από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Κοντά στην οριστική λύση του θέματος της ονομασίας της πΓΔΜ - Ο λόγος πλέον στους πρωθυπουργούς

Ντιμιτρόφ και Κοτζιάς

Ντιμιτρόφ και Κοτζιάς

Σε συμφωνία φαίνεται πως έχουν καταλήξει Αθήνα και Σκόπια για το θέμα της ονομασίας - Μόνο νομικά ζητήματα απομένουν, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών
Δευτέρα, 28 Μάιος 2018

Σε συμφωνία φαίνεται να έχουν καταλήξει Αθήνα και Σκόπια για το θέμα της ονομασίας. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την δήλωση που έκανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς από τις Βρυξέλλες.

«Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους Πρωθυπουργούς των δύο κρατών. Σήμερα, και πιθανόν και αύριο, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών -τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Μόλις τελειώσουν και αυτοί και αφού θα έχουν διαλευκανθεί τα τεχνικά και νομικά ζητήματα, τα κείμενα που έχουν φτιαχτεί σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία», δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς.

Νωρίτερα οι δηλώσεις του σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ που "έδειχναν" λύση στο θέμα της ονομασίας. Τόσο με δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων όσο και στο MIA ο Ντιμιτρόφ δήλωνε ότι είναι στο «τελικό στάδιο» οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα τις ονομασίας. Στο πρακτορείο MIA δήλωσε: «Είχαμε μία παραγωγική συνάντηση και έχουμε ένα συμβιβαστικό πλαίσιο που θα εκπονηθεί σήμερα». Πρόσθεσε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Ζόραν Ζάεφ, μέσα στην εβδομάδα.

«Πιστεύω ότι πρέπει να τεθεί το θέμα σε επίπεδο πρωθυπουργών γιατί είδαμε πως οι διαρροές επηρεάζουν τη διαδικασία», υπογράμμισε και συνέχισε: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία».

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή