από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

«Καμπανάκι» κινδύνου από τον Αλέξη Τσίπρα για την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας - Συγκλονιστικά στοιχεία στη δημοσιότητα

Ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας

Τετάρτη, 29 Ιούλιος 2020

Εξαιρετικά ανησυχητική χαρακτήρισε την εικόνα της ελληνικής οικονομίας η οποία βρίσκεται «σε πτωτική πορεία», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής κατά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου.

Ο ίδιος καλώντας την κυβέρνηση να σταματήσει την «προσπάθεια ωραιοποίησης», επεσήμανε ότι οι επιπτώσεις από το lock down θα είναι εξαιρετικά ισχυρές, «δυσανάλογες με τις αρχικές προβλέψεις».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε πριν την κρίση της πανδημίας, το 4ο τρίμηνο του 2019, να πετύχει τη χειρότερη οικονομική επίδοση σε όλη της ΕΕ».

«Αντιμετωπίσατε την κρίση από την πανδημία με λάθος τρόπο καθώς δεν λάβατε υπόψιν τα διδάγματα από την κρίση χρέους που βρήκε τη χώρα το 2010», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι ενώ χρειάζεται έμπρακτη κρατική στήριξη «εσείς κινηθήκατε αργοπορημένα, με την εκτίμηση "ότι μπόρα είναι, θα περάσει"».

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σημεώισε ότι «το χειρότερο όμως είναι ότι αντιμετωπίζετε την κρίση που θα πέσει στα κεφάλια της μεσαίας τάξης και των εργαζομένων, ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Δεν πήρατε γενναία εμπροσθοβαρή μέτρα στην πρώτη φάση της πανδημίας. Δεν έχετε σχέδιο, πέρα από μπαλώματα για την επόμενη φάση μετά το lockdown».

Ο ίδιος αναφορικά με την ελληνική οικονομία επεσήμανε ότι «το εθνικό πλάνο που καλείται η κυβέρνηση της ΝΔ να καταθέσει ως τα μέσα του Οκτώβρη, πρέπει να τεθεί έγκαιρα σε δημόσια διαβούλευση και σε αναλυτική συζήτηση στη Βουλή. Ο χρονικός ορίζοντάς του, άλλωστε, ξεπερνά το χρονικό ορίζοντα μιας κυβέρνησης.

Επιπλέον, ο Αλ.Τσίπρας, προειδοποίησε ότι «όταν πια η ύφεση θα αγγίξει δυσθεώρητα επίπεδα, θα χάνονται δουλειές, θα πέφτουν τα λουκέτα βροχή, και οι τρύπες στον προϋπολογισμό θα ανοίγουν η μία μετά την άλλη, θα έρθετε να πείτε στον ελληνικό λαό, "ετοιμαστείτε για μερικά χρόνια λιτότητας ακόμα γιατί φταίει η πανδημία"».

Όσον αοφρά στην πληρωμή των αναδρομικών προς τους συνταξιούχους, που ανακοίνωσε ο Κ.Μητστοάκης, ότι θαπραγματοποιηθεί εντός του έτους. ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι δεν ήταν πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός, αλλά υποχρέωση καθώς ήταν απόφαση του ΣτΕ.

Αναφορικά με την προστασία της α' κατοικίας, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στην τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και υπενθύμισε αρχικά τη δημιουργία «διευρυμένου οπλοστασίου» με αυτόν τον σκοπό, την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι ενδεικτικά, την περίοδο 2015-2019:

1) Βελτιώθηκε και επεκτάθηκε ο ν. 3869/2010 (ν. Κατσέλη-Σταθάκη): εντάχθηκαν τα χρέη προς το Δημόσιο και τους φορείς του δημοσίου τομέα, μειώθηκε η γραφειοκρατία, μειώθηκαν οι χρόνοι εκδίκασης των υποθέσεων, 

2) Δημιουργήθηκε ο νόμος για την προστασία της Κύριας Κατοικίας (ν. 4605/2019): εντάχθηκαν όλα τα φυσικά πρόσωπα αλλά και τα επιχειρηματικά δάνεια που είχαν ως υποθήκη την 1η κατοικία. 

3) Δημιουργήθηκε ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών.

4) Εκσυγχρονίστηκε το Πτωχευτικό Δίκαιο σημαντικά, 

5) Έγινε η μεταρρύθμιση του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών. Σε αντίθεση με  την σας στο θέμα της αμνηστίας των τραπεζικών στελεχών, που κατέληξε βέβαια σε φιάσκο καθώς οι διατάξεις κρίνονται ήδη  αντισυνταγματικές από τα δικαστήρια.

6) Δημιουργήθηκε η Ειδικής Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. 

7) Δημιουργήθηκαν πλαίσια ρύθμισης οφειλών προς το Δημόσιο, τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και τους Δήμους, με πολυετείς δόσεις και σημαντικά ευεργετήματα και κίνητρα.

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή