από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Ο προκλητικός, θορυβώδης και επικίνδυνος (ακόμη και για τον Μητσοτάκη) Νίκος Δένδιας

Ο Νίκος Δένδιας

Ο Νίκος Δένδιας

Η αληθινή ιστορία του Νίκου Δένδια, που ετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα στη ΝΔ
Παρασκευή, 28 Δεκέμβριος 2018

Το φετινό εορταστικό κλίμα συνοδεύτηκε, δυστυχώς, από εκρήξεις βομβών. Τις τελευταίες εβδομάδες βόμβες έχουν εκραγεί στις εγκαταστάσεις των ΜΜΕ που ελέγχει η οικογένεια Αλαφούζου, στον ΣΚΑΪ και στην Καθημερινή, και στο Κολωνάκι. Η ανησυχία είναι μεγάλη και η πολιτική αντιπαράθεση έντονη με φόντο το θέμα της δημόσιας ασφάλειας και τάξης. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα λοιπόν εμφανίστηκε και ο βουλευτής και κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας και άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση. Λογικό θα πει κάποιος, αφού ακολουθεί την γενικότερη στρατηγική της ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Έχουν ιδιαίτερη αξία, ωστόσο, οι τοποθετήσεις του Νίκου Δένδια σε ζητήματα που αφορούν στον τομέα της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας του πολίτη, σε μία χρονική συγκυρία που η αξιωματική αντιπολίτευση, με πρώτο βιολί τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ελλείψει πειστικού αφηγήματος «σηκώνει» το θέμα ψηλά. Ο λόγος; Ο Νίκος Δένδιας, με το ακροδεξιό παρελθόν, και τη στήριξη από διάφορα σκοτεινά συστήματα της εγχώριας ελίτ, έχει περάσει από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. 

Η θορυβώδης εμφάνιση του Νίκου Δένδια, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, με αφορμή την βομβιστική επίθεση στον ΣΚΑΪ και την Καθημερινή και η κριτική που άσκησε στη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και συγκεκριμένα στην Όλγα Γεροβασίλη ανακάλεσε στη μνήμη πολλών την δική του θητεία στο μέγαρο της οδού Κατεχάκη

Και μπορεί ο ίδιος να καυχιέται δεξιά κι αριστερά, όπως πληροφορούμαστε, πως η θητεία του ήταν επιτυχημένη ή πως επί των ημερών του τα αποτελέσματα ήταν απολύτως θετικά, όμως εκείνο που πρέπει να σημειώνεται είναι πως ο Νίκος Δένδιας υπήρξε ένας πολύ τυχερός υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Γιατί; Ο μηχανισμός, οι δομές, η σύγχρονη κουλτούρα προσέγγισης των ζητημάτων ασφάλειας, το ίδιο το πλέγμα ασφαλείας που δημιουργήθηκε επί των ημερών, κυρίως, της εποχής του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο μέγαρο της οδού Κατεχάκη λειτούργησε αποτελεσματικά για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι και την περίοδο που ο Νίκος Δένδιας ήταν υπουργός. Να το γράψουμε αλλιώς. Εξαιτίας της πολύ σοβαρής δουλειάς που είχε προηγηθεί της θητείας του Νίκου Δένδια, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πήγαινε στον «αυτόματο πιλότο» ακόμη και όταν ο τελευταίος, χωρίς να κάνει τίποτα απολύτως, ήταν υπουργός. 

Αυτή η πραγματικότητα που είχε διαμορφωθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τη συμμετοχή προηγούμενων πολιτικών και φυσικών ηγεσιών και οπωσδήποτε ικανότατων αξιωματικών έκρυψε για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα τις αδυναμίες του Νίκου Δένδια, αδυναμίες που είχαν γίνει ορατές και κατά την προηγούμενη θητεία του σε ένα άλλο υπουργείο, στο υπουργείο Δικαιοσύνης. 

Η αδυναμία, ωστόσο, του Νίκου Δένδια να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις που είχε αναλάβει ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη και να διαχειριστεί μια πραγματική κρίση φάνηκε στην περίπτωση της δράσης της ναζιστικής συμμορίας «Χρυσή Αυγή» και των όσων ακολούθησαν μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. 

Ο Νίκος Δένδιας, που σήμερα κουνά το δάχτυλο στην κυβέρνηση φωνάζοντας πως «η ΕΛΑΣ δεν είναι μόνο για παρελάσεις», όχι μόνο είχε… τάξει αδιάσειστά στοιχεία για τη δράση της Χρυσής Αυγής τα οποία δεν προσκόμισε ποτέ – ο ίδιος δήλωνε πως η ελληνική κυβέρνηση ήταν σε θέση να συγκεντρώσει στοιχεία για την «συνολική αλυσίδα της διοίκησης» που συνδέει τη Χρυσή Αυγή με τη δολοφονία - , αλλά στον πανικό του να διαχειριστεί την κατάσταση τότε οδήγησε σε διαλυτικές καταστάσεις και προκάλεσε διαλυτικά φαινόμενα στην Ελληνική Αστυνομία. Και όχι μόνο αυτό. Στην απόπειρά του, μάλλον για τα μάτια του κόσμου, να ξεδοντιάσει δήθεν το σύστημα που συνδέεται στα σώματα ασφαλείας με τη ναζιστική οργάνωση, στο πλαίσιο της «εσωτερικής έρευνας» που είχε διεξαχθεί και την οποία είχε φτάσει να διαφημίζει με συνεντεύξεις στους Financial Times η «μπάλα» είχε πάρει και στελέχη της αστυνομίας που ουδεμία σχέση είχαν με τη Χρυσή Αυγή, που ουδεμία ευθύνη έφεραν αλλά τελικά πλήρωσαν, αφού διασύρθηκαν, την πρόχειρη προσέγγιση του ζητήματος της αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής από τον Νίκο Δένδια, ο οποίος είχε κυριολεκτικά πανικοβληθεί υπό το βάρος της αναγκαιότητας να λάβει δραστικά μέτρα και διαχειριστεί τις πολιτικές επιπτώσεις των αποτελεσμάτων της ανεξέλεγκτης δράσης της Χρυσής Αυγής και της ανοχής που είχε δείξει μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2013 η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. 

Και βέβαια, μέχρι να πανικοβληθεί ο Νίκος Δένδιας, τον Σεπτέμβριο του 2013, η Χρυσή Αυγή αλώνιζε ανενόχλητη. Χρειάστηκε να δολοφονηθεί από τα τάγματα εφόδου ο Παύλος Φύσσας για να υπάρξει η όποια κινητοποίηση του μηχανισμού, παρά το γεγονός πως η δράση της ναζιστικής οργάνωσης ήταν γνωστή και την επισήμαιναν πολιτικά κόμματα, φορείς και τα ΜΜΕ. Ένα είναι το σίγουρο: Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τότε, έκανε το ένα λάθος πίσω από το άλλο. 

Ωστόσο, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε τις προάλλες «Μου κάνει φοβερή εντύπωση ότι τα γραφεία του ΣΚΑΙ και της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ δεν ήταν ένα σημείο που δεν μπορούσε να προβλεφθεί. Η ΕΛΑΣ δεν είναι για να κάνει παρελάσεις, η βόμβα αυτή είναι κίνδυνος όχι για τον ΣΚΑΙ και την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αλλά για τους πολίτες. Η Δημοκρατία δεν απέτρεψε αυτή την επίθεση και αυτό συνιστά αποτυχία για την Δημοκρατία και την ευθύνη την έχει ο υπουργός. Κυρία υπουργέ γιατί δεν επιτράπηκε το χτύπημα…».

Είπαμε, όμως. Ο Νίκος Δένδιας θεωρεί τον εαυτό του επιτυχημένο επειδή εκμεταλλεύτηκε τη σωστή δουλειά που είχε προηγηθεί. Όταν ήρθε η στιγμή να διαχειριστεί μια πραγματική κρίση τα έκανε μαντάρα. Ωστόσο, λόγω της θητείας του, θεωρεί προνομιακούς χώρους, προνομιακά πεδία άσκησης αντιπολίτευσης, τους τομείς της Δημόσιας Τάξης και της Δικαιοσύνης. Η αντιπολίτευση αυτή, ωστόσο, όπως σημειώνουν οι κακές γλώσσες στην γαλάζια πολυκατοικία, δεν εξαντλείται έναντι της κυβέρνησης, αλλά επεκτείνεται, με τρόπο καλυμμένο ακόμη, και απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, δηλαδή στη σημερινή ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. 

Ο Νίκος Δένδιας, λένε, θέλει να δίνει έντονα το δικό του στίγμα, να καθιστά απολύτως δηλωτική την δική του παρουσία, σε ζητήματα τα οποία βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος της αντιπολιτευτικής τακτικής της Νέας Δημοκρατίας έναντι της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Με τον θόρυβο που παράγει πολλές φορές επιδιώξει να συσκοτίζει τις πτυχές της δικής του ανικανότητας. Και ταυτόχρονα να κρύψει τις παρασκηνιακές κινήσεις για την επόμενη ημέρα στη ΝΔ.

Κάποιοι εξάλλου ισχυρίζονται πως ήδη ο Νίκος Δένδιας προετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα στη Νέα Δημοκρατία, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτύχει στις επόμενες εκλογές. Και κάποιοι άλλοι υπενθυμίζουν τις καλές δηλώσεις που είχε κάνει για τον Αντώνη Σαμαρά, όταν μιλά θετικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Ίσως να μην είναι τόσο καλό, ίσως δεν είναι τόσο τυχερός ο Δένδιας για τους προέδρους της ΝΔ» λένε. 

Πάντως, αν δεν ισχύουν όλα τα παραπάνω και το όραμα της ΝΔ για την Δημόσια Τάξη αντιστοιχεί σε όσα ο Νίκος Δένδιας αντιπροσωπεύει, τότε ούτε οι Έλληνες πολίτες, ούτε οι ένστολοι μπορούν να περιμένουν πολλά πράγματα. 

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή