από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή το νομοσχέδιο για μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών

Βουλή των Ελλήνων

Βουλή των Ελλήνων

Τρίτη, 20 Νοέμβριος 2018

«Το νομοσχέδιο αυτό είναι η έμπρακτη απόδειξη του τέλους των μνημονίων και των δημοσιονομικών περιορισμών. Είναι ένα επεκτατικό μέτρο ελάφρυνσης και έρχεται να συμπληρώσει το τέλος των χρόνιων οικονομικών επιβαρύνσεων για να προχωρήσουμε στην κοινωνική ενίσχυση σε όσους το έχουν ανάγκη».

Αυτό τόνισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών σε αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες το οποίο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Είχε προηγηθεί έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο έμπρακτη απόδειξη του οριστικού τέλους των μνημονίων και των ασφυκτικών δημοσιονομικών περιορισμών και την άλλη πλευρά να κάνει λόγο για «ψίχουλα» σε σχέση με τις καταστροφικές συνέπειες του «νόμου Κατρούγκαλου», ζητώντας ταυτόχρονα την πλήρη κατάργηση του.

Η υπουργός Εργασίας επιτέθηκε στη ΝΔ, κατηγορώντας την για συστηματική καταστροφολογία, ενώ ο πρώην υπουργός Εργασίας και εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Βρούτσης, έκανε λόγο για διαστρέβλωση της αλήθειας και της πραγματικότητας από την πλευρά της κυβέρνησης.

«Οι συγκεκριμένες ασφαλιστικές μειώσεις, θα οδηγήσουν σε βαθιές και ουσιαστικές ελαφρύνσεις σε 250. 000 ελεύθερους επαγγελματίες. Η επιδότηση ενοικίου σε 400.000 οικογένειες. Το τέλος επιτηδεύματος, οι επιστροφές αναδρομικών σε ένστολους και γιατρούς, η μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα θεσπιστεί τον επόμενο μήνα, είναι σειρά μέτρων ελάφρυνσης σε ανθρώπους του μόχθου. Και αυτό γίνεται γιατί μπορέσαμε να βάλουμε τέλος στο προηγούμενο καθεστώς των δημοσιονομικών περιορισμών αφήνοντας το οριστικά πίσω μας» επεσήμανε χαρακτηριστικά η υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε:

«Αυτά όλα είναι η έμπρακτη διάψευση όλων όσων ισχυρίζονταν ότι η έξοδος από τα μνημόνια ήταν μια τυπική στιγμή και μια τυπική διαδικασία. Και είναι η έμπρακτη απόδειξη για το άνοιγμα μιας καινούργιας περιόδου της κυβέρνησης που θα επιλέγει πλέον να χαράζει τη δική της πολιτική η οποία θα αποτυπώνεται από το επόμενο διάστημα».

Παράλληλα κατηγόρησε τη ΝΔ, ότι επενδύει για ψηφοθηρικούς λόγους στην καταστροφολογία, υπονομεύοντας διαρκώς με τη ψευδή της ρητορική, το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα.

«Τα μέτρα αυτά συνιστούν διάψευση της καταστροφολογίας της ΝΔ που κάθε μέρα, προαναγγέλλει ένα νέο κακό και φανερώνει με τη στάση της ότι δεν την καθορίζει ο κοινωνικός αντίκτυπος αλλά μόνο ψηφοθηρικοί λόγοι. Και όλα όσα εκφράστηκαν από την αρχηγό της δείχνει ότι θέλει να περάσει η κοινωνική ασφάλιση σε κεφαλαιοπητικό σύστημα», σημείωσε.

Ακόμα, απέρριψε τα όσα υποστήριξε ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, ότι το κόμμα του είναι υπέρ της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, αντιτείνοντας ότι από τα πεπραγμένα της προκύπτει το αντίθετο.

«Ούτε από τις 12 διαδοχικές, οριζόντιες περικοπές των συντάξεων στις οποίες είχε προχωρήσει, ούτε από το σχέδιο το οποίο ισχυρίζεται ότι θα εφαρμόσει όταν και εφόσον γίνει κυβέρνηση προκύπτει κάτι τέτοιο. Τα πεπραγμένα της ΝΔ αποδεικνύουν ότι υπονομεύει το ασφαλιστικό σύστημα» τόνισε η κ. Αχτσιόγλου.

Απαντώντας επίσης στον κ. Βρούτση, που επικαλούμενος στοιχεία της «ΕΡΓΑΝΗΣ», υποστήριξε ότι υπάρχει αρνητικό ρεκόρ στο πρόβλημα της ανεργίας, χαρακτήρισε «αστείο το επιχείρημα» και αντέτεινε ότι «αποδεικνύουν ότι το τελευταίο 10μηνο δημιουργήθηκαν 160.000 νέες θέσεις εργασίας».

«Κάνει αυτή την «εξιστόρηση» η ΝΔ για να αφήσει ακάλυπτο το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα και να δημιουργήσει ενδεχομένως όφελος μόνο στις ιδιωτικές εταιρίες. Από όλο αυτό το αφήγημα που περιέγραψε και ο αρχηγός της, δεν φαίνεται η ΝΔ να είναι υπερασπιστής ενός δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος», υπογράμμισε. Σημείωσε ακόμα ότι οι προθέσεις της, αποδεικνύονται και από τις δηλώσεις τόσο του αντιπροέδρου του κόμματος 'Αδωνι Γεωργιάδη που ζητούσε να κλείσει άρον-άρον η αξιολόγηση, όσο και του Κώστα Χατζηδάκη που έλεγε ότι θα γίνουν περικοπές συντάξεων.

Απαντώντας η κ. Αχτσιόγλου στον ειδικό αγορητή του ΚΚΕ Χρήστο Κατσώτη, που υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν καταθέτει συγκριτικά στοιχεία για να μην αποδειχτεί η αλήθεια πως συνεχίζει την ίδια αποκρουστική πολιτική της ισοπέδωσης των εργαζομένων και των συνταξιούχων, αντέτεινε ότι είναι πολύ μεγάλες οι ελαφρύνσεις στις εισφορές του 2019 σε σχέση με το 2018..

«Σε σύγκριση με το 2018, για το 2019, ένα άτομο με εισόδημα 8.000 ευρώ θα πληρώσει 1.400 ευρώ εισφορές αντί 2.000», ανέφερε και συμπλήρωσε:

«Οι εισφορές συνοδεύονται με το πραγματικό εισόδημα του εργαζόμενου και όχι με τα χρόνια που είναι στο επάγγελμα. Αυτό είναι ένα δίκαιο μέτρο που φοροδοτεί με βάσει τα πραγματικά εισοδήματα».

«Με την ψήφιση την ερχόμενη Πέμπτη του νομοσχεδίου, θα γίνει ένα ακόμα βήμα προς τα εμπρός. Η κατάθεση του ήταν η έμπρακτη απόδειξη της οριστικής εξόδου από την δημοσιονομική προσαρμογή. Με αυτό αποδεικνύεται μια πολύ σαφής πολιτική θέση για την ανάκτηση της εργασίας, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, της αύξησης του κατώτατου μισθού, της στήριξης των ελεύθερων επαγγελματιών και της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους. Αυτές είναι οι κατευθύνσεις μας και που μέχρι αρχές του 2019 θα αρχίσουν να εφαρμόζονται», κατέληξε η κ. Αχτσιόγλου.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή