ΣΕΒ θα είναι να ενισχυθεί η ρευστότητα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Για την παιδεία τόνισε πως«είναι μια κοινωνική επένδυση που δεν κουμπώνει με τη νοοτροπία των πολιτικών που θέλουν απόδοση στις επόμενες εκλογές. Πρέπει να είναι υπερκομματικό θέμα».

Για το διεθνές περιβάλλον υπογράμμισε πως τα Σκόπια είναι «η μοναδική ακραιφνώς φιλική χώρα στα σύνορά μας και επείγονται να λύσουν τα προβλήματα με την Ελλάδα», επισημαίνοντας πως η πιο στενή σύνδεση με την Ελλάδα θα τους λύσει πολλά προβλήματα. «Πρέπει να βγει το ζήτημα από το πολιτικό παιχνίδι. Να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις του Βουκουρεστίου», υποστήριξε.

Τέλος, σχετικά με τη νέα επένδυση στον Άγιο Νικόλαο, ανέφερε πως «έχει ανάγκη η χώρα και το ηλεκτρικό σύστημα από τέτοια έργα. Ο Άγιος Νικόλαος μεταμορφώνεται σε ένα νέο ενεργειακό κέντρο, μια νέα Πτολεμαΐδα Κοζάνης, όχι με λιγνίτη αλλά με καθαρό καύσιμο, φυσικό αέριο», κατέληξε χαρακτηριστικά.

 

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή