από τον Δημήτρη Μπεκιάρη

Γελάει ο κόσμος: Η «Καθημερινή» κάνει υπερ - δημοσκόπηση και... μαντέψτε

Δημοσκόπηση

Δημοσκόπηση

Γελάει ο κόσμος
Κυριακή, 12 Φεβρουάριος 2017

Η διαπλοκή ξεπερνά κάθε ημέρα τον εαυτό της. Τώρα, η "Καθημερινή", στην προσπάθειά της, να βοηθήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να ρίξει, όσο γίνεται περισσότερο στάχτη στα μάτια της κοινής γνώμης, βγάζει τον μέσο όρο από τις έρευνες πέντε εταιρειών δημοσκοπήσεων, που διενεργήθηκαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2017. Ναι καλά διαβάσατε. Όταν δεν έχουν δημοσκοπήσεις βγάζουν μέσους όρους. Τι άλλο θα δούμε;

Τι μας λέει η Καθημερινή; Ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο θίασός του θα καταφέρουν να κατακτήσουν την αυτοδυναμία. Γνωρίζουν ότι σε αντίθετη περίπτωση, ακόμη και πρώτη να είναι η ΝΔ δεν θα υπάρξει κόμμα που θα συνεργαστεί με το συνονθύλευμα νεοφιλελεύθερων και ακροδεξιών και έτσι ο εκλεκτός τους δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός. Έτσι τα δίνουν όλα. Παίζουν τα ρέστα τους.

Η "Καθημερινή" παρουσιάζει ανάλυση πέντε δημοσκοπήσεων των εταιρειών Alco, Kapa Research, Metron Analysis, ΜRB και ΠΑΜΑΚ τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2017, και σύγκριση με τις δημοσκοπήσεις των ίδιων εταιρειών την ίδια περίοδο πέρυσι. Αποκρύπτει βέβαια την πλήρη αναξιοπιστία των παραπάνω εταιρειών δημοσκοπήσεων, οι οποίες στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις έπεσαν ΟΛΕΣ έξω. Κάποιες από αυτές μάλιστα, στις τελευταίες εκλογές, παρουσίαζαν τη Νέα Δημοκρατία ακόμη και να προηγείται για να ηττηθεί τελικά με 7% διαφορά. Και φυσικά δεν θα βρείτε πουθενά τα ποσοστά του Bridging Europe το οποίο είναι το μοναδικό που έχει πέσει μέσα και έχουν επιβεβαιωθεί πλήρως οι εκτιμήσεις του σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Διαβάζουμε λοιπόν στην εφημερίδα του Αλαφούζου ότι με ποσοστό 11,6% προηγείται σήμερα η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ στο «poll of polls», δηλαδή σε εκλογική πρόβλεψη που προκύπτει από τον μέσο όρο των εκτιμήσεων των πέντε μεγαλύτερων δημοσκοπικών εταιρειών. Καταλάβατε; Μόνοι τους πήραν τις δημοσκοπήσεις, έκαναν τη σούμα και πασάρουν στους αναγνώστες το αποτέλεσμα, μία... υπερδημοσκόπηση. Ευτυχώς δεν πρόσθεσαν τα ποσοστά του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ. Πάλι καλά.

Οπως αναφέρει η «Καθημερινή», αναδεικνύεται επίσης ότι το προβάδισμα της ΝΔ δεν οφείλεται μόνο στην κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε δική της άνοδο. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ποσοστά της «δημοσκόπησης των δημοσκοπήσεων» (τα ποσοστά προκύπτουν από το μέσο όρο εκτίμησης ψήφου των πέντε εταιρειών) η ΝΔ παίρνει 29,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 18,3%, η ΧΑ 8%, το ΚΚΕ 6,7%, η ΔΗΣΥ 6,5%, η ΕΚΕ 2,9%, οι ΑΝΕΛ 2,5%, Το Ποτάμι 2%, η Πλεύση Ελευθερίας 2,6%, η ΛΑΕ 1,2% 5,5% ψηφίζουν άλλο κόμμα, ενώ 13,9% των εκλογέων είναι αναποφάσιστοι. 

Παράλληλα, από τα δημοσκοπικά ευρήματα διαφαίνεται ότι το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη διεκδικεί με αξιώσεις την αυτοδυναμία όποτε κι αν διεξαχθούν οι εκλογές, καθώς της αρκεί να αποσπάσει την εμπιστοσύνη έστω του 1/3 των αναποφάσιστων (4,6% του 13,9% το οποίο θα προστεθεί στο 29,9%). 

Με το ζόρι η διαπλοκή θέλει να μας πείσει ότι ο διαπιστωμένα ανίκανος, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κυλιέται στον βούρκο των σκανδάλων και δίνει κάθε τρεις και λίγο διαπιστευτήρια υποταγής στους δανειστές και στα ντόπια συμφέροντα μπορεί να διεκδικήσει την αυτοδυναμία. 

Ευτυχώς ο ελληνικός λαός θα δώσει και πάλι την απάντηση, όταν έρθει η ώρα (και θα αργήσει), όταν γίνουν εκλογές. 

 

 

Συνεχίζοντας την περιήγηση στο Periodista.gr, αποδέχεστε τη χρήση Cookies Αποδοχή