από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Επιβεβαίωση από τις... Βρυξέλλες της αποκάλυψης του Periodista.gr - Μεγαλοεπιχειρηματίες τρίβουν τα χέρια τους για το deal Μανιάτη με Μητσοτάκη

Ο Γιάννης Μανιάτης

Ο Γιάννης Μανιάτης

Δευτέρα, 10 Ιούνιος 2019

Δεν πέρασαν παρά μόλις λίγα 24ωρα από την αποκάλυψη του Periodista.gr για το deal του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής και πρώην υπουργού, Γιάννη Μανιάτη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε ο πρώτος να αναλάβει το υπουργείο Ενέργειας σε μία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας χωρίς τη συμμετοχή του Κινήματος Αλλαγής, και η πρώτη επιβεβαίωση ήρθε από τις... Βρυξέλλες.

Το euractiv.gr μεταδίδοντας "μικρά και μεγάλα νέα από τις κουβέντες στις πλατείες των Αθηνών και των Βρυξελλών" γράφει μεταξύ άλλων επιβεβαιώνοντας πλήρως το δικό μας ρεπορτάζ: "Ένας παλιός γνώριμος ακούγεται ότι θα κυκλοφορεί στα Συμβούλια Υπουργών Ενέργειας από τον Ιούλιο και μετά… Και τρίβουν τα χέρια τους μεγαλοεπιχειρηματίες της ενέργειας που έχουν συμφέροντα και επιρροή σε Αθήνα και Βρυξέλλες. Έστω και δια της τεθλασμένης, ακούγεται ότι μεθοδεύεται επιστροφή του Γιάννη Μανιάτη στο Υπουργείο Ενέργειας!"

Η συνέχεια είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα και αναδύει οσμή... διαπλοκής, ενώ είναι ιδιαιτέρως αποκαλυπτική για το πώς συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα διαδραματίζουν ρυθμιστικό ρόλο στο πολιτικό σύστημα επηρεάζοντας συγκεκριμένα πρόσωπα, παντός καιρού, πρόσωπα χωρίς ιδεολογία και πίστη στα κόμματα στα οποία ανήκουν, πρόσωπα που είναι πάντοτε εκεί για την καρέκλα.

Διαβάστε λοιπόν τι γράφει το euractiv.gr στη συνέχεια στο ρεπορτάζ με τίτλο "Ξανά επισκέπτης στις Βρυξέλλες ο Μανιάτης, φορτωμένος με… ενέργεια;":

Πώς θα γίνει αυτό, ερωτά κάθε καλόπιστος “αφού ο Γιάννης Μανιάτης είναι βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και κατά 90% θα ξαναεκλεγεί στην Αργολίδα”. Η πρώτη περίπτωση, λιγότερο πιθανή πλέον μετά το ποσοστό της ΝΔ στις ευρωεκλογές, είναι να συνεργαστεί μετεκλογικά για τον σχηματισμό κυβέρνησης η ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ, οπότε ο Γιάννης Μανιάτης θα ζητήσει και θα πάρει το Υπουργείο που γνωρίζει. Η δεύτερη περίπτωση, η οποία “σφραγίστηκε” από τις εξελίξεις με την απομάκρυνση Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛ και τη σχετική “στροφή προς ΣΥΡΙΖΑ” του Κινήματος, είναι πιο σύνθετη και ριψοκίνδυνη.

Αφού εκλεγεί βουλευτής του ΚΙΝΑΛ ο Γιάννης Μανιάτης θα δεχθεί πρόταση της ΝΔ για συστράτευση, καθώς έχει δεσμευτεί ότι θα κάνει ευρύτερες συνεργασίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και θα “δεχθεί” να αναλάβει το Υπουργείο Ενέργειας ακόμη και χωρίς συνεργασία του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ. Κάτι που θα σημάνει φυσικά τη διαγραφή του από την παράταξη που τον ανέδειξε και πιθανόν την προσχώρησή του στη ΝΔ, θυμίζοντας βέβαια και τις θεσμικές ακροβασίες του ΣΥΡΙΖΑ με βουλευτές και στελέχη άλλων κομμάτων για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Βέβαια σε αυτήν την περίπτωση το πρόβλημα θα το έχει ο Πρόεδρος της ΝΔ καθώς θα βρεθεί απολογούμενος ότι συνεχίζει τις πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται, για όσους δεν το γνωρίζουν, ότι ο Γιάννης Μανιάτης έχει άριστες φιλικές προσωπικές (και πολιτικές;) σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά (λόγω Ναυπλίου, τόπου καταγωγής της Γεωργίας Σαμαρά, όπου συχνά – πυκνά βρίσκεται) αλλά και με τον κύκλο του Κυριάκου Μητσοτάκη, στον οποίο υπηρετεί ως σύμβουλος για θέματα ενέργειας η Αλεξάνδρα Σδούκου, διευθύντρια του υπουργικού γραφείου Μανιάτη την περίοδο 2012-2015. Ίσως τελικά η “μεγάλη πολιτική αλλαγή” που συνεχώς αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να είναι η επιστροφή στο παρελθόν, καθώς ο Γιάννης Μανιάτης έχει θητεύσει στο συγκεκριμένο υπουργείο τόσο επί κυβέρνησης ΓΑΠ όσο και επί ΑΣ.

Διαβάστε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Periodista.gr με τίτλο "Αποκαλύπτουμε το deal του Γιάννη Μανιάτη με τον Μητσοτάκη - Το παρασκήνιο μιας μελλοντικής υπουργοποίησης" ΕΔΩ

 

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή