από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

«Δεν σας πληρώνω γιατί...» - Αυτό είναι το πρώτο ηχητικό του Βαρουφάκη που καίει τον Σόιμπλε (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Παρασκευή, 13 Μάρτιος 2020

Στη δημοσιότητα δίνει η Εφημερίδα των Συντακτών την απάντηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον Γιάνη Βαρουφάκη λίγες ώρες πριν την αναμενόμενη δημοσιοποίηση των απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών των συνεδριάσεων του Eurogroup το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Από το απόσπασμα αναδεικνύεται ο χαρακτηριστικός τρόπος διαπραγμάτευσης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και το πως συνέδεε το θέμα του ελληνικού χρέους και των παρακολουθημάτων του με την γερμανική οικονομία και τη δική του ιδιότητα ως υπουργού Οικονομικών.

Τι ακούγεται να λέει ο Β. Σόιμπλε

«I don't have no mandate, not at all, even to negotiate an additional financing. Including, be very specific, including the SMP transfer for 2014. Uh, uh and it is not, also in light of things have been in Greek, including payment of the SMP from 2015 to the ESM, which we have a clear uh, uh, uh, uh agreement, as precondition for this, and as long as these preconditions are not delivered, I can't pay, and as a case we are not, um, we are not in a procedure of loans, of guarantees, but we are in a procedure of transfer, of transfer. And the other part is for my is for my budget. I have to take the SMP for my budget!»

«Δεν έχω καμιά απολύτως εντολή έστω και να διαπραγματευτώ μια πρόσθετη χρηματοδότηση. Και για να είμαι πολύ συγκεκριμένος, σ’ αυτή συμπεριλαμβάνεται και η μεταφορά των SMP (σ.σ. των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες) του 2014. Και υπό το φως όσων έχουν συμβεί στην Ελλάδα, σ’ αυτό συμπεριλαμβάνεται και η πληρωμή των SMP  του 2015 στον ESM (σ.σ. Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας), για την οποία έχουμε μια καθαρή συμφωνία, για τις προϋποθέσεις αυτής της πληρωμής. Και όσο δεν πληρούνται αυτές οι προϋποθέσεις, δεν μπορώ να πληρώσω. Και τι περίπτωση έχουμε εδώ; Δεν είμαστε σε μια διαδικασία χορήγησης δανείων ή εγγυήσεων, αλλά είμαστε σε διαδικασία μεταβίβασης. Και η άλλη πλευρά έχει να κάνει με τον προϋπολογισμό μου. Πρέπει να πάρω αυτά τα SMP για τον προϋπολογισμό μου».

Στην πλατφόρμα «https://euroleaks.mera25.gr/» αναμένεται αύριο να δοθούν στη δημοσιότητα οι ηχογραφήσεις του Eurogroup ενώ τη Δευτέρα, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή