από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

«Εσύ να δούμε τώρα...» - Το μήνυμα που έστειλε η Φώφη στον Αλέξη Τσίπρα μετά την καθαίρεση Λοβέρδου

Αλέξης Τσίπρας και Φώφη Γεννηματά

Αλέξης Τσίπρας και Φώφη Γεννηματά

Τετάρτη, 13 Ιανουάριος 2021

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής με την καθαίρεση του Ανδρέα Λοβέρδου από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου έβαλε τέλος στην προσπάθεια φιλοκυβερνητικής στροφής από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός της και το σύστημα που τη στηρίζει.

Με την αντικατάστασή του από τους βουλευτές Κ. Σκανδαλίδη και Μ. Κατρίνη έστειλε το μήνυμα εντός και εκτός ΚΙΝΑΛ ότι θα κάνει αντιπολίτευση χωρίς να υπακούει στις υπαγορεύσεις των πρωταγωνιστών του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου.

Έστειλε, όμως, μήνυμα και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

Η ίδια έχει κάνει κινήσεις που δείχνουν ειλικρινή βούληση για τη δημιουργία συνθηκών που μπορούν να οδηγήσουν σε ουσιαστική συνεννόηση για τη συγκρότηση προοδευτικής διακυβέρνησης. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει απομακρυνθεί και ο Ανδρέας Λοβέρδος υποβαθμίστηκε, ενώ η επιρροή του Κώστα Σημίτη στην Χαριλάου Τρικούπη είναι εντελώς ασήμαντη.

Τα κορυφαία στελέχη, δηλαδή, που δεν θα επέτρεπαν οποιαδήποτε συζήτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία γιατί δεν τον αναγνωρίζουν καν ως προοδευτικό κόμμα, δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Η ίδια, όπως σημειώνουν συνεργάτες της, έχει κάνει τις αναγκαίες ρήξεις. Σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, συνεχίζουν, που δεν σπρώχνει  στις πίσω σειρές στελέχη που αντιμάχονται οποιαδήποτε σοσιαλδημοκρατική στροφή και με το ύφος που αντιπολιτεύονται δεν αφήνουν περιθώρια συγκλίσεων με την κεντροαριστερά.

Κατά τις ίδιες πηγές, η Φ. Γεννηματά, παρά τις πιέσεις που δέχεται από το αντιΣΥΡΙΖΑ σύστημα, κάνει γενναίες κινήσεις για να αναδείξει και να επιβάλει το αντιδεξιό πολιτικό στίγμα του κόμματός της. «Ο Τσίπρας τι κάνει για να την πλησιάσει;» αναρωτιούνται.

Στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ η καθαίρεση του Α. Λοβέρδου προκάλεσε έκπληξη και αμηχανία. Βουλευτές και στελέχη που βρίσκονται κοντά του πιστεύουν ότι τώρα ο πρώην υπουργός και διεκδικητής της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ θα απελευθερωθεί. Αντίθετα, οι υπέρμαχοι της προοδευτικής διακυβέρνησης εκτιμούν ότι η Φ. Γεννηματά ισχυροποιείται και υποχρεώνει το τρίτο παίκτη του παιχνιδιού για την ηγεσία, τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη, να ανοίξει τα χαρτιά του.

Στην ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να καταλάβουν τι σημαίνουν όλα αυτά. Και η γενική αίσθηση είναι ότι η συνοχή του ΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε κίνδυνο και ότι η Φ. Γεννηματά δεν πρέπει να θεωρείται προβλέψιμη.

ΠΗΓΗ: Αγγελική Σπανού / tvxs.gr

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή