από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Πυρκαγιά στην Αττική: Από ασφυξία πέθαναν τα περισσότερα θύματα

Πυρκαγιές

Πυρκαγιές

Πέμπτη, 09 Αύγουστος 2018

Από ασφυξία πέθαναν τα περισσότερα θύματα στη φονική πυρκαγιά σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα. Διαθέσιμη η λίστα με τα θύματα από τη Γενική Γραμματεία πολιτικής προστασίας. 

Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τον κατάλογο με τα στοιχεία των 92 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από την πύρινη λαίλαπα, τον οποίο έστειλε η ιατροδικαστική υπηρεσία στους εισαγγελικούς λειτουργούς ο θάνατος των περισσότερων θυμάτων προήλθε από ασφυξία.

Αυτή η μακάβρια λίστα περιλαμβάνει λεπτομέρειες για το πού βρέθηκε το κάθε θύμα, αν ήταν απανθρακωμένο ή μη ή αν απεβίωσε σε νοσοκομείο. Από αυτά τα στοιχεία προκύπτει ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των θυμάτων έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία και από το θερμικό κύμα της πυρκαγιάς, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ. Σημαντικός είναι ο αριθμός των θυμάτων που βρέθηκαν απανθρακωμένοι, ενώ πολύ λιγότεροι- κάτω από 10- έχασαν τη μάχη για να κρατηθούν στη ζωή στα νοσοκομεία.

Υπενθυμίζεται ότι ο τραγικός απολογισμός έχει ανέβει στους 92 νεκρούς, δύο από τους οποίους δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Την Τετάρτη, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι έχει στα χέρια της τον κατάλογο με τα ονόματα των θυμάτων.

Πλέον, η εισαγγελική έρευνα- την οποία διενεργεί ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος με την εισαγγελέα πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη- θα συνεχιστεί με τις καταθέσεις των συγγενών των θυμάτων, που βρίσκονται ακόμη σε κατάσταση σοκ. Οι καταθέσεις τους θα γίνουν στα αστυνομικά τμήματα Ραφήνας και Νέας Μάκρης και στο λιμεναρχείο Ραφήνας.

Εως τώρα έχουν καταθέσει 25 μάρτυρες από τους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ την Τετάρτη κατέθεσαν στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ο νυν αρχηγός, Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο οποίος ήταν υπαρχηγός του σώματος της κρίσιμες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι οι εισαγγελείς έχουν ήδη στα χέρια τους τις συνομιλίες στελεχών της Πυροσβεστικής τις κρίσιμες ώρες, ενώ θα διαβιβαστεί ένας ακόμη φάκελλος με το πλήρες προανακριτικό υλικό που συγκεντρώνει ήδη η Πυροσβεστική μέσα από τη δική της έρευνα.

Στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μπορούν να απευθύνονται όσοι θέλουν να λάβουν γνώση του καταλόγου με τα ονόματα των θυμάτων από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΓΓΠΠ, «ο κατάλογος με τα ονόματα των θυμάτων από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική τηρείται στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στην οποία μπορούν να απευθύνονται όσοι θέλουν να λάβουν γνώση, έπειτα από αίτησή τους».

Η ηλεκτρονική διεύθυνση της ΓΓΠΠ είναι η www.civilprotection.gr και η ταχυδρομική: Ευαγγελιστρίας 2, 105 63 Αθήνα. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας της ΓΓΠΠ είναι τα ακόλουθα: 2131510163, 2131510186, 2131510176.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή