από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Αδήλωτες δαπάνες 87 εκατ. στο ΚΕΕΛΠΝΟ αποκάλυψαν οι ορκωτοί ελεγκτές

ΚΕΕΛΠΝΟ

ΚΕΕΛΠΝΟ

Τετάρτη, 10 Οκτώβριος 2018

Το απόλυτο «μπάχαλο» που επικρατούσε στα οικονομικά του ΚΕΕΛΠΝΟ ειδικά από το 2010 έως το 2014 αποκάλυψαν οι 3 ορκωτοί λογιστές στην Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στην υγεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως είπαν οι ορκωτοί ελεγκτές, μέσα σε μία τετραετία πληρώθηκαν 87,1 εκατ. ευρώ ως δαπάνες ειδικού σκοπού, αλλά τα ποσά αυτά δεν βρέθηκαν στους απολογισμούς! Συγκεκριμένα πληρώθηκαν

2010: 37,5 εκατ. ευρώ

2011: 17 εκατ. ευρώ

2012: 15,3 εκατ. ευρώ

2013: 17,3 εκατ. ευρώ

Στην Εξεταστική καταθέτουν οι ορκωτοί ελεγκτές Νίκος Συκάς, Δημήτρης Γιώγος και Νίκος Χούντας. «Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι οι οικονομικοί απολογισμοί δεν είναι πλήρεις και δεν είχαν καταγράψει όλα τα έσοδα και τα έξοδα» τόνισε ο Ν. Συκάς

«Διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν δαπάνες ειδικού σκοπού που δεν απεικονίζονται στους απολογισμούς. Οι δαπάνες αυτές δεν περιλαμβάνονται στους απολογισμούς και τις εντοπίσαμε από την έκθεση της διευθύντριας οικονομικών κ. Πολύζου. Το ερώτημα είναι από πού χρηματοδοτούνται αυτές οι δαπάνες; Πως πληρώνονται; Με ποιες διαδικασίες;» υπογράμμισε ο Δ. Γιώγος.

«Μία αίσθηση που έχω και πρακτικά φαίνεται ότι οι απολογισμοί δεν είναι σωστοί. Πρώτο διότι ως το 2009 οι απολογισμοί είναι ταμειακοί και μετά είναι λογιστικοί. Όμως δεν είναι καν λογιστικοί. Π.χ. περιλαμβάνουν και την πληρωμή δανείων που είναι πληρωμή υποχρεώσεων και όχι πληρωμή εξόδων» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Ν. Χούντας λέγοντας ότι από τα εξτρέ των τραπεζών μεταφορές ποσών εμφανίζονται ως αναλήψεις οπότε μειώνεται το ενδεχόμενο έλλειμμα.

Οι ορκωτοί είπαν ότι ως το 2009 υπήρχε έλεγχος των ταμειακών απολογισμών για το ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά από το 2010 και μετά οι απολογισμοί ήταν λογιστικοί και δεν υπήρχε έλεγχος. «Μέχρι το 2009 υπήρχε έλεγχος. Μετά δεν βγάζεις άκρη» είπαν χαρακτηριστικά και πρόσθεσαν ότι το 2010-2011 δεν είχαν συνταχθεί οικονομικές καταστάσεις και το 2012-2014 δεν υπήρχαν λογιστικά βιβλία με βάση τις διατάξεις του νόμου.

Και οι τρεις ελεγκτές τόνισε ότι δεν τους δόθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ τα στοιχεία που ζήτησαν. «Αυτό που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν μόνο ο απολογισμός. Αλλά και οι οικονομικοί απολογισμοί δεν ήταν πλήρεις, δεν είχαν καταγράψει έσοδα και έξοδα. Δεν είχαμε στοιχεία ώστε να μπορούμε να πούμε ότι προέρχονται από εισπράξεις ή πληρωμές» κατέθεσαν. «ο συμπέρασμά μας ήταν ότι οι οικονομικοί απολογισμοί δεν ήταν πλήρεις και δεν μπορούμε να κρίνουμε που καταλήγουν» είπε ο Δ. Γιώγος.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή