από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Νέα πρόκληση Βορίδη: «Προκειμένου να επιβληθεί ο νόμος θα χρησιμοποιηθεί βία»

Ο Μάκης Βορίδης

Ο Μάκης Βορίδης

Πέμπτη, 19 Δεκέμβριος 2019

Για να επιβληθεί ο νόμος θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί βία επισήμανε ο Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha.

Σχολιάζοντας το εάν υπάρχει υπερβολική βία από την ΕΛ.ΑΣ. ο Βορίδης, που έχει αναλάβει ρόλο να υποστηρίζει την αστυνομική αυθαιρεσία και ενίοτε εκτελεί χρέη υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, είπε: «Όταν υπάρχει βία από την πλευρά αυτών που έχουν καταλάβει τα κτήρια και των παρανομούντων, προφανώς, προκειμένου να επιβληθεί ο νόμος θα χρησιμοποιηθεί βία. Δηλαδή τι πρέπει να γίνει να υπομείνουμε τη βία της άκρας αριστεράς μέχρι να εκτονωθεί. Διαφωνώ με κάθε χρήση υπερβολικής βίας, όταν υπάρχει το κάθε περιστατικό θα ελεγχθεί. Εγώ στο Κουκάκι είδα μια απλή σύλληψη, όχι αστυνομική βία».

Αναφερόμενος στη δήλωση του τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου, ότι οι καταλήψεις σε άλλες χώρες είναι «πολιτιστικό γεγονός» είπε πως «εγώ είπα γιατί δεν βρήκαμε έργα τέχνης μέσα στα υπό κατάληψη κτήρια. Η πόρτα με τα καρφιά μπορεί να είναι. Αυτό που είπε, πέρα από την πλάκα που κάνουμε έχει και το εξής θέμα. Αν το ακούσουν οι ίδιοι οι αναρχικοί θα γίνουν έξαλλοι. Το ότι τους μετατρέπουν σε φολκλόρ που δεν έχει την παραμικρή ικανότητα ούτε να απειλήσει το σύστημα, ούτε τίποτα, νομίζω ότι θα τους εξαγρίωνε. Πρόκειται για μια άστοχη δήλωση. Αυτό που με παραξενεύει είναι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται ότι θέλει να είναι αλληλέγγυος με αυτά τα πράγματα. Τι ταύτιση ψυχική είναι αυτά; Και όταν ήταν κυβέρνηση έδειχναν ανοχή, έριχναν χημικά μόνο στις διαδηλώσεις για τη Μακεδονία».

Για την κατάληψη στο κτήριο επί της οδού Ματρόζου στο Κουκάκι σχολίασε πως «αυτή η κατάληψη είχε λειτουργήσει ως επέκταση του διπλανού σπιτιού. Ήταν δίπλα ο μπαμπάς με τη μαμά, οι δύο γιοι ήταν μέλη του διπλανού σπιτιού, το οποίο προφανώς ήταν άδειο και εγκαταλελειμμένο, είχαν μεγαλώσει την περιουσία τους και είχαν στείλει τα παιδιά να κοιμούνται εκεί. Έπαιρναν τσάμπα ρεύμα και μια χαρά. Κατάληψη ταξική, αναρχία κλπ, αλλά μεγαλώσαμε και το σπιτάκι μας».

Για τον τρόπο αντιμετώπισης των ΜΑΤ στο Κουκάκι ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι «δεν έκαναν τίποτα. Ο κ. Αλιβιζάτος ήταν λάθος πληροφορημένος και επηρεάζεται από τις εικόνες. Η αρχική ιστορία που ακούστηκε ήταν ότι πήγαν να μπουν οι αστυνομικοί χωρίς ένταλμα, οι άλλοι ζήτησαν ένταλμα, η ΕΛ.ΑΣ μπήκε αυθαιρέτως και του συνέλαβαν στο σπίτι τους. Αποδεικνύεται ότι δεν είναι έτσι. Πάνε να εκκενώσουν την κατάληψη, δέχονται επίθεση, οι καταληψίες περνάνε στο δίπλα σπίτι και τότε παρουσία εισαγγελέα, μπήκε η αστυνομία στο σπίτι και συνέλαβαν τα δύο παιδιά και τον πατέρα για αντίσταση κατά της αρχής. Το να σου πει κάποιος μια ιστορία και να την υιοθετήσεις δεν είναι σωστό, πριν να ακούσεις και τις δύο πλευρές».

Για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι εμείς καταλαβαίνουμε την ανάγκη να εμπεδωθεί η νομιμότητα, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα ανομίας, το οποίο συνδέεται με παράνομες πρακτικές των αναρχικών, αντιεξουσιαστών ακροαριστερών και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Καταλαβαίνουμε ότι στη συνοπτική τους πλειοψηφία είναι καλώς καμωμένες οι ενέργειες της ΕΛ.ΑΣ, όμως εντοπίζουμε ότι σε ένα περιστατικό πρέπει να ελεγχθούν οι αστυνομικοί γιατί μπορεί να υπάρχει χρήση αστυνομικής βίας. Αν έλεγαν αυτά εγώ θα τους έλεγα ότι είμαι μαζί τους 100%. Λένε όμως για αστυνομοκρατία, Χούντα, αυταρχισμό, αστυνομική βία και αστυνομική αυθαιρεσία. Αυτά τα λένε γιατί αισθάνονται την ανάγκη να συμπαραταχθούν σε αυτό το πράγμα. Το οποίο έχουμε πάρει ξεκάθαρη εντολή να το αντιμετωπίσουμε από τον ελληνικό λαό».

Τέλος σχολιάζοντας το εάν τα επεισόδια έχουν φύγει από τα Εξάρχεια και εξαπλώνονται σε όλη την Ελλάδα: «Οι δράσεις είναι περιορισμένες από ότι ήταν και θα δείτε ότι σταδιακά ατονούν. Ακριβώς επειδή πλέον βλέπουν ότι αυτά δεν γίνονται ανεκτά, επειδή τα ορμητήριά τους και τα σημεία τα οποία οργάνωναν τις φασαρίες τους, τελικά διαλύονται, θα συμβεί κάτι που μπορεί να είναι είτε επικίνδυνο ή θα εμπεδωθεί η κοινωνική ειρήνη. Όλοι αυτοί που ήταν περιφερειακοί με αυτόν τον χώρο και πήγαιναν για πλάκα σε αυτές τις δράσεις θα αποσυρθούν και θα μείνουν οι λίγοι, οι σκληροί και εκείνοι θα εντείνουν το επίπεδο της αντιπαράθεσής τους. Μια πρώτη τέτοια ένδειξη έντασης ήταν οι βόμβες πίσω από την Αμερικανική Πρεσβεία και στου Ζωγράφου. Θα μειωθεί ο αριθμός, γιατί αυτό θα αφορά τους λίγους».

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή